Energoefektivitātes jaunumi

Vidzemes plānošanas reģions aicina pašvaldības, energopārvaldniekus, publisko ēku apsaimniekotājus, siltumapgādes uzņēmumus, plānošanas reģionu pārstāvjus un citus interesentus satikties 8. oktobrī "Koka Rīga" telpās, kur kopā vēlamies vērst uzmanību uz ilgtspējīgu ēku atjaunošanu un dažādiem energopārvaldības risinājumiem. No Valmieras un Cēsīm tiks nodrošināts autobuss līdz semināra norises vietai un atpakaļ. Aicinām līdz 5.oktobrim pieteikt savu dalību, iepriekš reģistrējoties: https://forms.gle/gEcaEwj3SFzGijvE9 Dalība seminārā ir bezmaksas, vietu skaits ierobežots.

Investīcijas ēku atjaunošanā, energoefektīvās tehnoloģijās un atjaunojamā enerģijā palīdz sasniegt gan Eiropas Savienības prioritātes enerģētikas un klimata jomā, gan rada ekonomisko izaugsmi un apliecina mūsu rūpes par vidi, kurā dzīvojam. Vidzemes plānošanas reģions kopā ar pašvaldībām, vairākām Latvijas līmeņa organizācijām un citiem turpina aktualizēt diskusiju par energoefektivitātes pasākumu ieviešanu un pārdomātu energopārvaldību reģionos. Šoreiz aicinām interesentus gan no Vidzemes, gan arī no citiem Latvijas reģioniem satikties 8. oktobrī Rīgā seminārā “Ilgtspējīga ēku atjaunošana un energopārvaldības risinājumi”.

Ilgtspējīga koka ēku atjaunošana būs viens no sarunu tematiem semināra laikā, kas noteikti ir aktuāls vairākām pašvaldībām. Semināra norises vieta “Koka Rīga” ir koka ēku renovācijas centrs, kurā zinoši un pieredzes bagāti restauratori dalīsies pieredzē par būtiskākajiem aspektiem, atjaunot senas koka ēkas.

Kopā ar Ēku saglabāšanas un energotaupības biroju uzmanību vērsīsim uz diviem līguma veidiem – Energoefektivitātes pakalpojuma līgumu un Daudzpakalpojuma līgumu.  

Energoefektivitātes pakalpojuma līgums, kas citās Baltijas jūras reģiona valstīs tiek saukts par EPC (angļu val. Energy Performance Contract), ir ilgtermiņa līgums ar uzņēmumu/izpildītāju jeb energoefektivitātes pakalpojuma sniedzēju. Līgums tiek noslēgts, lai īstenotu energoefektivitātes veicinošus pasākumus ēkā ar garantētu enerģijas ietaupījumu un lai samazinātu risku neveiksmīgai ēkas atjaunošanai, kad būvdarbi ēkā nesasniedz gaidīto efektu. Savukārt Daudzpakalpojuma līgums (Multi-service contract) tiek izmantots gadījumos, kad esošajās ēkās vai jaunu ēku celtniecībā ir vēlme integrēt kopīgos ieguvumus. Kopīgie ieguvumi var būt apgaismojums, telpu temperatūra, iekštelpu gaisa kvalitāte, trokšņu līmenis, estētiskās vērtības u.c., kas var motivēt ēkas īpašniekus un iedzīvotājus veikt lielākas investīcijas energoefektivitātē. Vairāk par šiem līguma veidiem un citiem finanšu instrumentiem var uzzināt projekta “EFFECT4buildings” mājas lapā: https://www.effect4buildings.se/

Par Gulbenes novada pieredzi pārejai uz 4.paaudzes siltumapgādi un ilgtspējīgas enerģētikas rīcības plāna izstrādi un saules paneļu uzstādīšanu elektroenerģijas ražošanai vairāk pastāstīs Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts un Gulbenes novada pašvaldība.

Savukārt Smiltenes novada Palsmanes ciemam ir izveidots izvērtējums pārejai uz zemas temperatūras siltumapgādi. Izvērtējums iekļauj trīs stratēģiskos scenārijus, kas paredz konkrētas rīcības siltumapgādes sistēmas uzlabošanai Palsmanes ciemam. Par to, kā sagatavot stratēģiju centralizētās siltumapgādes uzņēmuma pārejai uz 4.paaudzi, atklās nozares eksperte Jeļena Ziemele.

Praktiskā informācija:

Semināra norises vieta būs Koka ēku renovācijas centrā “Koka Rīga”, Krāsotāju iela 12, Latgales priekšpilsēta, Rīga. Norises laiks no plkst. 11:30 līdz 18:00. Precizēta semināra programma tiks nosūtīta dalībniekiem, kas būs pieteikušies. 

Interesentiem tiks nodrošināts autobuss no Valmieras - Cēsīm līdz Rīgai un atpakaļ. Izbraukšana no Valmieras plkst. 9:30 (Kultūras centra stāvlaukums, Rīgas iela 10, Valmiera). Cēsīs autobuss uzņems līdzbraucējus plkst. 10:00 (Smilšu laukums, Uzvaras bulvāris 22, Cēsis) un tālāk dosies uz pasākuma norises vietu Rīgā. Plānotais atgriešanās laiks Valmierā ap plkst. 20:00.

Ņemot vērā esošo situāciju valstī, esam noteikuši maksimālo dalībnieku skaitu līdz 30 personām. No katras organizācijas aicinām pasākumā piedalīties ne vairāk par 2 cilvēkiem. Vēršam uzmanību, ka, sasniedzot maksimālo dalībnieku skaitu, reģistrācija var tikt noslēgta ātrāk.

Papildu informācijai: Inese Jēgere, projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: inese.jegere PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 28386853

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 28752793

Seminārs tiek organizēts Vidzemes plānošanas reģiona īstenoto projektu “EFFECT4buildings” un “LowTEMP” ietvaros. Vairāk par projektu aktivitātēm Vidzemē uzziniet: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti

28.09.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930