Arhīva kalendārs

« July 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Sadarbojoties ar partneriem no Nīderlandes, Vidzemes plānošanas reģions līdz šī gada decembrim īstenos pilotaktivitāti kādā no Vidzemes pašvaldībām. Pilotaktivitātes ietvaros tiks apzināts jauns finanšu instruments daudzdzīvokļu ēku ”dziļai” atjaunošanai, sasniedzot gandrīz zema enerģijas patēriņa ēkas klasi (A klase).

Pagājušajā nedēļā Vidzemes plānošanas reģiona eksperti kopā ar projekta "Resettle!" partneriem no Nīderlandes ”Economic Board of Utrecht” un ”Climate mission Netherlands” tikās ar ALTUM, Ekonomikas ministrijas, SIA ”EKODOMA”, Ēku saglabāšanas un energotaupības  biroja, AS “Latvian Baltic Energy Efficiency Facility” (LABEEF) un SIA ”RENESCO” pārstāvjiem un Smiltenes novada pašvaldību, lai dalītos pieredzē par ēku atjaunošanas finansēšanas instrumentiem Nīderlandē un tos salīdzinātu ar Latvijā pieejamo atbalstu.  Turklāt tikšanās laikā projekta partneri tika iepazīstināti ar esošo dzīvojamo fondu Latvijā un ēku atjaunošanas piemēriem.

Ilona Platonova, Vidzemes plānošanas reģiona Projektu eksperte un Inovāciju brokere, stāsta: ”Lai gan šobrīd valda viedoklis, ka Latvijā tiek siltināts daudz ēku, tepat Lietuvā gadā renovāciju veic piecas reizes vairāk ēkām. Ar šī brīža instrumentiem nav iespējams atbalstīt visas ēkas, kurām tas būtu nepieciešams, tādēļ jāturpina meklēt jaunus, inovatīvus veidus, kā padarīt ēku atjaunošanu iespējamu un vienlaikus ekonomiski pamatotu.”

Attēlā no kreisās: Baiba Šelkovska, VPR, Stef Röell, Economic Board of Utrecht, Rene Pie, Climate mission Netherlands, Ilona Platonova un Jānis Ikaunieks, VPR

”Resettle!” mērķis Latvijā ir caur pilotaktivitāti kādā pašvaldībā pārbaudīt nesen izstrādāto holandiešu finanšu instrumentu, kas pielāgots daudzdzīvokļu ēku atjaunošanai līdz gandrīz zema enerģijas patēriņa ēkai (A klase). Finanšu instruments ir aizdevums, kas par zemām procentu likmēm pieejams uz 30 gadu periodu. ”Mēs šobrīd redzam lielus izaicinājumus, lai Latvija paspētu līdz 2050. gadam īstenot Eiropas Savienības noteiktos mērķus, tādēļ šis projekts palīdzēs atjaunot ēkas arī tad, kad nav pieejams ES atbalsta programmas ēku atjaunošanai. Pieredze rāda, ka atbalsta programmu laikā ievērojami pieaug būvniecības izmaksas. Mēs ceram, ka alternatīvs fonds ēku energoefektivitātes projektu finansēšanai nodrošinās zemākas izmaksas arī ēkām, kas šo fondu neizmantos,” uzsver Jānis Ikaunieks, Vidzemes plānošanas reģiona Energoefektivitātes eksperts.  ”Resettle!” projekta uzdevums ir tiekties pašpietiekamu ēku virzienā, kur ēkas tiek ne tikai siltinātas, bet tajās tiek integrēti arī dažādi atjaunojamie energoresursi gan elektroenerģijas, gan siltumenerģijas nodrošināšanai.

 Iepriekš analizējot dažādu valstu iespējas izveidot līdzīgu finansēšanas principu, apzināts, ka Latvijā ir labs tiesiskais regulējums enerģētikas un klimata mērķu sasniegšanai, kā arī šobrīd valstī tiek meklēti dažādi jauni tehnoloģiskie risinājumi ēku atjaunošanai. Līdz ar to pilotaktivitātē paredzēts izvēlēties daudzdzīvokļu ēku Vidzemē, kurai plānoti atjaunošanas darbi tuvākā nākotnē, un modelēt ēkai dažādus ēku atjaunošanas scenārijus, iekļaujot arī saules paneļu uzstādīšanu un saražotās elektroenerģijas uzglabāšanu un izmaksu salīdzinājumu ar atmaksas termiņu līdz 30 gadiem. Modelētie scenāriji un veiktie aprēķini sniegs datus, kas nepieciešami, lai daudzdzīvokļu ēkas dzīvokļu īpašnieki varētu pieņemt lēmumu par ieguldījumu ēkas atjaunošanai. Dokumenta sagatavošanai liela nozīme būs vietējai pašvaldībai, kā arī nacionāla līmeņa lēmumu pieņēmējiem, lai izveidotu scenārijus un gala rezultātā pašu finanšu instrumentu atbilstošu Latvijas situācijai.

Par ”Resettle!” projektu:

Projekts ”Resettle!” tiek īstenots Eiropas Inovāciju un tehnoloģijas institūta ”Climate-KIC” iniciatīvas ietvaros.  ”Climate-KIC” vienotā tīklā apvienojušies uzņēmumi, akadēmiskie spēki, valsts un bezpeļņas organizācijas u.c. ar mērķi identificēt un atbalstīt inovācijas, kas palīdz samazināt klimata pārmaiņas. No Latvijas kopienā kopš 2016. gada aktīvi piedalās Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrika.

Papildu informācijai: Jānis Ikaunieks, Energoefektivitātes eksperts Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: janis.ikaunieks PIE vidzeme PUNKTS lv, mob. tel. 26349224

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, Sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.tel. 28752793

Lai veicinātu racionālu enerģijas patēriņu izglītības iestādēs un rosinātu skolēnus kļūt par zinošiem un atbildīgiem enerģijas lietotājiem, Vidzemes plānošanas reģions sagatavoja izglītojošu mācību materiālu “Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs”. Aicinām pedagogus ielūkoties sagatavotajos uzdevumos, lejupielādējot materiālu www.vidzeme.lv

Mācību materiāls ietver 10 tēmas: Enerģijas patēriņš ēkās;  Apkure;  Elektrība; Enerģijas veidi; Klimata pārmaiņas; Apgaismojums; Ventilācija; Ūdens; Energoplānošana; Atkritumi. Tā mērķis ir sniegt saturisku un metodisku atbalstu pedagogiem skolēnu motivēšanā un sagatavošanā, kļūstot par zinošiem un atbildīgiem enerģijas lietotājiem.

Katras tēmas izklāsts sastāv no četrām daļām – izziņas daļas, praktiskās daļas, idejām tēmas paplašināšanai un uzdevumu idejām sākumskolai. Uzdevumi paredzēti izmantošanai pamatskolas posmā, bet tos iespējams adaptēt arī citu vecumposmu izglītojamiem. Materiālu izmantošanas vietu un laiku mācību procesā izvēlas skolotājs. Vidzemes plānošanas reģions iesaka materiālus izmantot klases audzinātāja stundās, dabaszinībās, fizikā, sociālajās zinībās. Atsevišķas tēmas iederēsies arī bioloģijas, ģeogrāfijas, mājturības un tehnoloģiju, kā arī citu mācību priekšmetu stundās un projektu nedēļās, ārpusstundu un interešu izglītības aktivitātēs.

Mācību materiāls veidots 2019. gada Vidzemes plānošanas reģiona īstenotās programmas “Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs” ietvaros. No 2019. gada janvāra līdz decembrim vairāk nekā 20 skolas no 8 Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldībām apņēmās samazināt savas skolas enerģijas patēriņu, mainot paradumus un ieviešot regulārus energotaupības pasākumus. Katra dalībskola programmas laikā ik mēnesi saņēma mācību materiālu skolēniem un atbalsta materiālu skolotājiem. Programmas dalībskolas aptaujas veidā izvērtēja sagatavoto materiālu, uzsverot, ka sagatavotie materiāli un tajos iekļautie uzdevumi bija labs palīgs mācību procesa organizēšanā. Tie radīja iespēju skolēniem atraktīvi un interesanti veidot priekšstatus un zināšanas par enerģijas patēriņu. Šobrīd visas mācību tēmas apvienotas vienotā materiālā. Uzdevumi sakārtoti tā, lai tos būtu ērti izmantot mācību procesā, iekļaujot arī aktīvās pogas, kas ļauj veikli pārvietoties uz satura rādītāju un no skolēnu materiāla uz skolotāju, un otrādi. Aicinām skolas arī no citiem Latvijas novadiem iepazīties ar sagatavotajiem uzdevumiem.

 

Par samazināto enerģijas patēriņu skolās programmas laikā

Grupā, kurā tika apkopoti dati gan par patērēto elektroenerģiju, gan siltumenerģiju, 1. vietu izcīnīja Kocēnu novada Kocēnu pamatskola, 2019. gadā samazinot enerģijas patēriņu (elektrība un siltums) par 18,52%. Savukārt grupā, kurā startēja skolas, uzskaitot tikai elektroenerģijas patēriņu, godpilnajā 1. vietā ierindojās Smiltenes novada Bilskas pamatskola ar samazināto enerģijas patēriņu 14,91 % apmērā. Programmas laikā tika noslēgta savstarpējā vienošanās starp Vidzemes plānošanas reģionu, skolu un pašvaldību. Vienošanās paredzēja, ka lielākā daļa no sasniegtā izmaksu ietaupījuma tiks izmantots skolas vajadzībām.

Skolu programmas rezultātu paziņošana un skolu sveikšana 2020. gada 21. februārī. Foto autors: Kocēnu novada dome

Vairāk par īstenoto programmu un skolu rezultātiem lasiet: www.vidzeme.lv

Programmu “Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs” īstenoja un šo darba materiālu sagatavoja Vidzemes plānošanas reģions Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gada projekta “Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings) ietvaros ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. “EFFECT4buildings”mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā.

Pārpublicēšanas, citēšanas vai citādas izmantošanas gadījumā atsauce uz šo materiālu, tā autoru Vidzemes plānošanas reģionu un projektu “Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai (EFFECT4buildings)” ir obligāta.

Papildu informācijai: Jānis Ikaunieks, Energoefektivitātes eksperts Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: janis.ikaunieks PIE vidzeme PUNKTS lv, mob. tel. 26349224

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, Sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.tel. 28752793

Centralizētās siltumapgādes sistēmas tiek plānotas ilgtermiņā gan valsts, reģiona un pašvaldību līmenī. Lielākajā daļā plānošanas dokumentu energoefektivitātes un AER centralizētajās siltumapgādes sistēmās tiek norādīti kā prioritātes, paredzot detalizētākus pasākumus, piemēram veco apkures katlu nomaiņa, siltumtrašu atjaunošana un tamlīdzīgi, bet, atskaitot 3.4.“Ceļa karte uz ilgtspējīgu, oglekļa mazietilpīgu ekonomiku” 2050. gadam, nav norādīti konkrēti mērķi pārejā uz 4.paaudzes zemas temperatūras CSS.

Dati par esošajām CSS Vidzemē liecina, ka sistēmas kļūst efektīvākas, bet vēl joprojām daļā ir zems energoefektivitātes līmenis gan CSS ar AER, gan izmantojot fosilos kurināmos. Saskaņā ar pētījumu [8] divās CSS sistēmās siltuma avota efektivitāte ir zem 70%, bet četrās sistēmās no 10 apskatītajām zem 80%, kas liecina par nepieciešamību atjaunot esošos siltuma avotus. Saskaņā ar Centrālās statis-tikas pārvaldes [7] datiem zudumi siltumtīklos kopumā samazinās, bet Vidzemē veiktajā pētījumā [8] tika secināts, ka lielā daļā no apskatītajām CSS siltuma zudumi bija augstāki par statistikas datiem - sešās CSS no 8, par kurām pieejami dati zudumi bija virs 15%, kas liecina par nepieciešamību veikt uzlabojumus siltumtīklos.

Veiktie pilota projekti Vidzemē, ieviešot zemas temperatūras centralizētās siltumapgādes sistēmas (ZTCSS), liecina par būtiskiem ieguvumiem patērētājiem. Ilgtermiņā ieviešot ZTCSS, pārejot uz AER un patērētājiem kļūstot energoefektīvākiem, kopējie maksājumi patērētājiem samazināsies.

Palsmanes ciemā veikts detalizēts tehniski ekonomiskais pamatojums. Pēdējos piecos gados vidējie zudumi siltumtrasēs bijuši 19,50%-26,57%, bet vidējais siltuma avotu lietderības koeficients ap 70%. Izpētē novēroti liela turpgaitas un atgaitas temperatūras izkliede atkarībā no āra gaisa temperatūras, kas liecina, ka automātiskie kontrolieri nespēj nodrošināt iestatīto temperatūras grafiku. Pēdējā apku-res sezonā 2019/2020. gadā faktiskais saražotais siltumenerģijas patēriņš Palsmanē ir bijis apmēram 20% zemās, kas bijis saistīts ar siltāku apkures sezonu. Veicot datu korekciju standartgada apstākļiem redzams, ka patēriņš ir bijis līdzvērtīgs.

Esošie patērētāji Palsmanes ciemā ir ar E un F energoefektivitātes klasi. Paaugstinot objektu energo-efektivitāti, paredzams, ka ievērojami pieaugs siltumenerģijas tarifs, jo samazināsies siltuma slodze.

Izvērtējumā apskatīti trīs stratēģiskie scenāriji 4.paaudzes siltumapgādes sistēmas ieviešanai. Rīcības noteiktas gan patērētāju, gan siltuma avota pusē pakāpeniski ieviešot zemas temperatūras CSS. Aprēķinos redzams, ka veicot novecojuša siltuma avota un pārvades cauruļvadu atjaunošanu un pielaģošanu 4.paaudzes CSS, nepieaug izmaksas salīdzinot ar scenāriju, kad siltumapgādi nodrošinātu esošie apkures katli un cauruļvadi.

Galvenie ieteikumi normatīvo aktu uzlabošanai apskatīti 6.1. sadaļā, kur raksturota nepieciešamība noteikt prasības iekšējiem ēku siltumtīkliem pēc ēku atjaunošanas, lai tie būtu piemēroti ZTCSS., kā arī pāreja uz trīsdaļīgo tarifu, kas motivētu patērētājus ātrāk atjaunot ēkas un pāriet uz zemākām tem-peratūrām. Lai arī lielākā daļa normatīvo aktu ieskicē energoefektivitātes veicināšanu un pāreju uz AER, nepieciešams noteikt ZTCSS kā sasniedzamo mērķi plānošanas dokumentos.

Lai ieviestu Zemas temperatūras centralizētajā siltumapgādes sistēmā, nepieciešams sistemātiski sakārtot visu CSS, kas ietver ne tikai tehniskus risinājumus, bet arī kompleksu CSS energoplānošanu. Pāreja uz 4.paaudzes centralizēto siltumapgādes sistēmu notiek pakāpeniski kopā ar ēku atjaunošanu un pāreju uz AER.

Pētījums "Zemas temperatūras centralizētās siltumapgādes sistēmas ieviešanas iespējas, rekomendācijas pie Vidzemes plānošanas reģiona esošajiem enerģētikas dokumentiem izstrāde" pieejams ŠEIT

CSS - Centralizētās siltumapgādes sistēmas

ZTCSS - Zemas temperatūras centralizētās siltumapgādes sistēmas

AER - Atjaunojamie energoresursi

Šī gada 11. augustā no plkst. 10:00 notiks vebinārs “Iekštelpu gaisa un telpu higiēnas kvalitātes nozīme veselīgas un drošas skolu vides nodrošināšanai”. Pasākumu organizē Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Valsts darba inspekciju informatīvās kampaņas "Dzīvo siltāk" ietvaros.

Programmā:

  • Veselīga iekštelpu vide skolās: gaisa kvalitāte un telpu higiēna
  • Kā skolu ventilāciju un gaisa kondicionēšanu padarīt energoefektīvāku
  • Dienasgaismas un svaiga gaisa ietekme
  • Kā gaisa kvalitātes mērījumi var uzlabot darba produktivitāti skolās
  • Akustika skolās ietekme uz skolniekiem un skolotājiem
  • Mikroklimata ietekme uz sekmēm un uzvedību
Aicinām pašvaldības un izglītības iestādes piedalīties seminārā, piesakoties: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=pf52149_TUSrTlz_wImV8eyhw7j5NetAsARq1ziYzqZUQkswNFUyN1hLNkhVVFlDR1JaVlJQVUNIOS4u

Šī gada 7. augustā Smiltenes novadā, Launkalnes pagastā Zadiņos, notiks konference "ATJAUNOJAMĀ ENERĢIJA LATVIJĀ: alternatīvas enerģijas risinājumi mazās mājsaimniecībās". Konference tiek rīkota LEADER starptautiskā projekta "OFF-GRID DIY: Renewable Energy for rural development" ietvaros. Dalība konferencē ir bez maksas. 

Lūdzam iepriekš reģistrēties, aizpildot pieteikumu: https://forms.gle/VJqjYYung8BMmpFeA

 

Informāciju sagatavoja projekta vadītāja Līga Krūmiņa-Krīgere. Vairāk informācija, zvanot 26555539.