#AtklājVidzemi

Nedēļu no Lāčplēša dienas (11. novembra) līdz Latvijas Republikas proklamēšanas dienai (18. novembrim) tradicionāli aizvadām patriotiskā un pacilātā noskaņojumā. Šonedēļ #AtklājVidzemiDroši aicina sajust lepnumu par savu valsti, viesojoties Vidzemes ārēs, takās, skaistajās pilsētās un iekļaujot savos brīvdienu maršrutos arī kādu Latvijas Brīvības cīņu pieminekli vai piemiņas vietu.

Aizbrauciet uz Rūjienu - pilsētu, kas Latvijā atrodas vistālāk uz ziemeļiem! Tur kopš 1937. gada pilsētnieku mieru sargā izcilā latviešu tēlnieka Kārļa Zemdegas veidotais piemineklis "Tālavas taurētājs". Pats autors to dēvēja par "Rūjienas atbrīvošanas un kritušo karavīru pieminekli". Rūjienas pilsēta lepojas vēl ar diviem K. Zemdegas darinātajiem monumentiem – "Sējējs" un "Madonna Orans". Viesojieties mazpilsētā, sajūtiet tās tīkamo mieru, iepazīstieties ar Rūjienas ievērojamākajām vietām un varbūt arī pastaigājieties pa Rūjas upes palieni. 

Piemineklis "Tālavas taurētājs" Rūjienā. Foto: Facebook/rujienasnovads

Svarīgs Vidzemes autoceļš ved caur Straupes pagasta Plāci. Šeit ir vērts piestāt, lai tirgotavā “Senā Hanza” iegādātos garšīgu rudzu rupjmaizi vai kādu citu gardumu latviskam ciemakukulim vai svētku galdam. Pārejiet arī ceļa otrajā pusē un apskatiet tēlnieka Teodora Zaļkalna veidoto pieminekli Ziemeļlatvijas atbrīvotājiem! To rotā dzejnieka Edvarda Virzas dzejas rindas: "Kamēr vien labību šais laukos sēs, jūs slavinās un godam pieminēs".   

Ja izvēlaties braukt uz Mazsalacu, lai baudītu tās apkārtnes dabas jaukumus  – smilšakmens atsegumus, alas un takas, izstaigātu omulīgās mazpilsētas ieliņas, iesakām aiziet arī līdz Varoņu birzīteiTur katrs koks stādīts kāda Latvijas brīvības cīņās kritušā karavīra - Mazsalacas luterāņu draudzes locekļa piemiņai. Birzs vidū atrodas Varoņu piemineklis.

Varoņu birzīte Mazsalacā. Foto: mazsalacas.lv 

Ja brīvdienu izbraukumā dodaties pa Vidzemes šoseju, piestājiet uz mirkli Augšlīgatnē pie tēlnieka Kārļa Jansona veidotā pieminekļa “Par tēvzemi kritušajiem 1916. – 1919.”! Ejiet pastaigā uz turpat netālu esošo Vienkoču parku, lai apskatītu vēsturisku muižu un citu ēku maketus un varbūt arī sarīkotu nelielu ģimenes svētku pikniku šeit iekārtotajās atpūtas vietās!  

Vienkoču parks. Foto: vienkoci.lv

Nepabrauciet garām Cēsīm – vienai no vecākajām un latviskākajām pilsētām Latvijā! To dēvē arī par Latvijas karoga dzimteni. Izejiet pastaigā pa vecpilsētas ieliņām un apskatiet skaisto Uzvaras pieminekli, kas veltīts Latvijā Brīvības cīņās kritušo piemiņai! Tā pamatideja: cīņu liesmās aust brīvības saule. 

Vienības laukums Cēsīs. Foto: M. Sproģe

Dodieties tālāk uz Raunu! Tās centru rotā Kārļa Zemdegas veidotais Brīvības piemineklis. Tas veltīts Pirmajā pasaules karā un Brīvības cīņās kritušo Raunas draudzes locekļu piemiņai. Interesanti, ka tas ir arī viens no nerealizētajiem Rīgas Brīvības pieminekļa projekta variantiem.

Brīvības piemineklis Raunā. Foto: Facebook/raunasnovads

Izstaigājiet arī Interaktīvo taku Raunas pils parka teritorijā un tās turpinājumu - jauno Pils vēstures takuAizbrauciet arī līdz Raunas Staburagam, unikālam dabas veidojumam, kura vecums tiek lēsts ap 8000 gadiem.

      

No kreisās: Pils vēstures taka, Raunas Staburags. Foto: visit.rauna.lv

Ja jūsu ceļi ved uz citu pusi, tad par savam brīvdienu vai pastaigu maršrutam tuvumā esošajām Brīvības cīņu piemiņas vietām varat uzzināt šeit.

Latvijas valsts karogi Cēsīs. Foto: M. Sproģe

Lai svētku sajūta un lepnums par savu valsti!

Informāciju sagatavojusi: 
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 

12.11.2020

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031