Energoefektivitātes jaunumi

Aicinām iepazīties ar pērn Rīgā notikušās reģionālās konferences “Energoefektivitātes  finansēšana  Baltijas valstīs” apskatu. Eiropas Komisijas un LR Ekonomikas ministrijas organizētajā konferencē uzstājās runātāji no Baltijas valstīm, kā arī uzaicinātie eksperti no visas Eiropas. Šis pasākums tika organizēts, lai dalītos labākās prakses piemēros par energoefektivitātes finansēšanu Baltijas reģionā un Eiropā. Pasākuma sesijās tika apskatīts privāto un publisko fondu finansējuma iespējas un izlietojums, kā arī inovatīvi finansēšanas instrumenti, jo īpaši būvniecības un rūpniecības nozarēs. Runātāji vērsa uzmanību uz praktisko pieredzi izstrādājot un strukturējot investīciju programmas.

Pasākumā tika apskatīti šādi galvenie punkti:

  • Lai sasniegtu energoefektivitātes noteiktos mērķus un oglekļa emisiju samazināšanas mērķus turpmākajos gados, svarīgums risināt energoefektivitātes jautājumus dzīvojamās ēkās kļūst arvien aktuālāks.
  • Pastāv ievērojams atbalsts un ir pieejamas konsultācijas projektiem un programmām, kuras tika sīkāk aprakstītas un izskaidrotas konferences laikā. Eiropas Komisija, Eiropas Investīciju banka un citi meklē iespējas, kā savest kopā valstu valdības, projektus un programmas, lai nodrošinātu iespēju pieredzes apmaiņai un kapacitātes uzlabošanai.
  • Ir liela interese par esošo un nākotnes energopakalpojumu kompāniju potenciālu, bet arī atšķirības tajā, ko īsti saprot ar vārdu ESKO un veids kā tas darbojas.
  • Finanšu instrumentiem, kuri atšķiras no parastajām dotāciju programmām, nozīme pieaug. Arvien vairāk tiek atzīta un nostiprināta loma, kādu publiskais finansējums spēlē un tam vajadzētu spēlēt energoefektivitātes un energopakalpojumu projektos un programmās. Konferencē tika apskatītas vairākas prezentācijas, kurās bija veiksmīgi piemēri no Baltijas valstīm. Šādas aktivitātes turpmāk tikai pieaugs.
  • Daudzdzīvokļu ēku atjaunošanas nozīmīgums un būtība ir svarīgs jautājums, kas ir visu Baltijas valstu valdību dienas kārtībā. Šādas programmas parasti ir mazāk riskantas, pretēji tam, kā tas tika uzskatīts iepriekš, – piemēram, padziļinātāka izpēte, ko veica Eiropas Rekonstrukciju un attīstības banka, tika secināts, ka nav bijušas būtiskas kļūdas kopš Renesco slēgtajiem līgumiem, kas tika uzsākti 2009. gadā Latvijā.
  • Konference atklāja, ka pastāv interesantas iniciatīvas un labās prakses piemēri, kā veikt un īstenot renovācijas projektus Baltijas valstu reģionā. Tie svārstās no pieredzējušiem piemēriem ar ievērojamiem sasniegumiem līdz jaunām iniciatīvām, kas ietver inovatīvu finanšu koncepta pielietojumu – Energoefektivitātes līgumus.
  • Kamēr pastāv dažādas atšķirības Baltijas valstīs šajās jomās, apvienojot tās šādā veidā bija vērtīga pieredze un šī pasākuma mērķis ir saņemt atgriezenisko saiti un sekot līdzi turpmākajām aktivitātēm saistībā ar apskatīto jomu konferences laikā.

 

Konferences apskats šeit: https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/documents/seif_latvia_event_11-nov-2016_proceedings_lv_8.02.17.pdf (latviešu valodā)

Vairāk informācijas arī šeit: https://ec.europa.eu/energy/en/events/regional-conference-financing-energy-efficiency-baltic-states (angļu valodā)

20.02.2017

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031