Energoefektivitātes jaunumi

Īstenojot Vidzemes plānošanas reģiona (turpmāk – VPR) Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas 2014 – 2030 mērķi „Palielināt energoefektivitāti un atjaunojamo energoresursu izmantošanu”, un ņemot vērā reģionā aizvien pieaugošo energoefektivitātes jautājumu aktualitāti, VPR pievienojas Eiropas Savienības (turpmāk – ES) Pilsētprogrammas „Urban Agenda” tematiskās prioritātes „Pāreja uz atjaunojamiem energoresursiem” (turpmāk – „Energy Transition”) partnerībai. Dalība šajā partnerībā sniegs iespēju par VPR pašvaldību prioritātēm energoefektivitātes veicināšanā runāt ES līmenī, izstrādājot rekomendācijas finanšu, politikas un zināšanu pilnveidošanai atjaunojamo energoresursu izmantošanas jomā ES.

Septembra vidū Polijā, Gdaņskā, notika pirmā partnerības „Energy Transition” tikšanās, kurā piedalījās arī VPR. Tikšanās  mērķis bija vienoties par kopīgām prioritātēm pārejai no fosilajiem uz vietējiem atjaunojamiem energoresursiem. VPR sadarbībā ar partneriem no Nīderlandes, Polijas, Zviedrijas un citām ES valstīm strādās pie Darbības plāna izstrādes, kuram jāparedz konkrēta rīcība ES regulējuma, atbalsta pasākumu un zināšanu pilnveidošanai, apzinot  šī brīža situāciju energoresursu izmantošanā un tā atjaunošanā, kā arī līdzšinējo ES politikas efektivitāti atjaunojamo energoresursu jomā. Partnerības darba gaitu koordinēs Apvienotās Karalistes galvaspilsēta Londona, Polijas pilsēta Gdaņska un Beļģijas pilsēta Rūselare.

VPR jau šobrīd aktīvi darbojas divos energoefektivitātes veicināšanas projektos „Ilgtspējīgas enerģijas sabiedrība” un „Partnerība jaunai energoresursu pārvaldībai 2050”, iesaistot gan skolēnus, skolotājus, mājsaimniecības, gan arī pašvaldības, uzņēmējus un nevalstiskās organizācijas. Tūlīt oktobrī darbību uzsāks vēl divi INTERREG Baltijas jūras reģiona programmas projekti  energoefektivitātes jomā.

Projektā „Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai - EFFECT4Buildings” uzmanība tiks vērsta uz ēku īpašnieku un pārvaldnieku zināšanu papildināšanu par dažādiem finanšu modeļiem mūsdienīgu energoefektīvu risinājumu ieviešanā ēku apsaimniekošanā.

Savukārt projektā „Zemas temperatūras centrālā apkure Baltijas jūras reģionam – LowTEMP” VPR sadarbībā ar vēl diviem partneriem no Latvijas - Rīgas Tehnisko universitāti un Gulbenes novada domi, kā arī citu valstu sadarbības partneriem - strādās pie risinājumiem, kā, optimizējot esošās centrālapkures sistēmas vai izveidojot jaunu infrastruktūru zemas temperatūras tehnoloģiju pielietošanai, iespējams nodrošināt enerģijas ietaupījumu un CO2 emisiju samazināšanu. Tiks apzināts, kā samazinātas temperatūras rezultātā mazināt siltuma zudumus, nodrošinot ekonomisku ieguvumu, un kā integrēt atjaunojamo energoresursu izmantošanu  zemas temperatūras apkures sistēmas nodrošināšanai.

Par pilsētprogrammu “Urban Agenda”

Pilsētprogramma „Urban Agenda” fokusējas uz 12 tematiskajām prioritātēm: migrantu un bēgļu iekļaušana; gaisa kvalitāte; nabadzība pilsētā; mājokļu jautājumi; aprites ekonomika; darbavietas un prasmes vietējā ekonomikā; pielāgošanās klimata pārmaiņām; pāreja uz atjaunojamiem energoresursiem; ilgtspējīga zemes izmantošana un dabā balstīti risinājumi; pilsētu mobilitāte; pāreja uz digitāliem risinājumiem, inovatīvi un atbildīgi publiskie iepirkumi. Ieinteresētās valstis un pilsētas veido brīvprātīgas partnerības par kādu no tematiskajām prioritātēm. Vairāk informācija pieejama: https://ec.europa.eu/futurium/en/urban-agenda

Papildu informācija: Aija Rūse, Vidzemes plānošanas reģions, aija.ruse PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. +371 26400288, www.vidzeme.lv

Informāciju sagatavoja: Baiba Norberte, sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, baiba.norberte PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. +371 28752793, www.vidzeme.lv

28.09.2017

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031