#AtklājVidzemi

Vai zināt, kā radušās Kazu krāces Valmierā? Novada teika stāsta, ka Velns gribējis tiltu pār Gauju taisīt un sācis nest akmeņus, viens akmens bijis liels un Velns ap to nocīnījies visu nakti. Uz rīta pusi gailis iedziedājies un Velnam visus plānus izjaucis.

Kāds cits nostāsts vēsta, ka te Gauja bijusi tik sekla, ka valmierieši varējuši dzīt lopus ganīties pāri upei, un šī vieta esot patikusi kazām.

Kazu krāces. Foto: visit.valmiera.lv

Mūsdienās skatāmās krāces ir cilvēku veidotas. Deviņpadsmitajā gadsimtā tās tapa, lai mazinātu pilsētas applūšanu, krastu izskalošanu un pasargātu jaunuzcelto koka tiltu (1865.g.) no lielajiem ledus gabaliem. Vairāk nekā simts gadus vēlāk, 1969. gadā, tur tika izveidota trase airēšanas slaloma treniņiem un sacensībām. Uz Valmieras trasi brauc apgūt airēšanas prasmes arī cilvēki, kuri gatavojas doties laivu braucienos pa kalnu upēm.

Kazu krāces. Foto: visit.valmiera.lv

Skats uz Kazu krācēm. Foto: I. Liepa

Taka gar Kazu krācēm ir iecienīta pastaigu vieta, un gar tām ved apļveida pastaigu maršruts Starp četriem Valmieras tiltiem. Tajā 12 km garumā varat ieraudzīt Valmieru no Gaujas krastiem. Gar krācēm iet arī garās distances pārgājienu maršruti Mežtaka un Camino Latvija jeb Svētā Jēkaba ceļš.

  Šaursliežu dzelzceļa tilts pār Gauju Valmierā (“Dzelzītis”). Foto: visit.valmiera.lv

Tilts Valmierā pāri Gaujai. Foto: U. Brālēns 

Garās distances pārgājienu maršruti "Mežtaka" un "Camino Latvija" pie Valmieras. Foto: I. Liepa 

Turpat tuvumā atrodas Valterkalniņš. Tā ir viena no iecienītākajām vietām pilsētā, kur izbaudīt krāšņu skatu, kas paveras uz apkārtni. 

 Valterkalniņa skatu paviljons. Foto: I. Liepa 

Iesakām apskatīt pavisam nesen atklāto Jāņa Daliņa stadionu! Šeit ikviens interesents bez maksas aicināts sportot un aktīvi izkustēties atjaunotā stadiona ārtelpas teritorijā.

Jāņa Daliņa stadions. Foto: visit.valmiera.lv

Ejot uz stadionu, memoriālā Otrā pasaules karā kritušajiem, aplūkojams pilsētas jaunākais vides objekts – dekoratīvi dendroloģiskā kompozīcija Nenovāktā raža. Tas ir līdzjūtības un cieņas apliecinājums cilvēkiem, kuri bija spiesti pamest mājas 1941. un 1949. gada deportācijās, kā arī holokausta upuriem. Granīta āboli uz granīta pamatnes ir simbolisks vēstījums. Tas stāsta par piedzīvoto traģēdiju – cilvēku mājas palika tukšas, āboli – nesalasīti.

Kompozīcija “Nenovāktā raža”. Foto: visit.valmiera.lv 

Novembrī pilsēta saposīsies Latvijas valsts karogu rotā. Izstaigājot pilsētas tematiskos maršrutus Valmiera - patriotisma simbols un Brīvības stāsts Valmierā, uzzināsiet par ievērojamiem cilvēkiem, vēsturiski nozīmīgām vietām un notikumiem.

Skats uz ielu Valmierā. Foto: visit.valmiera.lv 

Ko vēl ieraudzīt un piedzīvot Valmierā: https://www.visit.valmiera.lv/

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv

---

Šogad tūrisma akcijā #AtklājVidzemi aicinām caur stāstiem atklāt Vidzemes vietu unikālo dvēseli un piedzīvot Vidzemi no jauna. Akciju rīko Vidzemes plānošanas reģiona Uzņēmējdarbības centrs sadarbībā ar reģiona pašvaldībām. To atbalsta garās distances pārgājienu maršruts "Mežtaka". 

Akcija norisinās no 2021. gada 3. jūnija līdz 31. decembrim, un akcijas noslēgumā starp aktīvākajiem ceļotājiem tiks izlozēti 3 balvu komplekti – pārgājienu mugursoma un dāvanas no Mežtakas. 

Vairāk informācijas Facebook grupā “Atklāj Vidzemi”. 

---

CITI #ATKLĀJVIDZEMI VIETU STĀSTI 

---

04.11.2021

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031