ES fondu jaunumi

Noslēgušās Vidzemes plānošanas reģiona organizētās skolēnu mācību ekskursijas uz Vidzemes profesionālās izglītības iestādēm. Tās tika organizētas konkursa „5 minūtes manā nākotnes profesijā” ietvaros, piedāvājot konkursantiem iepazīties ar Valmieras tehnikuma, Smiltenes tehnikuma, Cēsu Profesionālās vidusskolas, Priekuļu tehnikuma un Ērgļu Profesionālās vidusskolas realizētajām mācību programmām. Ekskursijās piedalījās vairāk kā 50 skolēni no Madonas, Gulbenes, Smiltenes, Kokneses, Carnikavas, Cesvaines, Līgatnes un Priekuļu novadiem.

 

 



Viesojoties Valmieras tehnikumā, skolēniem bija iespēja piedalīties radošās darbnīcās, gūstot nelielu ieskatu par katru no tehnikumā apgūstamajām profesijām. Īpaši interesanti jauniešiem šķita darbošanās kopā ar topošajiem pavāriem, apgūstot saldā ēdiena pagatavošanu un noformēšanu, savukārt gaļas laboratorijā puišiem bija iespēja uzģērbt pilnu miesnieka ekipējumu. Kā apmeklējuma laikā uzsvēra tehnikuma direktors Ēriks Spuriņš, „Valmieras tehnikums ir spējīgs dot audzēkņiem zināšanas, lai tie būtu gatavi darba tirgum”. Ekskursijas otrajā daļā, skolēniem tika dota iespēja paviesoties a/s „Valmieras Stikla šķiedra”, kas ir īpaša ne tikai ar savu vērienīgo ražošanu, bet arī ar to, ka iesaistījusies Valmieras tehnikuma duālās apmācības programmā.   

Smiltenes tehnikums ekskursijas dalībniekus visvairāk aizrāva saistībā ar apgūstamo veterinārārsta asistenta profesiju. Jaunizveidoto telpu, kā arī svaigi iegādāto materiālo līdzekļu apskate neatstāja vienaldzīgus pat tos, kurus vairāk interesēja citas apgūstamās profesijas. Šajā izglītības iestādē skolēniem bija iespēja izbaudīt arī mācību procesu – pārtikas produktu prečzinību stundā skolēni varēja iesaistīties siera degustācijās. Ņemot vērā, ka Smiltenes tehnikums ir īpaši pazīstams ar tajā apgūstamo ceļu būves speciālistu profesiju, jaunieši devās ekskursijā uz vienu no vadošajiem ceļu un tiltu būves uzņēmumiem Latvijā – SIA „8CBR”. Savukārt tiem konkursantiem, kuriem lielāka interese veterinārmedicīnā, saistošāks bija Smiltenes veterinārās klīnikas „Kupriša klīnika” apmeklējums.

Ekskursijā uz Cēsu Profesionālo vidusskolu jaunieši viesojās jaunajās Cēsu Profesionālās vidusskolas telpās Valmieras ielā 19, kur audzēkņi mācības uzsāks tikai septembrī. Jaunās darbnīcas, kā arī modernie darbagaldi ļāva apjaust, ka šeit iespējams iegūt mūsdienu tehnoloģiju attīstībai atbilstošu profesionālo izglītību. Tāpat skolēniem bija iespēja aplūkot arī skolas līdzšinējās telpas, ļaujot ielūkoties, kāds ir mācību process, kura laikā tiek izglītoti topošie namdari un mēbeļu galdnieki. Savukārt SIA "Kampenuss furniture" vadītājs Inguss Kampenuss, Cēsu Profesionālās vidusskolas absolvents, dalījās pieredzē par sava uzņēmuma izveidošanu, iegūtajām profesionālajām zināšanām, kā arī par galdnieka profesiju kopumā.

Priekuļu tehnikums bija viena no tām apmeklētajām profesionālās izglītības iestādēm, kurās apmeklējuma laikā no dažiem skolēniem varēja dzirdēt, ka viņi ļoti labprāt izvēlētos Priekuļu tehnikumu par savu nākamo mācību iestādi. Audzēkņu pašpārvaldes vadītājs Eduards Mihailovs ļāva skolēniem ielūkoties dažādu profesiju apguves procesā, profesiju apguves skolotāji stāstīja svarīgāko par katru apgūstamo profesiju. Priekuļu tehnikumā skolēnus īpaši ieinteresēja plašās skolā piedāvātās sporta un ārpus stundu aktivitātes. Apmeklējot Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūtu, skolēni guva plašāku ieskatu par selekcijas procesu, kā arī par lauksaimniecības darbinieku ikdienas dažādību.

Noslēdzošā konkursa ekskursija aizveda skolēnus uz Ērgļiem. Tur jauniešiem bija iespēja pašiem pagatavot dažādus sulu kokteiļus, apgūt salvešu locīšanas mākslu un uzzināt daudz ko jaunu saistībā ar viesmīlību. Savukārt namdaru blokā skolēni paši varēja izmēģināt roku sastatņu izgatavošanā. Viesojoties SIA „HUSVIK”, kas nodarbojas ar koka paneļu ēku ražošanu, skolēni savām acīm vēroja, kā top mājas.

Organizētā konkursa „5 minūtes manā nākotnes profesijā” mērķis bija ne tikai iedrošināt skolēnus domāt par savas nākotnes karjeras iespējām un pārdomāt izvēlētās profesijas saistību ar tendencēm darba tirgū, bet arī akcentēt Vidzemes reģionā esošo profesionālās izglītības iestāžu piedāvātās iespējas un priekšrocības, ko dod specifiska amata apgūšana. Pateicoties Eiropas Savienības struktūrfondu atbalstam, lielākajā daļā izglītības iestāžu, infrastruktūra un materiālā bāze uzlabota tā, lai sniegtu saviem audzēkņiem augsta līmeņa zināšanas un profesionālās iemaņas, ko novērtē nākamie darba devēji.

Aptaujājot ekskursijās devušos skolēnus, gandrīz visi atzina, ka šīs ekskursijas ir bijušas noderīgas, vairāki pat ir spējuši izdarīt jau savas nākotnes profesijas izvēles, kā arī pat jau noskatījuši savu nākamo izglītības iestādi. Daži dalībnieki šo vizīšu laikā atklājuši, ka līdz šim vēlamā profesija patiesībā ir diezgan tālu no iedomātā, tādējādi pasargājot viņus jau laicīgi no nepareizām izvēlēm.

Ekskursijas tika rīkotas projekta „Tehniskā palīdzība Vidzemes plānošanas reģiona ES fondu informācijas centra darbībai” (vienošanās Nr. VSID/TP/CFLA/11/03/003) ietvaros.

Plašāka informācija: Maija Rieksta, ES struktūrfondu informācijas centra Tehniskās palīdzības projekta speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, Maija.Rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 26099521,  www.vidzeme.lv.

18.05.2015

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930