Jaunumi Vidzemē

Lai veicinātu mazo un vidējo uzņēmumu konkurētspēju un stiprinātu klasteru lomu viedās specializācijas stratēģijas ieviešanā, Latvija kopā ar Īriju, Lielbritāniju, Itāliju, Ungāriju, Spāniju un Poliju uzsākusi īstenot kopēju projektu CLUSTERS3 - “Klasteru politikas izmantošana RIS3 stratēģijas sekmīgai ieviešanai”. Vidzemes plānošanas reģions ir pārstāvēts šī projekta darba grupā.

Projekta mērķis ir izstrādāt ieteikumus klasteru politikas uzlabošanai, lai veicinātu mazo un vidējo uzņēmumu konkurētspēju un stiprinātu klasteru lomu viedās specializācijas stratēģijas ieviešanā.

Projektu īsteno minēto valstu klasteru politikas plānošanas un ieviešanas organizācijas, no Latvijas puses projekta īstenotājs ir Ekonomikas ministrija. Ministrijas mērķis dalībai projektā ir attīstīt klasterus kā tautsaimniecības izaugsmes veicināšanas instrumentu.

Lai nodrošinātu mērķtiecīgu un koordinētu projekta mērķa sasniegšanu, Ekonomikas ministrija kopā ar pārstāvjiem no publiskā un privātā sektora ir izveidojusi darba grupu un uzsākusi aktīvu darbu pie klasteru vides uzlabošanas plāna izstrādes.

Trešdien, 14. septembrī, notika Latvijas darba grupas pirmā tikšanās, kuras laikā Ekonomikas ministrija informēja par 7 valstu kopējā projekta mērķiem un plānoto darba kārtību projekta īstenošanas laikā. Tāpat tikšanās laikā tika pārrunāti Latvijas klasteru vides aktuālie jautājumi, kā arī sniegta informācija par pieredzi no projekta atklāšanas vizītes Basku zemē.

Pirmā starptautiskā klasteru projekta partneru tikšanās notika no 29. maija līdz 1. jūnijam Basku reģiona galvaspilsētā Bilbao, Spānijā, ko organizēja projekta galvenais virzītājs - klasteru organizācija SPRI (Society for Competitive Transformation). Projekta atklāšanas pasākumā tika pārrunāti gan projekta pārvaldības jautājumi, gan arī notika pieredzes apmaiņas konference ar vairākām paneļdiskusijām un iepazīšanās ar Basku zemes klasteru politikas attīstību. Šis Spānijas reģions klasteru politiku ir attīstījis jau pēdejos 25 gadus un ir uzrādījis ievērojamus rezultātus. Arī pārējie projekta partneri ir pieredzes bagāti klasteru darbības veicināšanas jautājumos, kas liecina par produktīvas sadarbības potenciālu turpmāko četru gadu laikā.

Darba grupas darbā aktīvi iesaistījušies pārstāvji no Latvijas klasteriem, lielākajām augstskolām un pētniecības institūtiem, pašvaldībām, kā arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Izglītības un zinātnes ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas.

Septiņu valstu kopprojekta “Klasteru politikas izmantošana RIS3 stratēģijas sekmīgai ieviešanai” īstenošana turpināsies līdz 2020. gadam. Projekta ietvaros paredzēts īstenot pieredzes apmaiņas pasākumus ar projekta partneriem, lai kopīgi pētītu labās prakses piemērus klasteru politikas īstenošanā un izstrādātu ieteikumus klasteru politikas uzlabošanai un Eiropas Savienības fondu līdzfinansēto programmu ieviešanai. Projekta aktivitātēs tiks iesaistīti arī sadarbības partneri, piemēram, izglītības iestādes, uzņēmēju organizācijas un pašvaldības.

Svarīgi atzīmēt, ka šā gada 16. maijā Centrālā finanšu un līguma aģentūra izsludināja atklātu projektu iesniegumu atlasi biedrībām un nodibinājumiem par sadarbības tīkla jeb klastera veidošanu kādā no tautsaimniecības nozarēm ES fondu Klasteru atbalsta programmas ietvaros. Atlases pirmajā kārtā pieejami 5,8 miljoni EUR no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF).

Šobrīd projektu iesniegšanas periods ir noslēdzies un līdz š.g. 18. oktobrim notiek aktīva klasteru projektu vērtēšana, kā rezultātā plānots apstiprināt 14 projektu pieteikumus, to īstenošanai novirzot 415 000 EUR.

 

Informāciju sagatavoja:
Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļa
67013193

19.09.2016

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930