Arhīva kalendārs

« November 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Zinātniskās institūcijas un komersanti izrādījuši lielu interesi par ES fondu atbalsta saņemšanu praktiskas ievirzes pētījumu veikšanai - trešajā atlases kārtā saņemti 149 projektu iesniegumi, kas pretendē uz pieejamo 10,4 miljonu eiro finansējumu no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF).

Visvairāk ieceru – 54 – ir viedo materiālu, tehnoloģiju un inženiersistēmu jomā. Otra populārākā viedās speciālizācijas joma ir biomedicīna, medicīnas tehnoloģijas, biofarmācija un biotehnoloģijas, tajā saņemti 44 iesniegumi. Zināšanu ietilpīgas bioekonomikas jomā saņemtas 24 pētījumu ieceres, informācijas un komunikācijas tehnoloģijās – 20, savukārt viedās enerģētikas jomā – 7 projektu iesniegumi.

Kopējais pieprasītais ERAF finansējums ir 57,2 miljoni eiro, kas vairāk kā pieckārt pārsniedz šajā projektu atlases kārtā pieejamos 10,4 miljonus eiro. Arī par pieejamo valsts budžeta līdzfinansējumu 2,9 miljonu eiro apmērā būs ievērojama konkurence, jo iecerēs plānotais valsts budžeta finansējums ir 22 miljoni eiro.

Projektu pētījumu ieceres Centrālā finanšu un līgumu aģentūra pieņēma līdz š.g. 21. oktobrim, iesniegumu vērtēšanu plānots veikt trīs mēnešu laikā - līdz 21. janvārim.

Ar ERAF līdzfinansējumu gan ar saimniecisko darbību saistītos, gan nesaistītos projektos šajā atlases kārtā varēs veikt tehniski ekonomisko priekšizpēti, fundamentālos (tikai ar saimniecisko darbību nesaistītos projektos) un rūpnieciskos pētījumus, eksperimentālo izstrādi, nodrošināt tehnoloģisko tiesību aizsardzību un projekta ietvaros radītās zināšanas izplatīt mācību, publikāciju vai zināšanu un tehnoloģiju pārneses veidā.

Pasākuma mērķis ir atbalstīt pētniecību, kas sniedz ieguldījumu Latvijas viedās specializācijas stratēģijas mērķu sasniegšanā, zinātnes un tehnoloģiju cilvēkkapitāla attīstībā un jaunu zināšanu radīšanā tautsaimniecības konkurētspējas uzlabošanai.

Viena projekta maksimālais publiskā finansējuma apmērs ir 600 000 eiro, bet minimālais publiskā finansējuma apmērs - 30 000 eiro.

Detalizēti projektu iesniegumu atlases nosacījumi pieejami Ministru kabineta 12.01.2016. noteikumos Nr. 34.

Projektu atlases divās iepriekšējās kārtās ar ERAF atbalstu tiek īstenoti 118 projekti, kopumā to īstenošanā paredzēts ieguldīt vairāk nekā 73 miljonus eiro. Vairāk informācijas par īstenojamajiem projektiem var iegūt vietnē www.esfondi.lv.
pētījumu atbalstam.

ERAF atbalsts projektu īstenošanai paredzēts plānošanas dokumenta - darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā” 1.1.1.1. pasākuma “Praktiskas ievirzes pētījumi” ietvaros.

 

Informāciju sagatavoja:
Ieva Luste
Centrālās finanšu un līgumu aģentūras
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālr. 26019685, ieva.luste PIE cfla.gov PUNKTS lv
www.cfla.gov.lv

 

Ikviens jaunietis Latvijā, kuram līdz šī gada 31. decembrim paliek 18 gadu, aicināts pieteikties Eiropas Savienības (ES) iniciatīvai “DiscoverEU”, kura piedāvā iespēju bez maksas ceļot pa visu Eiropu, informē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA).

Pieteikšanās “DiscoverEU” norisināsies Eiropas Jaunatnes portālā https://europa.eu/youth/discovereu_lv, un tā sāksies jau 7. novembrī (noslēgsies 28. novembrī).

“Šī ir ceturtā reize, kad visā Eiropā tiek īstenota “DiscoverEU” iniciatīva. Ar Eiropas Komisijas finansiālu atbalstu jaunieši ne tikai apceļo Eiropu, bet arī mācās patstāvīgi plānot un organizēt ceļojumu. Tie jaunieši, kas ar “DiscoverEU” atbalstu ir apceļojuši Eiropu, atzīst, ka tā ir bijusi neaizmirstama pieredze, kurā var iepazīt citu valstu kultūru un tradīciju daudzveidību, pilnveidot savas zināšanas un prasmes sarunāties svešvalodā, kā arī iepazīties ar cilvēkiem no visas Eiropas,” stāsta Dita Usāre, JSPA Starptautiskās sadarbības un atbalsta daļas vadītāja.

Galvenokārt ceļošana notiks ar vilcienu. Bet ceļošanas karte ļaus izmantot arī citus transporta līdzekļus, piemēram, autobusus.

“DiscoverEU” jauniešiem atmaksā ceļa izmaksas. Ēdināšana un dzīvesvieta jāsedz pašiem.

Kopš pirmās “DiscoverEU” kārtas, kas notika 2018. gada jūnijā, ceļošanas biļetes ir piešķirtas gandrīz 50 000 jauniešu no visas Eiropas. No Latvijas ar “DiscoverEU” atbalstu pa Eiropu ceļojuši 192 jaunieši. Šajā kārtā no Latvijas ceļojumos pa Eiropu varēs doties 76 jaunieši. Tie jaunieši, kuri šajā “DiscoverEU” kārtā saņems iespēju apceļot Eiropu, savus ceļojumus varēs īstenot no 2020. gada 1. aprīļa līdz 2020. gada 31. oktobrim. Ceļojums varēs ilgt no vienas līdz 30 dienām.

Lai pieteiktos, jaunietim:

-          jābūt dzimušam laikā no 2001. gada 1. janvāra (ieskaitot) līdz 2001. gada 31. decembrim (ieskaitot);

-          jābūt Eiropas Savienības dalībvalsts pilsonim;

-          jaunietim jābūt gatavam kļūt par “DiscoverEU” vēstnieku;

-          jaunietim jāsniedz savi personas dati un plašāka informācija par plānoto ceļojumu. Jāatbild uz pieciem jautājumiem (ar atbilžu variantiem) par Eiropas kultūru un dažādību, kā arī ES iniciatīvām jaunatnes jomā, kā arī jāatbild uz papildjautājumu.

Konkursa pieteikumus vērtēs un programmas dalībniekus izvēlēsies vērtēšanas komisija. Plānots, ka ar tiem jauniešiem, kuri saņems iespēju bez maksas apceļot Eiropu, sazināsies 2020. gada janvāra vidū.

“DiscoverEU” iniciatīvai aicināti pieteikties arī 18 gadus vecie jaunieši, kuriem ir invaliditāte. Ceļojuma veikšanai Eiropas Komisija nodrošinās papildu atbalstu.

Plašāk par pieteikšanos https://europa.eu/youth/Discovereu_lv.

Ja jaunieši vēlas uzzināt pieredzi no citiem jauniešiem, kuri jau izmantojuši “DiscoverEU” iespējas, var ieskatīties Facebook “DiscoverEU” jauniešu grupā (https://www.facebook.com/groups/245370079553195/).

Par Jaunatnes starptautisko programmu aģentūru

JSPA darbojas kopš 1999. gada. Tā ir izglītības un zinātnes ministra pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir veicināt jauniešu aktivitāti un mobilitāti, līdzdalību jaunatnes brīvprātīgajā darbā, neformālās izglītības un jaunatnes informācijas programmās un projektos, kā arī veicināt jauniešu neformālo izglītību saistībā ar mūžizglītību.

JSPA administrē dažādas starptautiskas un nacionālas programmas: “Erasmus+: Jaunatne darbībā”; Eiropas Komisijas informācijas tīklu jauniešiem Eurodesk, eTwinning, Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmu, Jauniešu garantijas projektu “PROTI un DARI!”.

 

Papildu informācijai:

Kintija Bulava
Komunikācijas daļas vecākā referente                                                           
Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra                                               
Tālr.: 67356247, e-pasts: kintija.bulava PIE jaunatne.gov PUNKTS lv