#AtklājVidzemi

Vidzemē ir daudz skaistu, veciem nostāstiem apvītu vietu. 

Piebalga savulaik bija viens no visturīgākajiem novadiem, kur plauka amatniecība un tirdzniecība, dzīvoja izglītoti un talantīgi ļaudis. No Piebalgas nāk daudzi latviešu mākslinieki, mūziķi, dzejnieki un rakstnieki. Noteikti zināt brāļu Reiņa un Matīsa Kaudzīšu darbu – pirmo latviešu romānu  – “Mērnieku laiki”, bet vai esat kādreiz bijuši vietās, kur patiesībā risinājās grāmatā aprakstītie notikumi? 

Jaunpiebalgas un Vecpiebalgas novados ir izveidots 100 kilometru garš velo maršruts “Mērnieku laiki”, kas ved pa ceļiem, “Zaļajiem dzelzceļiem” un takām.

Mērojot šo maršrutu, varēsiet pabūt tur, kur dzīvojuši grāmatas varoņi Oļiņi un Gaitiņi, apskatīt Prātnieka dzīves vietu pie Zobola ezera, Garo krogu, kur tikušies slātavieši un čangalieši, Lienas pieminekli, kā arī grāmatas autoru mājas “Kalna Kaibēnus”. 

Uzzināsiet, ka Oļiņiete, visticamāk, bijusi Matīsa Kaudzītes sievasmāte Ede Rātmindere, Oļiņš – skolmeistars Andžs Rātminders, bet Pietuka Krustiņš – tautiskā romantisma dzejnieks Pēteris Ceriņš, kurš brāļus Kaudzītes iesūdzējis tiesā par goda laupīšanu.

Vasaras plaukumā, klausoties daudzbalsīgajās putnu dziesmās, braukt ar velosipēdu pa Piebalgas līkumotajiem ceļiem un pakalniem būs īsts baudījums. Jūsu ceļš vedīs gar Vecpiebalgas muižu, skatu vietām – Brežģa kalnu un Viņķu kalnu –, Rikas alpaku skolu, seno kino lietu ekspozīciju - Kino fermu, Vēveru dzirnavām, Emīla Dārziņa un Jāņa Sudrabkalna memoriālo muzeju Jāņaskolu, Kārļa Skalbes vasaras māju Saulrieti, pa pakalniem un ielejām, gar Alauksta un Ineša ezeriem, vēsturiskām vietām un lauku saimniecībām.

 

Maršruts ir marķēts ar Nr. 158. Lietojot QR koda elektronisko karti vai uzklikšķinot uz tālāk norādītās saites, iegūsiet maršruta karti. Tajā zem katras Ķenča cepures paslēpies stāsts par romāna veidošanās gaitu. Kartes apzīmējumos varat arī izvēlēties, vai vēlaties redzēt tikai maršrutu un vietu stāstus, vai arī informāciju par ainavām, veikaliem, naktsmītnēm, ēdināšanas iespējām, peldvietām un citiem apskates objektiem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saite uz maršruta karti: http://tiny.cc/merniekulaiki

 

Tūrisms Jaunpiebalgā:

 https://visit.jaunpiebalga.lv/lv/ 

+371 27343990

Tūrisms Vecpiebalgā:

 https://www.visitvecpiebalga.lv/

+371 27874575

 

Romāna “Mērnieku laiki” vēsturiskais konteksts: Mērnieku laiki - Nacionālā enciklopēdija

 

Rīgas kinostudijas filma, režisors Voldemārs Pūce:  https://www.filmas.lv/movie/1517/

 

 

Brāļu Kaudzīšu mājas “Kalna Kaibēni”. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Garais krogs. Foto: visitjaunpiebalga.lv

 

 

Vecpiebalgas muiža. Foto: vecpiebalga.lv

Celta 18.gs. beigās, klēts – 1810.g. 19.gs. sākumā ap parādes pagalmu veidots vienots apbūves ansamblis klasicisma stilā, kuru ieskauj parks 4,2 ha platībā. https://vecpiebalga.lv/vecpiebalgas-muiza/

 

 

Skats no Brežģa kalna. Foto: vecpiebalga.lv

 

 

“Kino ferma”. Foto: https://www.facebook.com/Kino-ferma

Seno kino lietu privātkolekcija ietver sevī pagājušā gadsimta projektorus, kameras, filmas un citus ar kino saistītus priekšmetus. Ir iespēja redzēt autentisko kino!

 

 

K. Skalbes memoriālais muzejs “Saulrieti”. Foto: vecpiebalga.lv

https://vecpiebalga.lv/kultura/saulrieti/

 

 

Informāciju sagatavojusi:

Ilze Liepa

Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte

ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv

 

 

Tūrisma akciju #AtklājVidzemi rīko Vidzemes plānošanas reģiona Uzņēmējdarbības centrs sadarbībā ar reģiona pašvaldībām. To atbalsta garās distances pārgājienu maršruts "Mežtaka".

Akcija norisinās no 2021. gada 3. jūnija līdz 30. novembrim, un akcijas noslēgumā starp aktīvākajiem ceļotājiem tiks izlozēti 3 balvu komplekti ar aktīvai atpūtai dabā noderīgām lietām.

Vairāk informācijas Facebook grupā “Atklāj Vidzemi”.


03.06.2021

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930