Jaunumi

6. maijā laikā no plkst. 11.00 līdz 16.00 tiešraidē portālā DELFI un Eiropas Savienības mājas un partneru sociālo mediju kontos notiks vērienīga Eiropas dienai veltīta tiešraide. Tā tiek organizēta, lai paustu solidaritāti un atbalstu Ukrainai caur kultūras, solidaritātes, demokrātijas u.c. Eiropas vērtību prizmu un aktualizētu ES prioritātes un Eiropas Jaunatnes gadu. Šā gada Eiropas dienas tēma ir “Kopā no sirds kā labos, tā ne tik labos laikos”.
 
Tiešraide sāksies plkst. 11.00 Bastejkalna parkā, Rīgā, kur  tiks atklāts mākslinieka Daiņa Rudens radīts vides objekts – iESpēju platforma, kas veidots kā tikšanās vieta jauniešiem. Pasākumā piedalīsies EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre, mākslinieks Dainis Rudens (Rudens Stencil), dziedātāja un pianiste Katrīna Gupalo, mūzikas grupa „Audiokvartāls” kopā ar mūziķiem Edgaru Vilcānu, Gunāru Gaumigu, Ilzi Rijnieci, Elizabeti Vētru, Kristeru Rudzīti, Eviju Smagari, Vidzemes Augstskolas un Valmieras Kultūras centra jauniešu kori “Skan” un fonda “Nāc līdzās” jauniešu kori “Nāc līdzās”. Eiropas dienas ieskaņā smelsimies spēku esot kopā, apsverot nākotnes piedāvātās iespējas, apvienojot balsis dziesmās. Vides objekts – iESpēju platforma ir Eiropas Jaunatnes gada ietvaros radīta tikšanās vieta jauniešiem – diskusijām, jaunas informācijas ieguvei un kopīgai laika pavadīšanai.
 
11.30 būs iespēja sekot līdzi Saeimas Eiropas lietu komisijas izspēlei, kurā līdzās Saeimas deputātiem piedalīsies arī jaunieši no Eiropas Savienības mājas izaugsmes cikla “Prakses kalve”, Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolu programmas un kluba “Māja”. Jaunieši darba grupās kopā ar Saeimas deputātiem diskutēs par aprites ekonomikas rīcības plānu un tīrāku, konkurētspējīgāku Eiropu.
 
13:00 Akcijas “Saulespuķes vienotai Eiropai kopā ar Ukrainu” ietvaros, uz AB dambja, pie lielā Latvijas karoga, notiks saulespuķu dobju veidošana. Saulespuķes stādīs Pilsoniskās alianses direktore Kristīne Zonberga, Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre un Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica un citi organizatoru un sabiedrības pārstāvji.
 
Plkst. 13.20 Eiropas Savienības mājā tiksimies iedvesmojošā sarunā "Pieredzēt, nevis tikai redzēt". Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras organizēto sarunu vadīs Kaspars Ozoliņš. Jauniešiem Eiropā ir daudz dažādu iespēju un vienmēr foršāk ir tās pieredzēt, nevis tikai redzēt. Tādēļ sagaidot ES dienu, tiekamies iedvesmojošā sarunā Sarunas ietvaros uzzināsim un smelsimies iedvesmu no Diānas, Agneses, Paulas un Tomasa pieredzes, kas stāstīs par to, ko viņi ieguva, piedaloties Erasmus+, DiscoverEU, Eiropas Solidaritātātes korpusa un citās ES iespējās, kas noderēs ikvienam jaunietim. 
 
Plkst. 13.55 viesosimies Andrejsalā, bēgļu kopienas centrā “Common Ground”, kura izveidi Rīgā iniciējušas kultūrtelpas "Hanzas perons" vadītāja Ieva Irbina un viena no Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles rīkotājām Inese Dābola. Noskaidrosim, kam, ko un kā var palīdzēt  šajā centrā un kas nepieciešams tā darbības turpināšanai.
 
Plkst. 14.10 Eiropas Savienības mājā viesosies Latvijā vienīgās Eiropas Savienības aģentūras BEREC biroja direktors Lāslo Ignēci. BEREC biroja kolēģi, Eiropas Parlamenta biroja un Eiropas Savienības mājas darbinieki, kas bijuši stažieri Eiropas institūcijās, diskutēs, kā jauniešiem plānot un sākt karjeru Eiropas Savienības institūcijās.
 
Plkst. 14.45 Latvijas Nacionālajā operā tiksimies ar Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes locekli Sandi Voldiņu, māksliniekiem Kristu un Reini Dzudzilo, lai diskutētu par mākslas institūciju un mākslinieku solidaritāti kara laikā. Gaidot Latvijas Nacionālās operas organizēto labdarības koncertu “Slava Ukrainai”, Eiropas dienai veltītajā tiešraidē baudīsim skaistu muzikālu veltījumu Ukrainai solistes Jūlijas Vasiljevas un pianistes Ilzes Ozoliņas sniegumā.

Plkst 15.00 Eiropas Savienības mājā gaidāma spraiga diskusija "Mana loma dzīvās dabas atbalstam".  To vadīs Pasaules Dabas Fonda jaunieši un sarunā ar izglītības eksperti Zani Oliņu no Skola 2030, LR un LTV žurnālisti Sandru Kropu un dizaineru un LMA pasniedzēju Holgeru Eleru diskutēs par to, ko mēs katrs ikdienā darām vides kvalitātes saglabāšanai un kas vēl katrā jomā paveicams Eiropas zaļā kursa īstenošanai.
 
Plkst. 15.40  tiešraidē varēs vērot iedvesmojošus stāstus par pašvaldību un individuālu Latvijas iedzīvotāju iniciatīvām. Ierakstā varēs novērtēt Rēzeknes novada pašvaldības sniegto atbalstu bēgļu ģimenēm, kā arī viesoties virtuvē un tikties ar iniciatīvas “Borščs. Vakariņas pie Ukrainietēm”  organizatoriem.
 
Tiešraidē izskanēs Latvijas un Eiropas amatpersonu, kā arī Eiropas valstu vēstnieku vēlējumi Eiropas dienā, paužot stipru ticību Eiropas vērtībām un vienotībai kā labos, tā ne tik labos laikos.
 
Noslēgumā ar īpašu muzikālu sveicienu Eiropas Savienības mājā viesosies grupa The Sound Poets, aicinot sabiedrību uz solidaritāti, vienotību, sildoties “Pie vienas uguns”.

06.05.2022

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031