Aktualitātes

Piektdien, 24.augustā Valmierā uz sēdi pulcējās Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padome. Būtiskākais no jautājumiem šoreiz skāra remigrācijas projekta ieviešanu – padome lēma  par vērtēšanas komisijas sastāvu, kā arī apstiprināja nolikumu projekta konkursam, kura ietvaros tiks sniegts finansiāls atbalsts remigrantiem uzņēmējdarbības uzsākšanai vai attīstīšanai Vidzemē. Informāciju par izsludināto projektu konkursu aicinām lasīt šeit.

Uz padomes sēdi bija ieradies arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Reģionālās politikas departamenta pārstāvis Varis Putniņš, lai informētu par remigrācijas pilotprojekta norises gaitu, kā arī atbildētu uz pašvaldību pārstāvju jautājumiem. Savā stāstījumā par to, kā norit remigrācijas koordinatoru darbs un kādus rezultātus tie sasnieguši, V.Putniņš atzina, ka "pilotprojekts jau šobrīd ir pārsniedzis visas gaidas" - apzināts ievērojams skaits ārvalstīs dzīvojošo latviešu, un jūlijā apkopotie dati liecina, ka Latvijā pilotprojekta ietvaros kopumā atgriezušās 64 ģimenes.  Komentējot ieceri finansiāli atbalstīt remigrantus, mudinot tos uzsākt vai attīstīt uzņēmējdarbību reģionos, V.Putniņš atzina, ka šobrīd plānotais atbalsta apjoms nav liels (plānots, ka maksimālais atbalsts vienai projekta idejai nevar pārsniegt 9000 eiro), atgādinot, ka šis pagaidām ir pilotprojekts, taču vienlaikus piebilstot, ka projektam noteikti būtu jāturpinās arī nākamos gadus, nodrošinoties, ka iztērētie resursi sevi atpelnītu. Tostarp V.Putniņš uzsvēra, ka jāturpina izmantot prasmes un zināšanas, ko ieguvuši remigrācijas koordinatori saziņai ar ārvalstīs dzīvojošajiem.  

Vārds tika dots arī remigrācijas koordinatorei Vidzemes plānošanas reģionā - Ijai Grozai, kura klātesošajiem stāstīja par sava darba rezultātiem kopš piloprojekts uzsācies. Pilotprojekts uzsākās 2018. gada 1.martā, un līdz šim brīdim I.Groza sazinājusies ar 65 ģimenēm, no kurām 50 ģimenēm sagatavojusi individualizētus piedāvājumus, atbildot arī uz dažādiem jautājumiem un neskaidrībām. Kopumā līdz šim brīdim pilotprojekta ietvaros Vidzemē uz dzīvi no ārvalstīm atgriezušās jau 13 ģimenes, savukārt vēl 15 ģimenes plāno atgriezties vēl šogad vai vēlākais nākamgad. Tāpat I.Groza pašvaldību pārstāvjus informēja par biežāk uzdotajiem jautājumiem. Remigrācijas koordinatorei ik dienas nākas meklēt atbildes uz dažādiem jautājumiem, piemēram, kā nodrošināt bērnam skolā asistentu, ja šobrīd bērns nerunā latviešu valodā; kā pārreģistrēt ārvalstīs esošu uzņēmumu uz Latviju; kā pielīdzināt ārvalstīs iegūto izglītību; kā atjaunot autovadītāja apliecību; kāda ir kārtība, kā veicama uzkrājumu deklarēšana u.c. Savu stāstījumu I. Groza noslēdza ar secinājumu, ka liela ietekme uz remigrantu lēmumu par atgriešanos ir ģimenei, draugiem, kā arī noskaņojumam, kas valda apkārtējā sabiedrībā.

Diskutējot par remigrācijas pilotprojektā iecerēto, pašvaldību pārstāvji vērsa uzmanību uz to, ka nozīmīgs ir arī preventīvais darbs, lai apturētu aizbraucēju plūsmu, kā arī rosināja izmantot pilotprojekta gaitā radušos secinājumus, lai uzlabotu pašmāju vidi, piemēram, reaģējot uz remigrantu komentāriem par valsts iestāžu komunikāciju ar iedzīvotājiem, atbildot uz kādu tiem aktuālu jautājumu. Pilotprojekta mērķgrupas pārstāvji ne reizi vien aizrādījuši, ka saņemtās atbildes uz jautājumiem ir ļoti formālas, skaidrotas, citējot normatīvo aktu pantus, tādējādi apgrūtinot saprast atbildi pēc  būtības. Tieši tāpēc augsti vērtēta iespēja sazināties ar remigrācijas koordinatoriem un brīvas sarunas formā noskaidrot sev interesējošos jautājumus.

Sēdes laikā padomes locekļi apstiprināja arī Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) publisko pārskatu par 2017. gadu, kas pieejams ikvienam interesentam VPR mājaslapā www.vidzeme.lv (Vidzemes plānošanas reģions – Nolikumi un Publiskie gada pārskati).

Tāpat sēdes laikā klātesošie uzklausīja Drošības policijas pārstāvi par pašvaldību lomu terorisma novēršanā un apkarošanā, tai skaitā par papildus drošības pasākumiem, kas būtu jāievēro, organizējot masveida pasākumus.

Papildu informācija: Guna Kalniņa-Priede, Vidzemes plānošanas reģiona administrācijas vadītāja, mob.t. +371 29477997, guna.kp PIE vidzeme PUNKTS lv

29.08.2018

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930