ES fondu jaunumi

Šogad gaismas festivālā “Staro Rīga”, kas norisināsies no 16. līdz 19. novembrim, būs iespēja apskatīt mākslinieka Ginta Gabrāna radītu mākslas objektu “TRANSREALITĀTES ZIRGU IELA”. Tajā reālajā telpā notiekošais tiks papildināts ar virtuālo dimensiju, aicinot skatītājus izmantot iespēju ceļot no vienas realitātes otrā. Ar ES fondu atbalstu Latvijai ir ļauts sapņot plašāk un pieredzēt, kā lieli plāni kļūst par labāku īstenību.

Mākslas objekts būs izvietots Zirgu ielā, posmā no Līvu laukuma līdz Doma laukumam, turpretim paplašinātās realitātes objekti būs redzami jau no daudz lielāka attāluma. Zirgu ielas posms visā Finanšu ministrijas ēkas garumā ar gaismas sienu portāliem pārvērtīsies par virtuālu nākotnes pilsētu, kurā nav ierobežojumu arhitektu un iedzīvotāju iztēlei. Tajā ēkas slejas kilometriem augstu, nedarbojas parastie gravitācijas likumi, un ir iespējams nonākt  vēl citās jaunradītās virtuālās pasaulēs, kas pastāv paralēli reālajai.

Mākslas objekta izveide notiek Eiropas Savienības (ES) fondu komunikācijas pasākumu ietvarā, vienlaikus gan simboliski akcentējot ievērojamo un daudzveidīgo ES fondu atbalstu, kas Latvijai ir pieejams, gan nodrošinot vērienīga un inovatīva mākslas projekta īstenošanu Latvijas simtgades svinību nedēļā. Mākslas projekta līdzdalību festivālā organizē Centrālā finanšu un līgumu aģentūra.

Paplašinātā realitāte būs redzama viedierīcēs, izmantojot lietotni SAN. Tā ir lejupielādējama bez maksas, meklējot san.lv (AppStore, GooglePlay). Ja SAN lietotne viedierīcē jau tikusi izmantota iepriekš, to nepieciešams lejupielādēt atkārtoti, jo nesen lietotne ir atjaunināta.

Mākslas objekta idejas autors ir Gints Gabrāns - viens no spilgtākajiem un vizionārākajiem latviešu māksliniekiem, kura mākslas darbi ietiecas zinātnes un jaunāko tehnoloģiju laukā. Mākslinieka darbi nojauc tradicionālo priekšstatu par mākslu kā vizuāli estētisku vienību un atklāj to kā esošās realitātes vai priekšstatu paplašināšanas zonu.

Jau vienpadsmito gadu gaismas festivāls "Staro Rīga" izgaismo galvaspilsētu, sveicot Latviju dzimšanas dienā. "Staro Rīga" laikā pilsētvidē aplūkojami unikāli gaismas mākslas objekti. Uz namu fasādēm, pilsētas laukumos un skvēros var apskatīt dažādās tehnikās veidotus mākslas darbus un gaismu izrādes, rosinot ieraudzīt pazīstamas Rīgas pilsētas vietas jaunā gaismā. Šogad gaismas festivāls "Staro Rīga" notiek no 16. līdz 19. novembrim un tā tēma ir "Augšām cēlās gaismas pils". Festivālu atbalsta Kultūras ministrija un Rīgas dome, to organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

Plašāk par gaismas festivālu Staro Rīga ŠEIT.

Informāciju sagatavoja:
Linda Krupenkova
Centrālās finanšu un līgumu aģentūras
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālr. 26808660
linda.krupenkova PIE cfla.gov PUNKTS lv
www.cfla.gov.lv

14.11.2018

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930