Jaunumi

Finanšu ministrija (FM) izskatīšanai Ministru kabineta 15. maija sēdē sagatavojusi ikmēneša informatīvo ziņojumu par Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda (ES fondi) investīciju ieviešanas statusu – ir ievērojams progress projektu uzsākšanā un ieviešanā, it īpaši investīcijās infrastruktūras attīstībā.

ES fondu atbalstu jaunu produktu ieviešanai ražošanā projektu atlases otrajā kārtā komersanti vēlas izmantot 51 projekta īstenošanai. Kopumā pieprasītais līdzfinansējums 64,3 miljonu eiro apmērā par 88% pārsniedz pieejamo līdzfinansējumu.

No tiem visvairāk projektu plānots īstenot metālapstrādes un mašīnbūves nozarē – 19, liela interese arī par jaunu produktu ieviešanu kokapstrādē – šajā nozarē saņemti 12 projektu iesniegumi. Ķīmijas, plastmasas izstrādājumu ražošanas jomā komersanti vēlas īstenot 6 projektus, 4 pieteikumi saņemti elektronikas un IT nozarē, kā arī stikla apstrādē, bet 2 – ieguves, pārtikas rūpniecības un poligrāfijas jomās. Ņemot vērā komersantu interesi, tiek plānota arī projektu atlases trešā kārta.

Kopumā līdz šī gada 10. maijam ir izsludināti jau 90% atlašu un noslēgti projektu līgumi par 2,73 miljardiem eiro jeb 62% no kopējās Latvijas ES fondu 2014. – 2020. gada plānošanas perioda “aploksnes” 4,4 miljardu eiro apmērā. Martā un aprīlī visapjomīgākie noslēgtie projektu līgumi ir ostu drošības un transporta mobilitātes, dabas un kultūras mantojuma, izglītības, IKT, vides un teritoriālās attīstības jomās.

Viens no lielākajiem aprīļa beigās noslēgtajiem līgumiem CFLA ir ar Rīgas Brīvostas pārvaldi par projekta “Satiksmes pārvads no Tvaika ielas uz Kundziņsalu” īstenošanu. Projekta mērķis ir novērst problemātisko punktu radītos ierobežojumus Eiropas transporta tīkla infrastruktūras darbībā, īstenojot satiksmes pārvada pār Sarkandaugavu būvniecību. Projekts paredz jauna satiksmes pārvada būvniecību uz Kundziņsalu, kas ļaus nodrošināt vienlaicīgu esošo dzelzceļa pievadceļu un Sarkandaugavas caurtekas šķērsošanu. Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir vairāk nekā 33 miljoni eiro, no kurām vairāk nekā 23 miljonus eiro paredzēts segt no Kohēzijas fonda.

Savukārt augstskolām vēl ir iespēja līdz 11. jūnijam pieteikt projektus programmā “Stiprināt augstākās izglītības institūciju akadēmisko personālu stratēģiskās specializācijas jomās”, kas paredz akadēmiskā personāla kompetences celšanu un ārvalstu akadēmiskā personāla piesaistīšanu. Šajā kārtā projektu īstenošanai no  Eiropas Sociālā fonda  paredzēti vairāk nekā 17 miljoni eiro.

Tāpat līdz 13. jūnijam komersanti var  pieteikties Kohēzijas fonda līdzfinansējumam energoefektivitātes uzlabošanai ražošanas ēkās. Fonda atbalsts paredzēts rūpnieciskās ražošanas ēku energoefektivitāti paaugstinošu pārbūves vai atjaunošanas darbu veikšanai, energoefektivitātes paaugstināšanai esošajās ražošanas tehnoloģiskajās iekārtās, kā arī esošo ražošanas iekārtu aizstāšanai ar energoefektīvākām. Finansējumu var ieguldīt ēku inženiersistēmu atjaunošanā, pārbūvē vai izveidē, sekundāro energoresursu atgūšanai  no ražošanas tehnoloģiskajiem procesiem un atjaunojamo enerģijas avotu izmantošanā. Kopējais pieejamais ES fondu finansējums projektu īstenošanai ir vairāk nekā 15 miljoni eiro.

Būtiski pieaug pabeigto projektu skaits. Līdz aprīļa beigām pabeigti 49 projekti, tai skaitā ievērojami pieaudzis pabeigto projektu skaits tieši martā un aprīlī – 25 projekti. Skaita ziņā visvairāk pabeigtu projektu ir uzņēmējdarbības infrastruktūras uzlabošanas jomā – 7 projekti kopumā par vairāk nekā 2,18 miljoniem eiro. Tāpat noslēgušies 4 projekti degradēto teritoriju revitalizācijas  jomā, kā rezultātā atjaunota degradēto teritoriju platība 25,8 hektāru lielumā un atbalstītajās teritorijās izveidotas 169 darba vietas.

Gan projektu iesniegšanas, gan izpildes kavējumu gadījumos CFLA turpina apzināt katra konkrētā projekta situāciju iespējami labāko risinājumu rašanai. CFLA veic intensīvu darbu ar projektu finansējuma saņēmējiem, lai kopīgi panāktu projektu iesniegšanas un ieviešanas reālistiskas prognozes, izglītotu projektu īstenotājus un stiprinātu viņu kapacitāti, kā arī praktiski apzinātu nozīmīgākos katra projekta riskus un konsultatīvi palīdzētu īstenotājiem, lai jau savlaicīgi mazinātu risku iestāšanos vai ietekmi.

Ziņojums par ES fondu investīciju progresu līdz šī gada aprīlim ir pieejams ES fondu mājaslapā.

Informācijas sagatavotājs:

Lauma Silakaktiņa
Komunikācijas departamenta vecākā eksperte
Tālr.: 67095656,
E-pasts: lauma.silakaktina PIE fm.gov PUNKTS lv">lauma.silakaktina PIE fm.gov PUNKTS lv

11.05.2018

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031