ES fondu jaunumi

Otrdien, 2016. gada 2. februārī, valdība atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto priekšlikumu par projekta “Publiskās pārvaldes informācijas un komunikāciju tehnoloģiju arhitektūras pārvaldības sistēma” (PIKTAPS) īstenošanu 4,5 miljonu eiro apmērā no ES fondu 2014.-2020. gadam plānošanas periodā pieejamiem finanšu līdzekļiem*.

PIKTAPS projekta galvenais mērķis ir nodrošināt ES fondu 2014.-2020. gada plānošanas perioda ERAF informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) projektu savstarpējo saskaņotību. Vienlaikus šī projekta mērķis ir attīstīt sabiedrības spējas un ieinteresētību efektīvi izmantot radītos risinājumus, kas ir izstrādāti un ieviesti ERAF IKT projektu ietvaros.

Lai sasniegtu izvirzītos projekta mērķus, plānots izveidot un ieviest Valsts informācijas resursu, sistēmu un sadarbspējas reģistru (VIRSIS), tajā uzkrājot publiskās pārvaldes informācijas sistēmu un to sadarbspējas datus par jauna plānošanas perioda projektos attīstītajiem IKT risinājumiem. Tāpat tiks attīstīta drošas elektroniskas piegādes platforma, uzlabojot klienta darba vietas funkcionalitāti www.latvija.lv. Vienlaikus paredzēts izveidot datu publicēšanas platformu un veikt atkalizmantojamo datu publicēšanas koordinēšanu, t.sk. attīstot publiskās pārvaldes datu kopu katalogu un datu apmaiņas standartu un šo standartu ieviešanas pārvaldību.

Savukārt, lai pilnveidotu IKT iespēju izmantošanu sabiedrībā, plānots veicināt sabiedrības izpratni par drošu e-identifikāciju, organizēt apmācības par e-pakalpojumu izmantošanu un drošu e-vidi, kā arī izstrādāt mācību programmas un materiālus par e-pārvaldības rīkiem.

Tāpat otrdien, valdības sēdē tika nolemts, ka VARAM izstrādās un savā mājas lapā ievietos projektu iekļaušanas mērķarhitektūrā metodiku. Tādējādi projektu iesniedzējiem ERAF IKT attīstības projektu apraksti būs jāsagatavo un jāiesniedz iekļaušanai mērķarhitektūrā saskaņā ar šo VARAM izstrādāto metodiku. Šī metodika jau ir izstrādāta un tiks publicēta VARAM mājas lapā jau drīzākajā laikā.  

* PIKTAPS projektu finansēs ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda 2014.–2020. gada plānošanas perioda darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 2.2.1.specifiskā atbalsta mērķa “Nodrošināt publisko datu atkalizmantošanas pieaugumu un efektīvu publiskās pārvaldes un privātā sektora mijiedarbību” 2.2.1.1. pasākuma “Centralizētu publiskās pārvaldes IKT platformu izveide, publiskās pārvaldes procesu optimizēšana un attīstība” ietvaros.

 

Informāciju sagatavoja:

Kristīne Kļaveniece

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Tel.67026533

E-pasts: prese PIE varam.gov PUNKTS lv

www.varam.gov.lv

02.02.2016

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930