Arhīva kalendārs

« September 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

EUCF iniciatīvas ietvaros pašvaldībām ir iespēja pieteikties grantam 60 000 EUR apmērā, lai saņemtu atbalstu dokumentācijas izstrādei, konsultācijām u.tml. investīciju projektiem enerģētikas un klimata jomā līdz šī gada 2.oktobrim.

Pieteikšanās notiek tiešsaistē, angļu valodā (https://eucityfacility.eu/apply-for-eucf-support/online-application.html), aizpildot vienkāršotu pieteikšanās formu:

  • pašvaldības atbilstības pārbaude (jā/nē atbildes uz 5 jautājumiem);
  • pieteikuma veidlapa (informācija par pieteicēju, investīciju pieteikuma izstrādi (t.i. dokumentācijas u.tml.) kopējo investīciju projektu, kā arī apliecinošie dokumenti (IERP vai IEKRP vai līdzvērtīgs dokuments angļu vai latviešu valodā, politiskā pārstāvja atbalsta vēstule, pašvaldības pašdeklarēšanās veidlapa).

Pieteikties uz granta atbalstu var arī pašvaldību grupa, t.i. vairākas pašvaldības apvienojoties grupā. Šajā gadījumā pieteikumu formu aizpilda viena vadošā pašvaldība, kura atbilst visiem pieteikšanās nosacījumiem. Plašāku informāciju, kā sagatavot pieteikumu skatiet prezentācijā ŠEIT.

Ja Jums ir kādi jautājumi vai nepieciešama tehniskā palīdzība saistībā ar pieteikuma sagatavošanu, lūdzu, sazinieties ar SIA “EKODOMA” pārstāvjiem, EUCF iniciatīvas atbalstītāji Latvijā. Tel.: +371 67323212, e-pasts: ekodoma PIE ekodoma PUNKTS lv

Plašāk par EUCF iniciatīvu lasiet mājas lapā: https://www.eucityfacility.eu/

Aicinām 30. septembrī piedalīties tiešsaistes seminārā “Latvijas centralizētās siltumapgādes sistēmas: vakar, šodien un rīt”. Semināra laikā runāsim par centralizētas siltumapgādes un aukstumapgādes sistēmas nākotni īstermiņā un ilgtermiņā, tās stratēģiju un energoefektivitātes pasākumiem. Seminārā dalīsimies ar praktisko pieredzi un piemēriem Latvijā un ārvalstīs.

Lūdzam pieteikt savu dalību seminārā, iepriekš reģistrējoties: 
Dalība seminārā ir bez maksas. Saite uz tiešsaistes semināru tiks nosūtīta Jums uz e-pastu dažas dienas pirms semināra.
Semināra programma:
Tiešsaistes semināru “Latvijas centralizētās siltumapgādes sistēmas: vakar, šodien un rīt” organizē Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts sadarbībā ar Gulbenes novada pašvaldību un Vidzemes plānošanas reģionu projekta "Zemas temperatūras centralizētās siltumapgādes tehnoloģijas Baltijas jūras reģionam" (LowTEMP) ietvaros ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Eiropas kaimiņattiecību instrumenta atbalstu. “LowTEMP” mērķis ir paaugstināt energoefektivitāti, veicinot enerģētikas jomā iesaistīto valsts un privātā sektora dalībnieku zināšanas par zemas temperatūras centralizētās siltumapgādes sistēmu plānošanu, uzstādīšanu un pārvaldību. 
Informāciju sagatavoja: 
Alise Ozarska
Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta
pētniece

Šī gada 6. oktobrī Gulbenē notiks pirmais “Smart Living” darbseminārs, dodot startu sabiedrības informēšanas kampaņai par pārdomātu enerģijas patēriņu. Vairāki nozares eksperti kopā ar Vidzemes plānošanas reģionu vērsīs uzmanību uz efektīvu elektroenerģijas patēriņu mājsaimniecībās. Aicinām seminārā piedalīties privātmāju un daudzdzīvokļu ēku iedzīvotājus gan no Gulbenes novada, gan citiem novadiem. Lūdzam līdz 2. oktobrim pieteikt savu dalību, iepriekš reģistrējoties: https://ej.uz/GulbeneSmartLiving vai zvanot +371 26 382 820 Semināra norises vieta būs Gulbenes Kultūras centrā, O. Kalpaka ielā 60, laikā no plkst. 17:30 līdz 20:15.

 

Iestājoties tumšajam laikam un iedzīvotājiem vairāk uzturoties iekštelpās, elektroenerģijas patēriņš var būtiski pieaugt mājsaimniecībās. Kopā ar Gulbenes novada pašvaldību, Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteri, Patērētāju tiesību aizsardzības centru un SIA Enefit ekspertiem Vidzemes plānošanas reģions veicinās diskusiju par enerģijas patēriņa paradumiem un to ietekmi uz elektroenerģijas izmaksām, apgaismojuma veidiem un energoefektivitātes marķējuma nozīmi, iegādājoties elektroierīces. Savukārt Gulbenes novada pašvaldība atklās savu pieredzi, uzstādot saules paneļus elektroenerģijas ražošanai, un darbsemināra noslēgumā iedzīvotāji tiks aicināti piedalīties energoefektivitātes viktorīnā, sveicot zinošākos dalībniekus.

Nākamo trīs gadu laikā gan Latvijā, gan Igaunijā notiks plaša sabiedrības informēšanas kampaņa, kuras galvenais uzdevums būs veicināt sabiedrības izpratni par videi draudzīgu dzīvesveidu un pārdomātu enerģijas patēriņu, uzsverot arī atjaunojamo energoresursu izmantošanu. Līdzīgi darbsemināri par elektroenerģiju, siltumapgādi, ventilāciju, ēku siltināšanu, pāreju uz atjaunojamiem energoresursiem un citiem tematiem notiks arī Valmierā, Valkā, Madonā, Alūksnē, Cēsīs, Jūrmalā, Liepājā, Ventspilī, Kuldīgā un Saldū. Šo gadu laikā tiks izstrādāts interaktīvs rīks – virtuālā māja, kas ļaus atraktīvā veidā izvērtēt ēkā notiekošos enerģijas procesus. Pasākumos piedalīties aicināti arī citu pilsētu un novadu mājsaimniecības un nekustamo īpašumu apsaimniekotāji. Par plānotajiem pasākumiem Vidzemē aicinām sekot līdzi Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā: http://www.vidzeme.lv/

Sabiedrības informēšanas kampaņa tiek organizēta Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta “Praktiski risinājumi gudrai energoresursu izmantošanai” (Smart Living) ietvaros. Projekta mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par videi draudzīgu dzīvesveidu un pārdomātu enerģijas resursu izmantošanu Latvijā un Igaunijā, apvienojot abu valstu zināšanas un partneru organizāciju kompetenci. Latvijā projektu īsteno Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris un Vidzemes plānošanas reģions, Igaunijā – Tartu reģionālā enerģētikas aģentūra.

Papildu informācijai par plānotajām aktivitātēm Vidzemē: Ineta Tauriņa, "Smart Living" projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 26382820

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 28752793

Augstāk minētā informācija šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Vidzemes plānošanas reģions aicina pašvaldības, energopārvaldniekus, publisko ēku apsaimniekotājus, siltumapgādes uzņēmumus, plānošanas reģionu pārstāvjus un citus interesentus satikties 8. oktobrī "Koka Rīga" telpās, kur kopā vēlamies vērst uzmanību uz ilgtspējīgu ēku atjaunošanu un dažādiem energopārvaldības risinājumiem. No Valmieras un Cēsīm tiks nodrošināts autobuss līdz semināra norises vietai un atpakaļ. Aicinām līdz 5.oktobrim pieteikt savu dalību, iepriekš reģistrējoties: https://forms.gle/gEcaEwj3SFzGijvE9 Dalība seminārā ir bezmaksas, vietu skaits ierobežots.

Investīcijas ēku atjaunošanā, energoefektīvās tehnoloģijās un atjaunojamā enerģijā palīdz sasniegt gan Eiropas Savienības prioritātes enerģētikas un klimata jomā, gan rada ekonomisko izaugsmi un apliecina mūsu rūpes par vidi, kurā dzīvojam. Vidzemes plānošanas reģions kopā ar pašvaldībām, vairākām Latvijas līmeņa organizācijām un citiem turpina aktualizēt diskusiju par energoefektivitātes pasākumu ieviešanu un pārdomātu energopārvaldību reģionos. Šoreiz aicinām interesentus gan no Vidzemes, gan arī no citiem Latvijas reģioniem satikties 8. oktobrī Rīgā seminārā “Ilgtspējīga ēku atjaunošana un energopārvaldības risinājumi”.

Ilgtspējīga koka ēku atjaunošana būs viens no sarunu tematiem semināra laikā, kas noteikti ir aktuāls vairākām pašvaldībām. Semināra norises vieta “Koka Rīga” ir koka ēku renovācijas centrs, kurā zinoši un pieredzes bagāti restauratori dalīsies pieredzē par būtiskākajiem aspektiem, atjaunot senas koka ēkas.

Kopā ar Ēku saglabāšanas un energotaupības biroju uzmanību vērsīsim uz diviem līguma veidiem – Energoefektivitātes pakalpojuma līgumu un Daudzpakalpojuma līgumu.  

Energoefektivitātes pakalpojuma līgums, kas citās Baltijas jūras reģiona valstīs tiek saukts par EPC (angļu val. Energy Performance Contract), ir ilgtermiņa līgums ar uzņēmumu/izpildītāju jeb energoefektivitātes pakalpojuma sniedzēju. Līgums tiek noslēgts, lai īstenotu energoefektivitātes veicinošus pasākumus ēkā ar garantētu enerģijas ietaupījumu un lai samazinātu risku neveiksmīgai ēkas atjaunošanai, kad būvdarbi ēkā nesasniedz gaidīto efektu. Savukārt Daudzpakalpojuma līgums (Multi-service contract) tiek izmantots gadījumos, kad esošajās ēkās vai jaunu ēku celtniecībā ir vēlme integrēt kopīgos ieguvumus. Kopīgie ieguvumi var būt apgaismojums, telpu temperatūra, iekštelpu gaisa kvalitāte, trokšņu līmenis, estētiskās vērtības u.c., kas var motivēt ēkas īpašniekus un iedzīvotājus veikt lielākas investīcijas energoefektivitātē. Vairāk par šiem līguma veidiem un citiem finanšu instrumentiem var uzzināt projekta “EFFECT4buildings” mājas lapā: https://www.effect4buildings.se/

Par Gulbenes novada pieredzi pārejai uz 4.paaudzes siltumapgādi un ilgtspējīgas enerģētikas rīcības plāna izstrādi un saules paneļu uzstādīšanu elektroenerģijas ražošanai vairāk pastāstīs Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts un Gulbenes novada pašvaldība.

Savukārt Smiltenes novada Palsmanes ciemam ir izveidots izvērtējums pārejai uz zemas temperatūras siltumapgādi. Izvērtējums iekļauj trīs stratēģiskos scenārijus, kas paredz konkrētas rīcības siltumapgādes sistēmas uzlabošanai Palsmanes ciemam. Par to, kā sagatavot stratēģiju centralizētās siltumapgādes uzņēmuma pārejai uz 4.paaudzi, atklās nozares eksperte Jeļena Ziemele.

Praktiskā informācija:

Semināra norises vieta būs Koka ēku renovācijas centrā “Koka Rīga”, Krāsotāju iela 12, Latgales priekšpilsēta, Rīga. Norises laiks no plkst. 11:30 līdz 18:00. Precizēta semināra programma tiks nosūtīta dalībniekiem, kas būs pieteikušies. 

Interesentiem tiks nodrošināts autobuss no Valmieras - Cēsīm līdz Rīgai un atpakaļ. Izbraukšana no Valmieras plkst. 9:30 (Kultūras centra stāvlaukums, Rīgas iela 10, Valmiera). Cēsīs autobuss uzņems līdzbraucējus plkst. 10:00 (Smilšu laukums, Uzvaras bulvāris 22, Cēsis) un tālāk dosies uz pasākuma norises vietu Rīgā. Plānotais atgriešanās laiks Valmierā ap plkst. 20:00.

Ņemot vērā esošo situāciju valstī, esam noteikuši maksimālo dalībnieku skaitu līdz 30 personām. No katras organizācijas aicinām pasākumā piedalīties ne vairāk par 2 cilvēkiem. Vēršam uzmanību, ka, sasniedzot maksimālo dalībnieku skaitu, reģistrācija var tikt noslēgta ātrāk.

Papildu informācijai: Inese Jēgere, projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: inese.jegere PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 28386853

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 28752793

Seminārs tiek organizēts Vidzemes plānošanas reģiona īstenoto projektu “EFFECT4buildings” un “LowTEMP” ietvaros. Vairāk par projektu aktivitātēm Vidzemē uzziniet: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti