ES fondu jaunumi

Lai nodrošinātu Eiropas Savienības (ES) konkurētspēju arī turpmāk, ES institūcijas regulāri veic normatīvā regulējuma pilnveidošanu un administratīvā sloga mazināšanu uzņēmējiem, kas nodrošinātu straujāku ekonomikas izaugsmi gan atsevišķās ES dalībvalstīs, gan ES kopumā.

 

Eiropas Komisija izveidojusi REFIT (Regulatory Fitness and Performance programme, Normatīvās atbilstības un izpildes programma) platformu, aicinot ikvienu uzņēmēju, nozaru asociācijas un citas nevalstiskās organizācijas paust viedokli un ieteikumus ES regulējuma pilnveidošanai, uzņēmējdarbības vides uzlabošanai un ES regulējuma nepilnvērtību novēršanai. Saņemtie ieteikumi tiek izskatīti augsta līmeņa darba grupā, kuru vada Eiropas Komisijas pirmais priekšsēdētāja vietnieks Frans Timmermans. Latviju darba grupā pārstāv Ekonomikas ministrija.

2015. gada maijā, pieņemot Labāka regulējuma programmu, Frans Timmermans uzsvēra: “Labāks regulējums ir viena no ES galvenajām prioritātēm, tāpēc Eiropas Komisija apņēmusies mainīt gan to, ko ES dara, gan to, kā ES to dara”. Eiropas Komisija apņēmusies reaģēt uz katru saņemto ieteikumu, plānotās rīcības rezultātus atspoguļojot Eiropas Komisijas 2017. gada darba programmā. Šobrīd Eiropas Komisijas ir publicējusi 16 atzinumus par REFIT platformā saņemtajiem ieteikumiem.

Darbs pie ES regulējuma uzlabošanas vainagosies panākumiem, ja tajā aktīvi iesaistīsies visas iesaistītas puses - Eiropas Komisija, dalībvalstis, uzņēmēji un to organizācijas.

Eiropas Savienība ir Latvijas uzņēmēju galvenais eksporta tirgus (74% no kopējā eksporta apjoma).Latvijai kā pilntiesīgai ES dalībvalstij ir iespēja aktīvi iesaistīties visos ES līmeņa procesos, lai nodrošinātu Latvijas uzņēmēju interešu aizstāvību un izaugsmi.

ES Vienotā tirgus regulējums būtiski ietekmē arī Latvijas uzņēmējdarbības vidi, tāpēc Ekonomikas ministrija aicina Latvijas uzņēmējus un to pārstāvošās organizācijas, kā arī nozaru ministrijas un pašvaldības iesaistīties ES līmeņa regulējuma pārskatīšanā, sniedzot ieteikumus uzlabojumiem sekojošās jomās: konkurence; patērētāju tiesību aizsardzība; iekšējais tirgus, rūpniecība, uzņēmējdarbība un MVU; lauksaimniecība un lauku attīstība; komunikāciju tīkli, saturs un tehnoloģijas; vide; finanšu stabilitāte, finanšu pakalpojumi un kapitāla tirgus savienība; nodokļu politika un muitas savienība; reģionālā politika; mobilitāte un transports; nodarbinātība un sociālās lietas; ķīmisko vielu aprite; tieslietas; statistika; veselība un pārtikas nekaitīgums.

Ikviens interesents savus priekšlikumus var iesniegt, izmantojot REFIT platformas tiešsaistes formu Eiropas Komisijas mājas lapā: http://ejuz.lv/9w7.

 

Informāciju sagatavoja:

Evita Urpena

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Tālr: 67013193

E-pasts: Evita.Urpena PIE em.gov PUNKTS lvprese PIE em.gov PUNKTS lv

08.09.2016

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031