Arhīva kalendārs

« July 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Attīstības finanšu institūcijas ALTUM īstenotajā valsts atbalsta programmā privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanai kopš programmas atvēršanas 27. maijā saņemti 390 privātmāju īpašnieku pieteikumi, no kuriem pilotprogrammas ietvaros plānots apstiprināt 240. Iedzīvotāju lielās intereses dēļ īsā laikā ir sasniegts šajā pilotprojektā grantiem un tehniskajai palīdzībai paredzētā valsts finansējuma limits, tāpēc pieteikumu pieņemšana tiek slēgta.

Jaunā privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanas programma ir pilotprojekts pirms lielāka apjoma līdzīgas programmas plānošanas. Šajā pilotprogrammā grantiem un tehniskajam atbalstam kopumā no valsts paredzēti 1,46 miljoni eiro, kas ļaus realizēt 240 māju energoefektivitātes projektus. Šobrīd no iesniegtajiem pieteikumiem ir apstiprināti 192, bet 29 ir noraidīti. Pieteikumi tiek apstiprināti iesniegšanas rindas kārtībā. Pieteikumi, kas atbildīs kritērijiem, bet kuriem finansējums šobrīd nepietiek, būs “gaidīšanas sarakstā”. Ja kāds no apstiprinātajiem projektiem netiks īstenots, iespēja tiks dota nākamajam pieteikumam iesniegšanas rindas kārtībā. Būtiski, ka ALTUM atbalsts tiks izmaksāts tikai pēc projekta īstenošanas un pēc dzīvojamās mājas pagaidu energosertifikāta iegūšanas, kas apliecinās arī divu privātmāju energoefektivitātes programmas kritēriju izpildi: dzīvojamās mājas energoefektivitātes klases paaugstināšanu un siltumenerģijas patēriņa apkurei samazinājumu vismaz par 20 %.

ALTUM Energoefektivitātes programmu departamenta vadītāja Ieva Vērzemniece: “Jau pirmajās stundās pēc programmas atvēršanas saņēmām 150 pieteikumus, un mēneša laikā ir sasniegts programmas finansējuma limits. ALTUM speciālisti turpina izvērtēt iesniegtos pieteikumus, sniedzot katram pieteicējam atbildi par pieteikuma izvērtēšanas statusu un plānoto lēmuma pieņemšanas dienu. Ja atbilde ir pozitīva, tad nākošie soļi ir līguma slēgšana ar ALTUM, kā arī jāizvēlas kāds no mūsu piedāvātajiem pakalpojuma sniedzējiem, kas palīdzēs sagatavot privātmājas energoefektivitātes novērtējumu un sagatavos nepieciešamo dokumentāciju.”

Visvairāk pieteikumu saņemti no Jelgavas (28), Valmieras (14), Siguldas (11), Liepājas (9) un Ventspils (9). No Rīgas un Pierīgas reģioniem saņemti 132 pieteikumi, Vidzemes 85, Zemgales 79, Kurzemes 61, bet šajā reizē mazāk aktīvi ir bijuši privātmāju īpašnieki Latgalē, kur saņemti 33 pieteikumi. No visiem iesniegtajiem pieteikumiem 147 norādījuši, ka atbilst daudzbērnu ģimenes statusam.

Pašlaik ALTUM speciālisti vērtē pieteikumu atbilstību programmas kritērijiem. Biežākie atteikumu iemesli ir:  māja saskaņā ar būvju klasifikāciju nav viena dzīvokļa māja, pieteikumu iesniegusi persona, kurai nepieder īpašums, māja atrodas Rīgā, Jūrmalā, Pierīgā un pieteicējam nav trīs vai vairāk bērnu, māja nav reģistrēta Zemesgrāmatā un citi iemesli.

Pēc pieteikuma apstiprināšanas un līguma noslēgšanas ar Altum atbalsta saņēmējs slēdz vienošanos ar pakalpojuma sniedzēju par tehnisko palīdzību, kas kopā ar dzīvojamās mājas sākotnējo energoefektivitātes novērtējumu jāiesniedz ALTUM klientu apkalpošanas portālā mans.altum.lv. Pēc tam būs jādodas pie bankas pēc aizdevuma un jāsāk īstenot savas privātmājas energoefektivitātes projekts. Tad, kad visi darbi ir pabeigti, pakalpojuma sniedzējs sagatavos dzīvojamās mājas pagaidu energosertifikātu un informāciju par to ievadīs Valsts Būvniecības informācijas sistēmā. Vienlaikus mājas īpašniekam portālā mans.altum.lv būs jāiesniedz nepieciešamie dokumenti, lai saņemtu tehniskās palīdzības un granta izmaksu bankas kontā. Ja dzīvojamās mājas īpašnieks pēc dzīvojamās mājas sākotnējā energoefektivitātes novērtējuma tomēr atsakās no energoefektivitātes pasākumu īstenošanas, tad tehniskās palīdzības izdevumi netiek kompensēti.

Ar ALTUM atlasītajiem pakalpojuma sniedzējiem var iepazīties mājaslapā: https://bit.ly/3vpfAc4

Papildu informācija, jaunumi un atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par atbalsta programmu privātmāju energoefektivitātei atrodama ALTUM mājaslapā, kā arī iestādes sociālos tīklos Twitter, Facebook un LinkedIn.

Papildu informācijai:

Arnita Beinaroviča

ALTUM sabiedrisko attiecību konsultante
T: 27805675

sandra.eglite PIE altum PUNKTS lv

Ventilācijas un dzesēšanas risinājumi šobrīd ir kļuvuši īpaši aktuāli gan dēļ Latvijai netipiski karstās vasaras, gan dēļ izmaiņām būvnormatīvos Eiropas Savienībā un Latvijā, kas nosaka, ka visām jaunbūvēm un atjaunotajām ēkām ir jātiecas uz zemes enerģijas patēriņa ēkām. Šo ēku neatņemama sastāvdaļa ir kvalitatīvs iekštelpas klimats, kur viens no izmērāmiem kritērijiem ir svaigs gaiss jeb CO2 koncentrācija un iekštelpu temperatūra. Lai privātmāju saimniekiem un dzīvokļu īpašniekiem veicinātu izpratni par pieejamiem ventilācijas risinājumiem, un kādiem aspektiem pievērst uzmanību, Vidzemes plānošanas reģions 20. jūlijā plkst. 10:00 rīko tiešsaistes semināru “Ventilācijas un dzesēšanas risinājumi privātmājām un daudzdzīvokļu ēkām”.

Projekta “Smart Living” ietvaros esam sapulcējuši šajā jomā zinošus ekspertus, kas no teorētiskās informācijas līdz praktiskiem, iedvesmojošiem piemēriem iepazīstinās ar efektīvu ventilācijas sistēmu gan privātmājā, gan daudzdzīvokļu ēkā. Šobrīd īpaši noderīga būs arī SIA “Airwave” prezentācija, kurā speciālisti pastāstīs, kā nodrošināt komfortablu temperatūru iekštelpās, kad āra gaisa temperatūra ir virs 30oC grādiem un nākas cīnīties ar pārkarsušām telpām, jo jau 2 nedēļas dzīvojam tropiskos klimata apstākļos.

Detalizēta semināra programma apskatāma šeit.

Dalība seminārā ir bez maksas, taču iepriekš jāreģistrējas šajā saitē.

Pēc reģistrācijas katram dalībniekam tiks nosūtīta Zoom platformas saite tiešsaistes semināram.

Seminārs tiek organizētas Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta “Praktiski risinājumi gudrai energoresursu izmantošanai” (Smart Living) ietvaros. Projekta mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par videi draudzīgu dzīvesveidu un pārdomātu enerģijas resursu izmantošanu Latvijā un Igaunijā, apvienojot abu valstu zināšanas un partneru organizāciju kompetenci. Latvijā projektu īsteno Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris un Vidzemes plānošanas reģions, Igaunijā – Tartu reģionālā enerģētikas aģentūra.

Papildu informācijai: Ineta Tauriņa, "Smart Living" projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Rūta Ročāne, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, ruta.rocane PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Augstāk minētā informācija šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Vidzemes plānošanas reģions īsteno Apvārsnis 2020 programmas projektu "Centrālās un Austrumeiropas ilgtspējīgas enerģētikas savienība" (CEESEU) ar mērķi pilnveidot valsts pārvaldes iestāžu spējas Centrāleiropā un Austrumeiropā izstrādāt ilgtspējīgas enerģijas un klimata rīcības plānus (SECAP), kas veicina paaugstinātu energoefektivitāti, ilgtspējīgu enerģiju, samazinātu oglekļa emisijas un uzlabotu pielāgošanās spēju klimata pārmaiņām, palīdzot reģionam dot ieguldījumu ES klimata mērķu sasniegšanā. Esam sagatavojuši īsu informāciju, lai labāk izprastu, kas īsti ir SECAP.

Ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plāna (SECAP) koncepciju ir izstrādājis Pilsētu mēru pakts. Tā ir izstrādāta, lai sniegtu detalizētu pārskatu par pašvaldības situāciju enerģētikas jomā un SEG emisijām, kā arī definētu skaitliski izmērāmus pasākumus emisiju samazināšanai,  energoefektivitātes pasākumus un pieņemtu atjaunojamās enerģijas mērķus, vienlaikus risinot enerģētiskās nabadzības jautājumus. Tai ir arī jāpiedāvā dzīvotspējīgi pielāgošanās risinājumi klimata pārmaiņām, koncentrējoties uz vietējiem riskiem, piemēram, plūdiem vai karstuma viļņiem.

 

KAM?

Eiropā iniciatīvai ir pievienojušās vairāk nekā 10 000 vietējās un reģionālās pašvaldības no 57 valstīm. Iniciatīva ir svarīga visām pašvaldībām, kuras:

● ir apņēmušās mazināt klimata pārmaiņas un paaugstināt energoefektivitāti;

● vēlas palīdzēt sasniegt mērķus, kas noteikti Eiropas Savienības Enerģētikas stratēģijā 2020. gadam;

● vēlas novērtēt savu pašreizējo enerģētisko stāvokli un enerģijas patēriņa struktūru;

● meklē finansējumu tādu klimata pasākumu īstenošanai, kā jauni atjaunojamās enerģijas projekti;

● vai arī vēlas atjaunot saistības/atjaunināt savus Ilgtspējīgas enerģētikas rīcības plānus (SEAP).

 

KĀDI IR IEGUVUMI PAŠVALDĪBAI?

Cīņa pret klimata pārmaiņām vietējā līmenī

Izstrādes un īstenošanas posmā SECAP palīdz palielināt sabiedrības informētību par ārkārtas situāciju klimata jomā un energoefektivitāti. Tas sniedz iespēju aktīvai saziņai starp iedzīvotājiem un pašvaldībām, vienlaikus palīdzot sasniegt siltumnīcefekta gāzu samazināšanas mērķus, samazinot enerģijas patēriņu un palielinot atjaunojamās enerģijas ražošanu un izmantošanu.

 

Rīkojieties tūlīt un izmantojiet izdevību!

2020. gadā Latvijas valdība pieņēma Latvijas Valsts Nacionālo enerģētikas un klimata plānu 2021.-2030. gadam, kurā noteiktas Latvijas enerģētikas un klimata politikas prioritātes līdz 2030. gadam un kura mērķis ir kļūt oglekļa neitrāliem līdz 2050. gadam. Tas nozīmē, ka drīzumā pašvaldībām būs jāizstrādā savi rīcības plāni. Ieguvēji būs tie, kas ātrāk uzsāks darbu pie šī plāna, jo viņi jau būs pazīstami ar šo procesu, un varēs ātrāk piesaistīt investīcijas (kas var būt ierobežotas).

 

Noteikt intervences punktus

Rīcības plāns sniedz pašvaldībai objektīvu, statistisku un faktisku pārskatu par enerģijas patēriņu un SEG emisijām dažādās nozarēs (pašvaldības iekārtās, iedzīvotāju skaitā, transportā u.c.). Tas sniedz priekšstatu par pašreizējiem riskiem pašvaldības enerģētikas un klimata  situācijā. SECAP sniedz arī detalizētu novērtējumu par pašvaldības energoefektivitātes iespējām un atjaunojamās enerģijas potenciālu, tādējādi nodrošinot pamatu turpmākām investīcijām enerģētikā un atvieglojot pat īstermiņa lēmumu pieņemšanu pašvaldībā. Tajā ir noteikti būtiski intervences punkti un formulēti novatoriski risinājumi, izmantojot labo praksi.

 

Vieglāka piekļuve finansējumam

Eiropas Savienības dotāciju konkursu gadījumā bieži vien tā ir priekšrocība, ja pašvaldībai ir enerģētikas stratēģija. Lai varētu piekļūt vairākiem tiešajiem ES fondiem, piemēram, ES Pilsētas līgumam, ELENA, Jessica, H2020 Smart City programmām, visiem pieteikumu iesniedzējiem ir jābūt SECAP. Paredzams, ka drīzumā visos pašvaldību konkursos par energoefektivitāti un klimata aizsardzību būs nepieciešama ilgtspējīgas enerģētikas stratēģija.

 

Samazināt izmaksas

Energoefektivitātes pasākumi samazina ēku enerģijas patēriņu. Izmantojot atjaunojamo enerģijas avotu, kas vislabāk atbilst reģiona apstākļiem, pieskaitāmās izmaksas var samazināt gan pašvaldībai, gan iedzīvotājiem. SECAP ļauj kartēt dažādas enerģijas taupīšanas iespējas pašvaldības iestādēm, sabiedriskajam transportam un uzņēmumiem, kas darbojas pašvaldībā, tādējādi sagatavojot un īstenojot enerģētikas projektus, kas veicina ilgtspēju un racionālu enerģijas apsaimniekošanu.

 

Ilgtspējīga enerģijas izmantošana

Ja pašvaldība lielāko daļu enerģijas patēriņa sedz no vietēji pieejamiem atjaunojamiem enerģijas avotiem, tā var palielināt savu energoapgādes drošību un kļūt neatkarīgāka no enerģijas importa.

 

Tīrāka dzīvesvide

Jo lielāka ir atjaunojamo enerģijas avotu nozīme enerģijas avotu struktūrā, jo mazāk piesārņojošo vielu nonāk gaisā, ieskaitot sīkas daļiņas (piemēram, PM2.5), kuras, kā zināms, kaitē cilvēka veselībai. Zaļās telpas un velosipēdu ceļu paplašināšana radīs patīkamākus dzīves apstākļus.

 

Pievienoties lokam

Pievienojoties Pilsētu mēru paktam, kas ir viena no prestižākajām pilsētu attīstības organizācijām pasaulē, pašvaldība ir apņēmusies līdz 2030. gadam samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas par 55%. Vairāk nekā 10 Latvijas pašvaldības jau ir izstrādājušas savas klimata stratēģijas un tagad var gūt labumu no Mēru pakta  atbalsta.

 

SOLIS PRETĪ SECAP

1. Pievienošanās procesa sākums (nodomu vēstule)

2. Reģistrācija

3. Pašreizējās situācijas kartēšana un datu ievākšana

4. Datu novērtēšana, BEI inventūras sagatavošana

5. Rīcības plāna izstrāde, lai līdz 2030. gadam panāktu 55% samazinājumu

6. Datu augšupielāde Pilsētu mēru pakta sistēmā

 

KĀDA IR ATŠĶIRĪBA STARP SEAP UN SECAP?

Iepriekšējā Pilsētu mēru pakta, kas pievērsās tikai enerģijas un klimata pārmaiņu mazināšanai, parakstītāji apņēmās sagatavot un īstenot Ilgtspējīgas enerģētikas rīcības plānu (SEAP) līdz 2020. gadam. Jaunā Pilsētu mēru pakta klimata un enerģētikas jomā parakstītājs tagad apņemas sagatavot un īstenot Ilgtspējīgas enerģijas un klimata rīcības plānu (SECAP), lai līdz 2030. gadam risinātu gan klimata pārmaiņu mazināšanas, gan pielāgošanās jautājumus.

 

KAS MĒS ESAM?

Centrāleiropas un Austrumeiropas Ilgtspējīgas enerģijas tīkls (CEESEN) sāka darboties kā tiešsaistes platforma 2016. gadā kā rezultāts ES finansētam projektam PANEL 2050. Tā mērķis ir mobilizēt dažādus enerģētikas dalībniekus, lai veicinātu SECAP attīstību Centrāleiropas un Austrumeiropas reģionā un pārstāvētu intereses ES līmenī. “CEESEU” projekta rezultātā CEESEN tagad var spert soli uz priekšu un kļūt par pilntiesīgu organizāciju, kas rada sadarbības un atbalsta tīklu ilgtspējīgas kopienu nākotnes veidošanai.

 

Projekts "Centrālās un Austrumeiropas ilgtspējīgas enerģētikas savienība" (CEESEU) tiek ieviests programmas Apvārsnis 2020 ietvaros. Projekta mērķis ir pilnveidot valsts pārvaldes iestāžu spējas Centrāleiropā un Austrumeiropā izstrādāt ilgtspējīgas enerģijas un klimata rīcības plānus (SECAP), kas veicina paaugstinātu energoefektivitāti, ilgtspējīgu enerģiju, samazinātu oglekļa emisijas un uzlabotu pielāgošanās spēju klimata pārmaiņām, palīdzot reģionam dot ieguldījumu ES klimata mērķu sasniegšanā. Projektu īsteno 11 partneri visā Eiropā, tai skaitā Vidzemes plānošanas reģions Latvijā.

Plašāka informācija: Andžejs Stepančuks, Vidzemes plānošanas reģions, andzejs.stepancuks PIE vidzeme PUNKTS lv