Jaunumi Vidzemē

Kopš vīrusa krīzes sākuma šā gada martā Attīstības finanšu institūcija ALTUM savu finanšu instrumentu ietvaros veicinājusi jau vairāk nekā 264 miljonu eiro ieplūšanu tautsaimniecībā. No tiem lielākā daļa jeb 151 miljons eiro ieguldīti ekonomikā ar speciāliem krīzes instrumentiem – apgrozāmo līdzekļu aizdevumiem un garantijām banku kredītu brīvdienām, kas uzņēmējiem būs pieejami arī pēc valstī noteiktā ārkārtas stāvokļa beigām. Savukārt 113 miljoni eiro ekonomikā nonākuši caur ikdienas ALTUM programmām, kuras nemainīgi aktīvi tiek izmantotas arī krīzes laikā.

Reinis Bērziņš, ALTUM valdes priekšsēdētājs: “Kā sabiedrībā, tā arī uzņēmējdarbībā vēl nevaram dzīvot ar “pēc-krīzes” attieksmi, tāpēc ALTUM atbalsts krīzes skartajiem uzņēmumiem būs pieejams līdz gada beigām neatkarīgi no nozares. Apgrozāmo līdzekļu aizdevumus un garantijas banku kredītu brīvdienām esam papildinājuši ar eksporta apdrošināšanu darījumiem Eiropas Savienības valstīs, kā arī drīzumā būs pieejams kapitāla fonds vidējo un lielo uzņēmumu atbalstam, kā arī strādājam pie jauniem aizdevumu un garantiju instrumentiem lielajiem uzņēmumiem. Pozitīvi, ka neraugoties uz krīzi,  pieprasījums arī pēc ALTUM ikdienas finanšu instrumentiem ir saglabājies identisks apjomam, kāds tas bija šajā laikā pirms gada, kad pasaule Covid-19 vēl nepazina. Tas liecina, ka uzņēmumi mērķtiecīgi turpina attīstību, neraugoties uz globālo turbulenci, un mēs esam gandarīti uzņēmējus atbalstīt ar finansējumu un kompetenci.”

Apgrozāmo līdzekļu aizdevumu kopumā saņēmuši 342 uzņēmumi par kopējo finansējuma summu 69 miljoni eiro, no tiem lielākā daļa ir mazie (39%) un mikro (41%) uzņēmumi, 17% aizdevumu izsniegti vidējiem, bet 3% lieliem uzņēmumiem. Pieprasītākais ir finansējums līdz 100 tūkstošiem eiro vienam darījumam, ko saņēmuši 68% ALTUM klientu, no kuriem mazāko aizdevumu 1840 eiro apjomā  saņēma tirdzniecības uzņēmumam no Rīgas. 10% uzņēmēju darbības nodrošināšanai krīzes laikā aizņēmušies finansējumu no 101 līdz 200 tūkstošiem eiro, 14% no 201 līdz 999 tūkstošiem eiro, savukārt maksimālo aizdevuma summu, kas ir 1 miljons, saņēmuši 9% uzņēmumu.

Līdz šim apgrozāmo līdzekļu aizdevumu visaktīvāk izmanto pakalpojumu nozarē strādājošie uzņēmumi (31%), apstrādes rūpniecības (24%) un tirdzniecības uzņēmumi (24%), kā arī transporta (9%), būvniecības (7%) un lauksaimniecības (3%) komersanti.  Aizdevumus darbības nodrošināšanai vīrusa izraisītās krīzes laikā izmanto uzņēmumi visā Latvijā – lielākā daļai finansēto uzņēmumu atrodas Rīgā un Pierīgā (65%), Latgalē (12%), Kurzemē (10%), Vidzemē (7%) un Zemgalē (6%).

Otru ALTUM īstenoto Covid-19 ietekmes pārvarēšanas instrumentu – garantijas banku kredītu brīvdienām kopš 25.marta piešķirtas par kopējo finansējuma summu 82 miljoni eiro.

Arī pēc 9. jūnija, kad plānots atcelt ārkārtējo situāciju valstī, pieteikumus ALTUM valsts atbalsta programmu finansējuma saņemšanai un nepieciešamos dokumentus klienti arī turpmāk tiek aicināti iesniegt elektroniski portālā mans.altum.lv. Klātienes konsultācijas, rūpējoties par darbinieku un klientu veselību un drošību, būs pieejamas tikai ar iepriekšēju pierakstu.

Aktuālā informācija par visiem ALTUM piedāvātajiem finanšu instrumentiem un īstenotajām atbalsta programmām ir aplūkojama gan ALTUM interneta vietnē www.altum.lv, gan ALTUM sociālo tīklu kontos: Facebook, Twitter, LinkedIn un YouTube.

Papildu informācijai:
Sandra Eglīte
ALTUM sabiedrisko attiecību speciāliste
T: 26577810
sandra.eglite PIE altum PUNKTS lv 

Par ALTUM
Attīstības finanšu institūcija ALTUM ir Latvijas valstij piederoša kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas. 2017. gada jūnijā ALTUM saņēma starptautiskās kredītreitingu kompānijas Moody’s ilgtermiņa kredītreitingu Baa1 valsts kapitālsabiedrībai, kas apliecina ALTUM stabilo finanšu situāciju. Savukārt 2017. gada 24. oktobrī ALTUM obligācijas tika iekļautas regulētajā tirgū - biržas Nasdaq Riga Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā. ALTUM saņēma Nasdaq Baltic Awards 2019 balvu nominācijā “Biržas gada notikums Latvijā”.

10.06.2020

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031