Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

Lai turpinātu sekmēt sabiedrības uzskatu maiņu par jauniešiem ar garīga rakstura traucējumiem (GRT), šie jaunieši turpina piedalīties dažādos Valmieras sabiedriskajos pasākumos un vairot savu izpratni par dažādām pasaulīgām tēmām. Fonda “Iespēju tilts” jaunieši ar GRT ne tikai atzīmē Dzīvnieku aizsardzības dienu un piedalās Pasaules talkā, bet arī pārdod pašu gatavotās rotaļlietas Valmieras rudens tirdziņā un gatavo rekvizītus koncertuzvedumam bērniem “Krāsainā pasaule”.

Jau šomēnes savu pirmizrādi piedzīvoja koncertuzvedums “Krāsainā pasaule” Valmieras kultūras centrā, kuram fonda jaunieši palīdzējuši gatavot rekvizītus – lielos un pūkainos gubu mākoņus. Uzvedums bērniem aicinās ieraudzīt, saklausīt, sajust un līdzi dzīvot lielās pasaules mazās lietas - tās parādīt jaunās krāsās un izspēlēt jaunās skaņās. “Vai mūsu baltie un pūkainie mākoņi tiešām paliks balti? Varbūt krāsainajā pasaulē tiem būs jaunas krāsas?” – tādas bija jauniešu pārdomas pirms izrādes.

Iemēģinot roku pārdošanā, fonda jaunieši kopā ar savu audzinātāju Līgu un koordinatori Gundegu pārdeva pašu gatavotās mantas rudens tirdziņā “Nobaudi rudeni Valmierā”. Jauniešiem veicās tīri labi, kopā tika ietirgots gandrīz 50 eiro! Meiteņu šūtās sejas maskas un mīlīgie dāvanu maisiņi, kā arī zēnu gatavotie koka kluči, piramīdas un attīstošie torņi bērnu pirkstiņu trenēšanai – lietas, kas visvairāk uzrunāja pircējus tirdziņā. Ikviens no mums cer, ka gada izskaņā varēs notikt arī “Ziemassvētku tirdziņš”. Lai mēs sagādātu sirsnīgas dāvaniņas saviem mīļajiem, fonda jaunieši plāno š.g. 5. decembra tirdziņā atkal pārdot savas pašu gatavotās lietiņas – šoreiz kopā ar Valmieras organizāciju jauniešiem. Tādējādi ne tikai pircēji, bet arī VNF jaunieši labāk iepazīs jauniešus ar GRT.

Lai veicinātu pašu jauniešu ar GRT izpratni par atbildību un rūpēm pret mājas četrkājainajiem mīluļiem un citiem mājdzīvniekiem, fonda “Iespēju tilts” jaunieši un darbinieki atzīmēja Dzīvnieku aizsardzības dienu. Dienas centra Radošajās nodarbībās jaunieši zīmēja savus mājdzīvniekus – gan īstos, gan iedomu četrkājainos draugus, pēcāk daloties stāstos un pārdomās par tiem. Apzinoties dzīvnieku lomu mūsu dzīvē, apmeklējām arī Valmieras dzīvnieku patversmi. Suņu meitenes Pele un Džīna bija priecīgas par sarūpētajiem kārumiem, aprokot tos arī nebaltām dienām. Arī kaķēni bija priecīgi par sagādāto pārtiku. Un vēl – pirms ciemošanās Valmieras dzīvnieku patversmē, gan jaunieši, gan fonda darbinieki pārskatīja savu pledu un silto pārklāju krājumus savās mājās. Visu to, kas pašiem vairs nav aktuāls, bet vēl gana labs un lietojams, ņēmām līdz un atstājām dzīvniekiem aukstajā laikā papildu siltuma nodrošināšanai. Patversmes darbinieki teicās jauniešu gaidīt arī citā reizē, un re – jau oktobrī tie Valmieras ķepaiņus apciemos jau atkal!

Jaunieši ar GRT piedalījās arī Pasaules talkas dienā. Iesaistoties Elku saliņas sakopšanas darbos un apzinoties, ka palīdzam sakopt vienu no Latvijas aizsargājamajiem kultūras pieminekļiem, jauniešos tika radīta papildu pacilātības sajūta labā darbiņa veikšanai. Katrs jaunieša savāktais zars tika iznests ārpus saliņas, lai tos vēlāk aizvāktu un sasmalcinātu zaru šķeldotājs. Diemžēl šķeldotājs ir pārāk liels, lai izbrauktu šauro ceļu un nokļūtu uz senās svētvietas. Valmieras pilsētas dome novērtēja jauniešu paveikto un pateicās tiem ar saldiem Valmieras šerbertiem.

Un visbeidzot – jaunieši ar GRT izzināja arī savu vietējo apkārtni, kopā ar citiem aktīvistiem izstaigājot Ģīmes dabas taku tepat Valmierā. Gan lielā šķirstāmā grāmata, gan telpiskās mulāžas palīdzēja iepazīt Ģīmes upītē un dzirnavu dīķī sastopamās zivis un ūdensorganismus. Tomēr nenoliedzami, ka līdzpaņemtie pīrādziņi un siltā tēja termosā dabas takas lapenītē raisīja sarunas starp jauniešiem ne tikai par dabas tēmām, bet gan visu dzīvi kopumā. Jautājot jauniešiem par visvairāk paliekošo atmiņā no pārgājiena, pārliecinājāmies, ka dīķa zivtiņu un pārējo mazo ūdens radībiņu vērošana caur lupu sniedz prieku ne tikai jauniešiem, bet visām paaudzēm kopumā.

Un ja lasot šo ziņu, arī Tu, mans lasītāj, sajūti sevī vēlmi un motivāciju brīvprātīgi iesaistīties un palīdzēt fonda “Iespēju tilts” jauniešu ar GRT aktivitāšu plānošanā, īstenošanā un nodrošināšanā, aicinām ar mums sazināties, rakstot uz e-pastu gundega.silina PIE vnf PUNKTS lv">gundega.silina PIE vnf PUNKTS lv vai zvanot 27820430 (Gundega). Varbūt Tev ir vēl kāda laba ideja, kur mēs kopīgi varam doties, redzēt vai darboties? Gaidīsim ziņu no Tevis!

Pateicoties Sabiedrības integrācijas fonda NVO programmas atbalstam, fonda “Iespēju tilts” jaunieši ar GRT sadarbībā ar Valmieras novada fondu apmeklēja dažādas vietas, piedalās pasākumos un aktivitātēs, cenšoties iekļauties pārējā sabiedrībā. Integrējošo aktivitāšu mērķis - veicināt sabiedrības uzskatu maiņu par cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem, ar moto – Cilvēks, nevis diagnoze!

 

Papildu informācija:

Gundega Siliņa,

Valmieras novada fonds

Tālrunis: 27820430; e-pasts: gundega.silina PIE vnf PUNKTS lv">gundega.silina PIE vnf PUNKTS lv

http://www.vnf.lv

23.10.2020

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031