Arhīva kalendārs

« May 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Lai sekmētu komercializējamu praktiskas ievirzes pētījumu izstrādi un attīstību, kas ilgtermiņā nodrošinās zinātnes attīstību, valsts tautsaimniecības izaugsmi un globālo konkurētspēju, Eiropas Savienības (ES) fondu atbalsta programmas ietvaros papildus būs pieejami vairāk nekā 20 miljoni eiro – to paredz šodien, 2020. gada 12. maijā, valdībā apstiprinātie noteikumu grozījumi.

Pieejamais ES fondu finansējums ir nozīmīgs arī, lai zinātnes un pētniecības jomai piesaistītu jaunos pēcdoktorantūras zinātniekus.

ES fondu programmu papildu finansējums nodrošinās Praktiskas ievirzes pētījumu 3. kārtas ietvaros augstu vērtējumu saņēmušu, bet nepietiekama finansējuma dēļ noraidītu projektu īstenošanu, kas sniedz iespēju izstrādāt komercializējamus jaunus produktus vai tehnoloģijas un tieši spētu sekmēt Latvijas inovācijas spēju palielināšanos.

Ar pieejamo ES fondu finansējumu būs iespējas īstenot Praktiskas ievirzes pētījumu 4. kārtu un izsludināt projektu iesniegumu atlasi. Projektu iesniegumu atlases 4. kārtas izsludināšana ir būtiska, lai līdz 2023. gadam būtu iespējams īstenot pētniecības projektus, to rezultātā izstrādājot potenciāli komercializējamus risinājumus.

ES fondu programmu finansējums ir nozīmīgs instruments, lai virzītu zinātņu ietilpīgas un tehnoloģiju inovāciju attīstību, kas ir būtisks elements valsts ekonomikas izaugsmei un konkurētspējai. Pieejamais finansējums sniedz iespēju pētniecības un inovācijas sektoram piesaistīt cilvēkkapitālu – zinātniekus, inženierus un citus augsta līmeņa speciālistus. Pētniecības un inovācijas jomu attīstība veicina arī jauniešu motivāciju izvēlēties STEM nozaru studijas Latvijas augstskolās.

Pieejamais finansējums radīs iespējas zinātniskajam personālam, jaunajiem pētniekiem, zinātniskā grāda pretendentiem un jaunajiem zinātniekiem, kuri pētniecību tautsaimniecības attīstībai svarīgās nozarēs plānojuši veikt laika posmā no 2020. gada līdz 2023. gadam.

Valdībā pieņemtie noteikumu grozījumi ir pieejami Ministru kabineta tīmekļvietnē.

Biedrība „ABSL Latvia” īstenos Eiropas Savienības (ES) fondu projektu starptautisko biznesa pakalpojumu centru (SPBC) nozares attīstībai. SBPC nozare ir viena no tām ekonomiskās aktivitātes jomām, kura gadu no gada demonstrē stabilu un pilnvērtīgu pakalpojumu apjoma, finanšu apgrozījuma un nodarbināto skaita pieaugumu. Šis ir pirmais projekts, kuru īsteno SPBC nozare.

Projekta mērķis ir SBPC un saistīto nozaru komersantiem nodrošināt atbalstu nodarbināto prasmju pilnveidošanai, lai komersantos sekmētu tehnoloģisko inovāciju ieviešanu un darbaspēka produktivitātes paaugstināšanu. Projekts būs pieejams visu atbalstāmo nozaru komersantiem, taču prioritāri tiks sekmēta SPBC nozares komersantu apmācību vajadzību īstenošana, lai veicinātu darbaspēka produktivitāti un inovatīvu komersantu skaita pieaugumu, kas īpaši svarīgi būs pēckrīzes periodā.

Komersantiem konkurētspējas stiprināšanai nepieciešamas gan tehnoloģiskās, gan netehnoloģiskās apmācības, t.sk. valodu apmācības. Biedrība „ABSL Latvia” ir identificējusi, ka minētās apmācības komersantiem nepieciešamas, lai palīdzētu to darbībā ieviest inovācijas un jaunus darba paņēmienus, t.sk. komersantu jaunu produktu un procesu izstrādei, tehnoloģijām, lai nodrošinātu darbu ar jaunām iekārtām, datorsistēmām, digitāliem rīkiem un programmatūrām, kā arī nepieciešamību paaugstināt procesu efektivitāti, izmantojot jaunas metodes.

Projekta īstenošanas rezultāts ir nodarbināto personu apmācības, kas sekmē atbalstāmo nozaru komersantu tehnoloģisko inovāciju ieviešanu un inovatīvu komersantu skaita palielināšanos, darbaspēka produktivitātes paaugstināšanu, atbalstu P&A darbībām - jaunu nišu, metožu, produktu un tehnoloģiju identificēšanu, kā arī jaunu vai uzlabotu produktu un tehnoloģiju izstrādi un ieviešanu ražošanā.

Projekta ietvaros plānots iesaistīt vairāk kā 25 komersantus un apmācības nodrošināt vairāk kā 402 nodarbinātām personām. Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 1 500 000 eiro, t.sk. Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalsta apjoms 600 000 eiro. Projektu plānots īstenot līdz 2022. gada 31 .decembrim.

Lai uzzinātu vairāk par darbinieku apmācību iespējām šajā projektā, aicinām sazināties ar biedrības "ABSL Latvia" pārstāvi Artūru Mežalu (arturs PIE 4idea PUNKTS lv, tālr. 29456113).

 

Informāciju sagatavojusi:

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra

www.esfondi.lv

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra līdz š.g. 1. oktobrim ir pagarinājusi projektu iesniegšanas termiņu energoefektivitātes uzlabošanai apstrādes rūpniecībā. Eiropas Savienības (ES) fondu programmas trešajā atlases kārtā no Kohēzijas fonda investīcijām pieejami gandrīz 11,7 miljoni eiro.

ES fondu atbalsts - 11 679 793 eiro - paredzēts rūpnieciskās ražošanas ēku un noliktavu energoefektivitāti paaugstinošu pārbūves vai atjaunošanas darbu veikšanai, kā arī energoefektīvu ražošanas un tās blakusprocesus nodrošinošo iekārtu iegādei, lai aizstātu esošās, mazāk energoefektīvās iekārtas. Tāpat paredzēts, ka finansējumu var ieguldīt ēku inženiersistēmu atjaunošanā, pārbūvē vai izveidē, sekundāro energoresursu atgūšanai no ražošanas tehnoloģiskajiem procesiem un atjaunojamo enerģijas avotu izmantošanā, kā arī projekta tehniskās dokumentācijas sagatavošanai.

Projektu iesniegumu sagatavošanai un iesniegšanai termiņš pagarināts par četriem mēnešiem, jo programmas īstenošanas nosacījumos tiek plānoti grozījumi. Ar grozījumiem plānots precizēt atbalsta piešķiršanas nosacījumus, t.sk. pārskatot pieļaujamo atbalsta intensitāti un precizējot attiecināmo izmaksu un atbalsta apmēra aprēķināšanas kārtību. Gaidāms, ka projektu īstenošanu regulējošie Ministru kabineta noteikumi tiks grozīti līdz š.g. augustam, tad atbilstošas izmaiņas tiks veiktas arī projektu atlases nolikumā. Par izmaiņām, t.sk. attiecināmo izmaksu aprēķinā, aicinām sekot līdzi jaunumiem CFLA tīmekļa vietnē.

Veiktie grozījumi projektu iesniegumu iesniegšanas termiņā un informācija par projektu iesniegumu atlasi pieejama CFLA tīmekļa vietnē: www.cfla.gov.lv/lv/es-fondi-2014-2020/izsludinatas-atlases/4-1-1-k-3. Jautājumu gadījumā aicinām sazināties ar Madaru Zamarinu: tālr. 26802187, e-pasts madara.zamarina PIE cfla.gov PUNKTS lv, vai sūtīt jautājumu uz atlase PIE cfla.gov PUNKTS lv.
KF atbalsts energoefektivitātes projektu īstenošanai paredzēts Ekonomikas ministrijas izstrādātajā ES fondu programmā - 4.1.1. specifiskā atbalsta mērķa "Veicināt efektīvu energoresursu izmantošanu, enerģijas patēriņa samazināšanu un pāreju uz AER apstrādes rūpniecības nozarē" ietvaros.

Informāciju sagatavojusi:

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra

www.esfondi.lv