ES fondu jaunumi

Finanšu ministrija (FM) izskatīšanai Ministru kabineta 10. aprīļa sēdē sagatavojusi ikmēneša informatīvo ziņojumu par Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda (ES fondi) investīciju ieviešanas statusu – Latvijas progress atzinīgi novērtēts arī starptautiski.

Kohēzijas politikas investīciju ieviešanas pozitīvo ietekmi un efektivitāti Latvijas tautsaimniecības attīstībā apstiprina arī starptautiski eksperti. Piemēram, šī gada 22. februārī prezentētajā Eiropas Komisijas pētījuma ziņojumā Latvian Research Funding System. Final Report ir uzsvērta ES fondu ieguldījumu nozīmība inovāciju attīstībā valstī; no tiem kompetences centri minēti kā šobrīd sekmīgākā inovāciju atbalsta programma.

Tāpat šī gada 3. un 4. aprīlī Eiropas Parlamenta Budžeta kontroles komitejas delegācija apmeklēja Latviju, lai iepazītos ar dažiem no spilgtākajiem Latvijas ES fondu projektiem un klātienē uzzinātu Latvijas pieredzi ES fondu vadībā un uzraudzībā. Vizītes laikā Eiropas Parlamenta delegācija guva vienotu izpratni par projektu īstenošanas nepieciešamību un pauda atbalstu izvēlētajiem risinājumiem.

Turpinot efektīvu risku pārvaldību, FM prognozē, ka projektu ieviešanas gaita kopumā radīs pietiekami vienmērīgu, sabalansētu naudas plūsmu pa gadiem līdz plānošanas perioda beigām 2023. gadā, efektīvi izmantojot ES fondu 2014. – 2020. gada plānošanas perioda investīciju iespējas.

Martā uzsāktas atlases energoefektivitātes paaugstināšanai valsts ēkās un augstākās izglītības jomā, tajā skaitā arī atklāta projektu iesniegumu atlase energoefektivitātes uzlabošanai rūpniecībā. Noslēgusies projektu iesniegumu pieņemšana vairākās projektu iesniegumu atlasēs, kur vislielākā aktivitāte ir atkritumu pārstrādes un reģenerācijas veicināšanas jomā, proti, iesniegto projektu summai pārsniedzot pieejamo ES finansējumu gandrīz trīs reizes.

Šobrīd vislielākais progress projektu uzsākšanā ir energoefektivitātes, IKT, izglītības, vides un teritoriālās attīstības un ūdenssaimniecības jomās. Tāpat turpina pieaugt maksājumi par jau veiktām investīcijām. Kopumā martā pabeigti deviņi projekti ceļu pārbūves, uzņēmējdarbības veicināšanas, kā arī degradēto teritoriju revitalizācijas jomās. Īpaši jāuzteic, ka marta mēnesī pabeigto ceļu infrastruktūras pasākumu rezultātā Latvijas reģionos, īpaši Vidzemē un Pierīgā, uzlaboti ceļi 41 km garumā.

Tāpat ir būtisks progress Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas jaunās A2 ēkas attīstības lielā projekta virzībā – Centrālās finanšu un līgumu aģentūras  (CFLA) šī gada 16. martā ir pieņēmusi starplēmumu par  projekta apstiprināšanu un līdz ar to projekta dokumentācija ir iesniegta tālāk Eiropas Komisijas tehniskās palīdzības atbalstītajiem neatkarīgajiem ekspertiem lielā projekta iesnieguma kvalitātes izvērtēšanai.

Vienlaikus konstatēts, ka šobrīd ir aizkavējusies Rīgas domes Austrumu maģistrāles pieslēguma ostai izveides 1. kārtas projekta iesniegšana. Projektam indikatīvi paredzēts 47,6 miljonu eiro ES fondu finansējuma, un tas ir 92% no kopā kavēto projektu iesniegumu apjoma. Satiksmes ministrija kā atbildīgā iestāde un projekta īstenotājs risina jautājumu, lai pēc iespējas ātrāk uzsāktu nepieciešamās investīcijas.  Gan projektu iesniegšanas, gan izpildes kavējumu gadījumos Centrālā finanšu un līgumu aģentūra turpina apzināt katra konkrētā projekta situāciju, lai kopīgi ar projektu īstenotājiem rastu iespējami labākos risinājumus investīciju sekmīgā ieviešanā.

Lai veicinātu veiksmīgu projektu ieviešanu arī turpmāk, CFLA organizēja pavasara semināru ciklu “Labā prakse ES fondu projektu īstenošanā” Rīgā un reģionos. Klātienē pulcējot vairāk kā 400 interesentus, šajā reizē semināru ciklā īpaša uzmanība tika pievērsta finanšu plānošanas un risku vadības jautājumiem.

Ziņojums par ES fondu investīciju progresu līdz šī gada martam ir pieejams ES fondu mājaslapā.

Savukārt ziņojums Latvian Research Funding System. Final Report pieejams Eiropas Komisijas mājaslapā.

 

Informācijas sagatavotājs:
Lauma Silakaktiņa
Komunikācijas departamenta vecākā eksperte
Tālr.: 67095656,
E-pasts: lauma.silakaktina PIE fm.gov PUNKTS lv">lauma.silakaktina PIE fm.gov PUNKTS lv

 

06.04.2018

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031