Arhīva kalendārs

« June 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Ministru kabinets (MK) ir atbalstījis Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma piešķiršanu augstas gatavības projektiem 13 Latvijas pašvaldībās, tādējādi pašvaldību ēkās tiks paaugstināta energoefektivitāte un tiks attīstīta publiskā infrastruktūra uzņēmējdarbības veicināšanai reģionos. Kopējais ES fondu finansējums sasniegs vairāk nekā 9,4 milj. EUR. 

ES fondu finansējums ir pārdalīts divās specifisko atbalsta mērķu programmās (SAM) ar mērķi paaugstināt energoefektivitāti pašvaldību ēkās*, kā arī izveidot publisko infrastruktūru un veicināt uzņēmējdarbības attīstību reģionos**.

Atbalstu energoefektivitātes paaugstināšanai un atjaunojamo energoresursu izmantošanai saņems deviņas reģionālas nozīmes attīstības centru novadu pašvaldības (Balvu, Cēsu, Krāslavas, Kuldīgas, Madonas, Ogres, Preiļu, Smiltenes un Talsu novads) par kopējo Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu 4,31 milj. EUR apmērā. Tādējādi plānots samazināt primārās enerģijas gada patēriņu sabiedriskajās ēkās vismaz 2 849 MWh/gadā un siltumnīcefekta (ogļskābās) gāzes vismaz 619 tonnas gadā, kā arī no atjaunojamiem energoresursiem saražot papildjaudu vismaz 0,497 MW apmērā.

Atbalstīti tika augstas gatavības projekti, kurus uzsākt iespējams šogad, atbilstoši Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Reģionālās attīstības koordinācijas padomē saskaņotajam sarakstam, ņemot vērā Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu, kas veidojies kā SAM atlikums, pašvaldībām neiesniedzot atsevišķus projektus vai īstenojot tos par mazāku finansējumu nekā sākotnēji plānots.

Savukārt otrā specifisko atbalsta mērķu programmā, kas veidota ar mērķi, lai izveidotu publisko infrastruktūru un veicināt uzņēmējdarbības attīstību reģionos, finansējumu 5,12 milj. EUR apmērā uzņēmējdarbības attīstībai saņems sešas pašvaldības – Siguldas, Kuldīgas, Valkas, Smiltenes, Aizkraukles un Līvānu novads. Projektu īstenošanas rezultātā plānots radīt vismaz 103 jaunas darba vietas un piesaistīt komersantu nefinanšu investīcijas teju 9 milj. EUR apmērā. Arī šis papildu projektu saraksts ir saskaņots VARAM Reģionālās attīstības koordinācijas padomē, ņemot vērā SAM ietvaros pieejamo ERAF finansējumu.

Kopumā VARAM turpina pārskatīt ES fondu projektu iesniegumu aktualitāti, vērtē to gatavības pakāpi un plāno pārdalīt projektiem vēl nepiešķirto ES fondu finansējumu tautsaimniecībai būtiskiem projektiem ar augstu gatavības pakāpi, lai radītu jaunas darba vietas, atbalstītu vietējos ražotājus un pakalpojumu sniedzējus, piesaistītu privātās investīcijas reģionos. Reizē, pateicoties projektiem pašvaldību ēku energoefektivitātes paaugstināšanai un atjaunojamo energoresursu izmantošanai, tiks veicināta Latvijas izvirzīto klimata pārmaiņu mērķu sasniegšana. Samazinot atkarību no fosilo energoresursu importa un pārejot uz vietējiem atjaunojamajiem energoresursiem, paredzami arī ieguvumi iedzīvotāju veselībai, gādājot par gaisa kvalitātes uzlabošanu, īpaši pilsētās.

* Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 4.2.2. specifiskais atbalsta mērķis "Atbilstoši pašvaldības integrētajām attīstības programmām sekmēt energoefektivitātes paaugstināšanu un atjaunojamo energoresursu izmantošanu pašvaldību ēkās".

**"Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 3.3.1. specifiskais atbalsta mērķis "Palielināt privāto investīciju apjomu reģionos, veicot ieguldījumus uzņēmējdarbības attīstībai atbilstoši pašvaldību attīstības programmās noteiktajai teritoriju ekonomiskajai specializācijai un balstoties uz vietējo uzņēmēju vajadzībām".

 

Papildu informācija:
Sabiedrisko attiecību nodaļa
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Tālr. 67026533, e-pasts: prese PIE varam.gov PUNKTS lv
www.varam.gov.lv

Lai paplašinātu un veicinātu nodarbināto pieaugušo iesaisti profesionālās kvalifikācijas pilnveidē un mazinātu Covid-19 vīrusa izraisītās krīzes negatīvo ietekmi, Eiropas Savienības (ES) fondu programmas ietvaros būtiski paplašināti atbalsta nosacījumi nodarbināto iesaistei tālākizglītības programmās.

Šodien, 2020. gada 16. jūnijā, valdība apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotos grozījumus noteikumos par nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveidi. Grozījumi paredz šim mērķim pieejamo finansējumu palielināt par vairāk nekā 21 milj.eiro, kopējam atbalstam programmas ietvaros sasniedzot gandrīz 47 milj.eiro. Iespējas palielināt atbalstu nodarbināto profesionālās kvalifikācijas pilnveidei rastas, veicot finansējuma pārdales citās ES fondu programmās.

Jaunie atbalsta nosacījumi nodarbināto kvalifikācijas pilnveides atbalsta programmu pagarina par gadu - līdz 2023. gada 31.decembrim, par 17 000 cilvēku tiek paplašināts arī atbalsta saņēmēju loks.

Turpmāk nodarbināto kvalifikācijas pilnveides piedāvājums tiek paplašināts ar iespēju izvēlēties kādu no interesējošām tālākizglītības programmām arī studiju moduļa vai studiju kursa apguvei augstskolā vai koledžā.

Līdz šim nodarbināto kvalifikācijas pilnveides atbalsta programmu bija iespējas izmantot vienu reizi, turpmāk projekta ietvaros profesionālo kompetenci varēs pilnveidot divas reizes, ja mācības nav pārtrauktas. Atkārtoti pieteikties un iesaistīties mācību pasākumā varēs ne ātrāk, kā sešus mēnešus pēc dalības pārtraukšanas dienas.

Kvalifikācijas pilnveides iespēju īstenošanai nodarbinātajiem paplašināts arī atbalsts sociālajā jomā, iekļaujot ceļa izdevumu segšanu uz kvalifikācijas prakses vietu un atpakaļ (līdz 30 eiro mēnesī). Savukārt nodarbinātajiem, kuriem nav piešķirts maznodrošinātas vai trūcīgas personas statuss, profesionālās tālākizglītības, tai skaitā modulārās profesionālās izglītības programmas apguvei profesionālajā tālākizglītībā, mācību izmaksas sedz 95 procentu apmērā (šobrīd 90 procenti).

Plānots, ka jau šā gada jūlijā Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA), kas īsteno pieaugušo izglītības projektu “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide”, izsludinās papildu pieteikšanos kvalifikācijas pilnveides izglītības programmām, kas tiks īstenota attālināti. Savukārt nākamā pieteikšanās nākamajai mācību kārtai, kas, kā ierasts, notiks klātienē, plānota vasaras otrajā pusē, augustā. Plašāka informācija par mācībām, kā arī iespēja sekot aktualitātēm par pieteikšanos pieejama tīmekļa vietnē www.macibaspieaugusajiem.lv un VIAA sociālajos tīklos.

Ar šodien, 2020. gada 16. jūnijā, valdībā apstiprināto noteikumu projektu "Grozījumi Ministru kabineta 2016.gada 15.jūlija noteikumos Nr.474 "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 8.4.1.specifiskā atbalsta mērķa "Pilnveidot nodarbināto personu profesionālo kompetenci" īstenošanas noteikumi" var iepazīties MK tīmekļvietnē.

 

Izglītības un zinātnes ministrijas
Komunikācijas nodaļa
prese PIE izm.gov PUNKTS lv">prese PIE izm.gov PUNKTS lv
tālr. 67047704

Pēc ārkārtējās situācijas beigām paredzēts sniegt finansiālu atbalstu darba devējiem jaunu darbinieku pieņemšanai darbā no bezdarbnieku vidus. Algas subsīdijas atbalsta pasākuma ietvaros darba devējs trīs mēnešus saņems subsīdiju darba algai 50% apmērā no darbiniekam noteiktās mēneša darba algas, bet ne vairāk kā 430 eiro mēnesī.

 

To paredz otrdien, 16. jūnijā, valdības sēdē pieņemtie grozījumi Ministru kabineta noteikumos „Noteikumi par aktīvo nodarbinātības pasākumu un preventīvo bezdarba samazināšanas pasākumu organizēšanas un finansēšanas kārtību un pasākumu īstenotāju izvēles principiem”.

Lai veicinātu pastāvīgu darba vietu veidošanu, pieņemtie grozījumi darba devējam paredz pienākumu nodarbināt bezdarbnieku ne mazāk kā trīs mēnešus pēc algas subsīdijas atbalsta pasākuma īstenošanās beigām. Darba devēji varēs pieteikties šim atbalstam līdz 2021.gada 31.decembrim. Pasākumā iecerēts iesaistīt 15 000 bezdarbnieku un plānots finansējums 23,5 miljoni eiro (papildus piešķirtais finansējums no ES fondiem).

Bez tam bezdarbnieka statusu ieguvušajiem klātienes studentiem paredzēta iespēja piedalīties prasmju un iemaņu attīstības pasākumā, kas ļautu studējošajiem studiju laikā attīstīt pētnieciskās, organizatoriskās, IT prasmes, veicot noteiktus uzdevumus savā augstskolā vai koledžā. Pasākumā iesaistītajiem studentiem tiks izmaksāta stipendija – 10 eiro apmērā par katru dalības dienu (aptuveni 200 eiro mēnesī). Pasākuma ilgums ir līdz sešiem mēnešiem un tajā domāts iesaistīt 3000 bezdarbnieku, kam plānots finansējums 3,6 miljoni eiro (LM iekšēji pārdalītais ES fondu finansējums).

Savukārt algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos bezdarbniekus drīkstēs iesaistīt ne vairs līdz četriem, bet gan līdz sešiem mēnešiem gadā, jo kā liecina pieredze, tautsaimniecība pēc krīzēm atgūstas pakāpeniski un uzlabojumi darba tirgū vērojami ar zināmu laika nobīdi. Algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos piedalīsies tie bezdarbnieki, kuri nesaņem bezdarbnieka pabalstu un bezdarbnieka palīdzības pabalstu. Pasākumā plānots papildus iesaistīt 8 000 bezdarbnieku un plānots finansējums 10,9 miljoni eiro (LM iekšēji pārdalītais ES fondu finansējums).

 

Papildu informācija:
Egils Zariņš,
Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists
64331829

Lai attīstītu bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādi, no Kohēzijas fonda (KF) Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) izsludinātajā projektu atlasē investīcijām pieejami gandrīz 15 miljoni eiro.

Eiropas Savienības (ES) fondu programma atbalstīs bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādi ar aerobo vai anaerobo pārstrādes metodi, katram no veidiem paredzot noteiktu pieejamā finansējuma daļu. Anaeorobajai atkritumu pārstrādei, kas noris slēgtos reaktoros bezskābekļa vidē un ļauj iegūt biogāzi, būs pieejami 14,52 miljoni eiro no KF. Aerobajai pārstrādei jeb kompostēšanai paredzēti 0,45 miljoni eiro KF finansējuma.

Ar KF līdzfinansējumu projektu īstenotāji - pašvaldības vai pašvaldības iestādes, kas plāno veidot bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanas laukumus, kā arī kapitālsabiedrības, t.sk. sadzīves atkritumu apglabāšanas sabiedriskā pakalpojuma sniedzēji – varēs veikt būvdarbus un ieguldījumus iekārtās un traktortehnikā.

Maksimālais vienam projektam pieejamais KF finansējums aerobās pārstrādes iekārtām ir 125 tūkstoši eiro, anaerobās pārstrādes iekārtām - 6 miljoni eiro. Kohēzijas fonda finansējuma apmērs nepārsniedz 85 procentus no projektam pieejamā kopējā attiecināmā finansējuma, ja projekta iesniedzējs ir sadzīves atkritumu apglabāšanas sabiedriskā pakalpojuma sniedzējs, vai 35 procentus – ja projekta iesniedzējs ir pašvaldība, pašvaldības iestāde vai kapitālsabiedrība, kas nav sadzīves atkritumu apglabāšanas sabiedriskā pakalpojuma sniedzējs.

Projektu iesniegumus CFLA pieņem no š.g. 19. jūnija līdz 20. jūlijam. Projektu atlases nolikums, projekta iesnieguma veidlapas un palīgmateriāli pieejami CFLA mājaslapas sadaļā “Izsludinātās atlases”. Par projektu atlases jautājumiem 6. jūlijā plānots vebinārs, informācija par tiešsaistes semināru būs publicēta CFLA mājaslapas sadaļā “Pasākumi”. Jautājumu gadījumā aicinām sazināties ar Madaru Zamarinu, tālr. 26802187, e-pasts madara.zamarina PIE cfla.gov PUNKTS lv.

Nosacījumus projektu īstenošanai ir izstrādājusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, sagatavojot ES fondu programmu - 5.2.1. specifiskā atbalsta mērķi "Veicināt dažāda veida atkritumu atkārtotu izmantošanu, pārstrādi un reģenerāciju" un tā 5.2.1.2. pasākumu "Atkritumu pārstrādes veicināšana”.