Arhīva kalendārs

« April 2024 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Pagājušajā piektdienā, 5. aprīlī, Valmieras integrētajā bibliotēkā pulcējās remigranti no Valmieras, Cēsu un Limbažu novada – gan jau esošie, gan topošie uzņēmēji, lai dalītos savos pieredzes stāstos un uzzinātu vairāk par grantu konkursu uzņēmējdarbības atbalstam remigrantiem.

Remigranti atklāti runāja par saviem dzīves pavērsieniem, izaicinājumiem, kas bija jāpārvar, atgriežoties dzimtenē, un sapņiem, ko viņi vēlas piepildīt ar savu biznesu. Visi uzsvēra, ka Latvija viņiem ir bijusi ļoti būtiska, pat dzīvojot ārvalstīs, tādēļ centušies saglabāt saikni, organizējot dažādas aktivitātes. Tomēr, laika gaitā, viņiem radusies pārliecība par vēlmi atgriezties.

Biznesa attīstības eksperte Daniela Bandena, atzina, ka "ir jābūt gatavam, ka šeit tevi nesagaidīs ar atplestām rokām, tādēļ ir jāapbruņojas ar pacietību un neatlaidību pārvarēt grūtības."

Pasākumā Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) projektu eksperte  Zelma Mičule informēja par valsts piešķirto atbalstu remigrantiem uzņēmējdarbības uzsākšanai, kas dod iespēju pašvaldībām organizēt grantu konkursus. Savukārt  Valmieras novada pašvaldības galvenā projektu vadītāja Inguna Zukure sniedza detalizēta informāciju par Valmieras novada pašvaldības izsludināto grantu konkursu "Uzņēmējdarbības atbalsts remigrantiem Valmieras novadā". Konkursa finansējumu nodrošina pašvaldības un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Vidzemes plānošanas reģionam piešķirtie līdzekļi.

Kā norādīts konkursa nolikumā, mērķis ir veicināt remigrāciju un piesaistīt Valmieras novadam tos, kuri vēlas atgriezties vai nesen atgriezušies no ārzemēm. Viena projekta maksimālais atbalsta apjoms ir 12 000 eiro, finansējums tiek piešķirts granta veidā. Pretendentiem, kuri atbilst konkursa nolikuma prasībām, atbalsta intensitāte ir 50% no attiecināmajām izmaksām. Tiek atbalstīti projekti uzņēmumu izveidei vai attīstībai, iegādājoties pamatlīdzekļus. Konkurss šogad tiks izsludināts aprīlī, tuvākā laikā tiks publiskota precīzāka informācija.

Remigranti atzinīgi novērtēja ideju par grantu konkursu, jo šāds atbalsts ne tikai sniedz praktisku palīdzību biznesa uzsākšanā, bet arī motivē un dod emocionālu grūdienu ideju realizācijai.

"Atgriežoties Latvijā, sapratu, ka man vajag ne tikai kārtējo darbavietu, bet arī iespēju pilnvērtīgi īstenot savas idejas. Tādēļ nolēmu kļūt par uzņēmēju," stāsta vitrāžu māksliniece Ilze Apine, kura izveidojusi savu uzņēmu "Glass by Ilze". Viņa atgriezusies Latvijā pēc desmit pavadītiem gadiem Islandē.

Tiekoties ar citiem remigrantiem, daloties pieredzē un diskutējot par problēmām, kas ir kopīgas visiem tiem, kas atgriežas Latvijā pēc dzīves ārzemēs, tiek dibināti jauni kontakti, rodas kopīgas sadarbības idejas un paplašinās draugu loks. Arī šī tikšanas nebija izņēmums. "Tik ļoti būtiski ir, ka remigranti var savstarpēji satikties, dalīties pieredzē, uzmundrināt viens otru," atzina reģiona remigrācijas koordinatore Inga Madžule.

____________________________________________  

Papildu informācijai: Inga Madžule, remigrācijas koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā, remigracija PIE vidzeme PUNKTS lv, tālr. +371 29374285

Informāciju sagatavojis: Dzintars Močs, sabiedrisko attiecību speciālists Vidzemes plānošanas reģionā, dzintars.mocs PIE vidzeme PUNKTS lv, tālr. +371 28246484

 

Turpinām tīklošanās pēcpusdienas remigrantiem "Manas mājas Vidzemē" ar mērķi sniegt atbalstu remigrantiem, atgriežoties Vidzemē!

Kurš ir teicis, ka pavasaris nav piemērots gadalaiks pastaigai? Mēs ticam, ka kustībā ir spēks, tādēļ uzvilksim ērtu apģērbu, uzliksim saulesbrilles un dosimies lūkot Lielezeru!

KAD: Svētdien, 21. aprīlī, no plkst. 12.00 līdz 16.00

Tiekamies: Lielezera pludmalē, Lielezera ielā 14, Limbažos.

 

Koordinātes: lat: 57.503567271992885; lon: 24.70216372533049

Dienu aizvadīsim draudzīgā un erudītā kompānijā. Dosimies izzinošā ekspedīcijā gar ezera krastu Lielezera apsaimniekotāja Jāņa Remess vadībā:

  • Plānots pasākums ĢIMENĒM ar visa vecuma bērniem (taka piemērota arī bērnu ratiņiem)
  • Dažādas AKTIVITĀTES visai ģimenei (foto orientēšanās, koka maizes cepšana, rotaļas)
  • Dienas noslēgumā pikniks – baudīsim sildošus dzērienus un ugunskurā ceptas desiņas (pasākums plānots ar groziņiem)

Ja arī Tu vēlies sajust pasaules pieredzi brīvā gaisotnē, pievienojies un dodamies kopā!

Lūgums pieteikt savu dalību rakstot uz e-pastu: remigracija PIE vidzeme PUNKTS lv vai pa tālruni 29374285 līdz 19. aprīlim!

Pasākums turpina Vidzemes plānošanas reģiona remigrācijas koordinatores Ingas Madžules 2023. gadā aizsākto tradīciju – vienuviet aicināt Vidzemē dzīvojošās remigrantu ģimenes, lai tās savstarpēji tuvāk iepazītos, veidotu jaunas pazīšanās un draudzīgi risinātu sarunas par svarīgiem jautājumiem, kas skar atgriešanos Latvijā.

“Manas mājas Vidzemē” ik reizi notiek citā Vidzemes reģiona vietā, lai remigrantiem būtu iespēja satikties tuvāk savai dzīvesvietai un veidot ciešāku saikni starp tuvā apkārtnē dzīvojošajām ģimenēm, kuras atgriezušās Latvijā. Pērn tīklošanās pēcpusdienas notika Cēsīs, Valkas novada Kārķos un Ogres Zilajos kalnos. Katru reizi tikšanās pulcēja arvien vairāk interesentu.

Remigrācijas koordinatore Vidzemē I. Madžule aicina uz pasākumu gan tos, kuri no ārzemēm pārcēlušies pirms neilga laika, gan tos, kuri atgriezušies uz dzīvi Latvijā jau agrāk. Šāds pasākums ir lieliska “platforma”, lai apmainītos ar pieredzi, iedrošinātu un atbalstītu tos, kuri pārcēlušies no ārvalstīm uz Vidzemi nesen.

____________________________________________  

Papildu informācijai: Inga Madžule, remigrācijas koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā, remigracija PIE vidzeme PUNKTS lv, tālr. +371 29374285

Informāciju sagatavojis: Dzintars Močs, sabiedrisko attiecību speciālists Vidzemes plānošanas reģionā, dzintars.mocs PIE vidzeme PUNKTS lv, tālr. +371 28246484