ES fondu jaunumi

Cēsīs noticis EUROPE DIRECT Vidzeme un Vidzemes plānošanas reģiona seminārs par inovāciju, atbalstot Vietējās rīcību grupas (VRG), kam šobrīd sācies aktīvs darbs pie savu stratēģiju izstrādes. Zināšanās dalījās Vita Brakovska, biedrības „Zināšanu un inovācijas sabiedrība” valdes locekle un Krišjānis Veitners, izvērtēšanas un uzraudzības eksperts.

Novērots, ka Vietējām rīcību grupām trūkst padziļinātas izpratnes par inovāciju lauku teritorijās, lai tās spētu konsultēt potenciālos projekta iesniedzējus. “Būtiski atcerēties, ka inovācija var būt ne tikai jauns produkts vai pakalpojums, bet arī kas uzlabots,” uzsver lektore, pieminot, ka uzlabojumus tirgū ieviest ir daudz vieglāk nekā ko vēl nebijušu un sabiedrībai nezināmu. V. Brakovska klātesošos iepazīstināja ar inovācijas definīciju, dažādiem inovācijas piemēriem, tai skaitā produkta, procesa, organizatorisko, mārketinga, sociālo, vides un kultūras inovācijas veidiem.

Atbildot uz jautājumu, kā definēt inovācijas lauku teritorijā, lai potenciālajam projektu pieteicējam ir skaidrs, vai viņa risinājums ir vai nav inovatīvs konkrētās teritorijas kontekstā, lektore skaidro – tā tiek definēta kā kaut kā jauna ieviešana ekonomiskajā vai sociālajā dzīvē lauku apvidos, kas noteiktai teritorijai piešķir jaunu ekonomisko vai sociālo vērtību.

Lai iegūtās zināšanas pielietotu praksē, K. Veitners dalībniekus iepazīstināja ar objektīvu vērtēšanas kritēriju izstrādi arī grupas darbu formātā. Tā ietvaros, katrai grupai bija jāizvēlas viens no inovāciju veidiem, jāvienojas, kuras pazīmes ir vissvarīgākās un, formulējot kritērijus, jānosaka standarti un jāizveido precīzs apraksts vismaz vienam no šiem kritērijiem.

Paši VRG pārstāvji atzina, ka vairākas nozares ir ierobežotas Zaļā kursa ieviešanas dēļ un transformācija notiek piespiedu kārtā, lai reaģētu uz jaunajiem izaicinājumiem. Tika iezīmēts, ka inovācija ir svarīga, lai spētu ilgtspējīgi dzīvot un attīstīt savu teritoriju, veicinot reģiona pievilcību un pieejamību. Domājot par inovācijas vērtēšanas kritērijiem, kā svarīgākos VRG izcēla precizitāti, lai mazinātu dažādu interpretāciju iespēju un atbalsta intensitāti.

K. Veitners izvirzīja vairākus būtiskus aspektus kritēriju izstrādē. Piemēram, dažādu ieinteresēto pušu pārstāvju iesaiste un katra standarta precīzs, nepārprotams apraksts, koncentrējoties uz svarīgākajām pazīmēm. Jāpatur prātā, ka kritēriji un standarti nav tas pats kas rādītāji, kas ir tikai aptuvenais lielums, kas ir mainīgs.

Seminārs organizēts projektā “EUROPE DIRECT Vidzeme”, Eiropas Prasmju gada ietvaros. EUROPE DIRECT Vidzeme, ar filiālēm Cēsīs un Valmierā, galvenais uzdevums ir sniegt iedzīvotājiem Vidzemē savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosināt iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni. Tā darbības ilgums plānots līdz 2025. gadam.

Kontaktinformācija saziņai: Maija Rieksta, EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja, e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv vai eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv

Mājas lapa: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme

Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Bezmaksas tālrunis saziņai ar EUROPE DIRECT centru (Briselē): 00800 67891011 (tikai no fiksētās tālruņa līnijas).

EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

20.04.2023

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930