ES fondu jaunumi

Otrdien, 2015. gada 10. novembrī, valdība atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (turpmāk – VARAM) sagatavotos nosacījumus,* kas pašvaldībām ļaus uzsākt pilsētvides revitalizācijas projektu īstenošanu, tādējādi izveidojot jaunas darba vietas un veicinot privāto investīciju piesaisti. Kopējais finansējums līdz 2022. gadam plānots ne mazāks kā 311, 3 milj. eiro, tai skaitā Eiropas Reģionālās attīstības fonda (turpmāk – ERAF) finansējums – 264,6 milj. eiro un nacionālais finansējums – ne mazāks kā 46,7 milj. eiro.

Latvijā pilsētās koncentrējas lielākā daļa valsts iedzīvotāju, saimnieciskās darbības aktivitāte un publiskie pakalpojumi, t.sk. augstākās izglītības iestādes, līdz ar to, plānojot to attīstību, īpašu uzmanību nepieciešams pievērst vides kvalitātes aspektam.

Pašvaldībām būs iespējas īstenot projektus, kas to attīstības programmās noteikti kā prioritāri publiskās infrastruktūras investīciju projekti, kas veicinātu pilsētvides revitalizāciju un atbalstītu labiekārtošanas darbus bijušajās rūpnieciskajās teritorijās. Tāpat pašvaldības varēs īstenot projektus vietās vai pilsētas daļās, kas līdzšinējā laikā ir izmantotas, apbūvētas vai plānotas uzņēmējdarbības aktivitātēm, bet kurās šobrīd uzņēmējdarbības aktivitātes un nodarbinātība nav apmierinošā līmenī, tā saucamajās citās degradētajās teritorijās.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards uzsver: „Ministrijas izstrādātie nosacījumi ir svarīgi no dažādiem aspektiem. Daudzās Latvijas pašvaldībās ir teritorijas, kuras varētu sakārtot un izmantot uzņēmējdarbībai, piesaistot investīcijas un nodrošinot darbavietas. Efektīvi izmantojot šo ES fondu finansējumu, mēs kopīgiem spēkiem veicināsim Latvijas reģionu attīstību”.

Saskaņā ar VARAM 2013.gadā veikto analīzi tika konstatēts, ka Latvijā pašlaik ir 5826 ha degradētās teritoriju platības, kuru attīstību pašvaldības novērtēja kā perspektīvu. No 5826 ha degradētajām platībām tiek plānots revitalizēt 622 ha jeb 10,7% degradēto teritoriju. Rezultātā tiks veikti ieguldījumi bijušo rūpniecisko teritoriju un citu degradēto teritoriju sakārtošanā un novērsti vides piesārņojuma riski vai likvidēti esošie piesārņojumi, vienlaikus veicinot teritoriju pieejamību uzņēmējdarbībai un palielinot strādājošo skaitu uzņēmumos, kuru ražošanas vai pakalpojuma sniegšanas vieta ir nacionālas un reģionālās nozīmes attīstības centri.

Projektu īstenošanas rezultātā tiks nodrošināta videi draudzīga un uz vides ilgtspējas veicinoša teritoriāla izaugsme un jaunu darbavietu radīšana.

Projektus plānots īstenot trīs kārtās, paredzot, ka pirmajā kārtā ERAF finansējums 120,2 milj. eiro būs pieejamais 9 republikas pilsētām, otrajā kārtā - 92,1 milj. eiro būs pieejami 21 reģionālajiem centriem. Savukārt trešajā kārtā ERAF finansējums 52,3 milj. eiro apmērā būs pieejams Latgales plānošanas reģiona pašvaldībām un Alūksnes novadam.

*Ministru kabineta noteikumu projekts „Darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” 5.6.2.specifiskā atbalsta mērķa „Teritoriju revitalizācija, reģenerējot degradētās teritorijas atbilstoši pašvaldību integrētajām attīstības programmām” īstenošanas noteikumi”.

Noteikumu projekts un anotācija pieejama http://ieej.lv/LfZvp

 

Informāciju sagatavoja:

Kristīne Kļaveniece

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Tel. 67026533

E-pasts: prese PIE varam.gov PUNKTS lv

www.varam.gov.lv   

16.11.2015

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031