Energoefektivitātes jaunumi

Aizvadītā gada nogalē, 14.decembrī, Gulbenes novada pašvaldība, kā pirmā no visām Latvijas pašvaldībām, noslēdza brīvprātīgu vienošanos ar Latvijas valsti (Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) personā) par energoefektivitātes uzlabošanu un energoefektivitātes pakalpojumu veicināšanu.

Konkrēti Gulbenes novada pašvaldība uzņemas sasniegt enerģijas ietaupījumu vismaz 10 % apmērā no 2018. gadā vidēji patērētās enerģijas apjoma, t.i. vismaz 2341,1 megavatstundas līdz 2030.gada 31. decembrim. Vienošanās tiks īstenota saskaņā ar Gulbenes novada ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plānu līdz 2030.gadam.

Gulbenes novada pašvaldība brīvprātīgi sadarbosies ar BVKB energoefektivitātes veicināšanas un monitoringa jomā, kā arī energoefektivitātes metodiskajos jautājumos un pieredzes apmaiņā.

“Šāda vienošanās darbosies kā paškontroles un motivācijas mehānisms, tā disciplinēs mūs un vecinās Gulbenes novada ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plāna ieviešanu realitātē. Tāpat vienošanās var dot priekšroku dažādos projektu konkursos. Būtiski ir arī tas, ka ar mums šajā jomā sāks rēķināties – mūsu viedoklim būs svars, kā arī tiks ņemtas vērā mūsu līdz šim iegūtajās zināšanās un pieredze,” vienošanās nozīmīgumu uzsver Gulbenes novada pašvaldības Attīstības un projektu nodaļas vadītājs Jānis Barinskis.

Vienošanās noslēgšana ir viens no pasākumiem valsts energoefektivitātes rīcības plānā obligātā enerģijas ietaupījuma mērķa sasniegšanai. Tās mērķis ir stimulēt energoefektivitātes paaugstināšanu atsevišķos uzņēmumos, komersantus pārstāvošas organizācijas uzņēmumos vai pašvaldībās un sasniegt vismaz 10% enerģijas ietaupījumu.

“Atzinīgi vērtējam Gulbenes novada pašvaldības apņemšanos, jo īpaši attiecībā uz enerģijas pašpatēriņa samazinājumu pašvaldības ēkās un iekārtās 20 % apmērā. Kā arī enerģijas ietaupījumu panākšanu daudzdzīvokļu ēku sektorā, ik gadu līdz 2030. gadam plānojot atjaunot vismaz divas daudzdzīvokļu ēkas. Šādi lēmumi sekmē iedzīvotāju izglītošanu par ilgtspēju un visu procesā iesaistīto pušu sadarbību. Lai izdodas sasniegt iecerēto!” šādi publisku pašvaldības vienošanos ar biroju vērtē Aija Timofejeva, BVKB Energoresursu kontroles departamenta direktore.

Līdz šim šādu vienošanos vēl ir noslēguši divi uzņēmumi – SIA “Salaspils siltums” un SIA “Jūrmalas siltums”. Informācija par to skatāma noslēgto brīvprātīgo vienošanos par energoefektivitātes uzlabošanu reģistrā ŠEIT.

 

Informāciju sagatavoja:

Gunta Kalmane,

Gulbenes novada pašvaldības

vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste

M.t. 26191107

E-pasts: gunta.kalmane PIE gulbene PUNKTS lv

www.gulbene.lv

14.01.2021

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031