Jaunumi Vidzemē

134 Latvijas izglītības iestādes šajā mācību gadā par īpašiem panākumiem ilgtspējīgas attīstības, vides izglītības un vides aizsardzības veicināšanā skolā un tās apkārtnē saņēmušas starptautisko Ekoskolas nosaukumu un Zaļā Karoga balvu. Vēl 67 skolas saņems diplomu un Latvijas Ekoskolas nosaukumu.

“Šogad mācību gada sākums iezīmē gan negatīvas, gan ļoti pozitīvas tendences - skolu skaits Latvijā sarūk, toties Ekoskolu skaits turpina pieaugt. Ir liels prieks, ka aug jauna paaudze, kas tiešām spēs domāt ilgtermiņā un kura spēs arī mainīt nepamatoto priekšstatu, ka vides aizsardzība ir pretrunā ar Latvijas ekonomisko izaugsmi,” stāsta Ekoskolu programmas koordinators Latvijā Daniels Trukšāns.

Ekoskolu programma ir viens no plašākajiem un efektīvākajiem vides izglītības modeļiem pasaulē. Latvijā šobrīd tajā darbojas jau vairāk nekā 200 izglītības iestādes, tostarp arī pirmsskolas un augstskolas. Visā pasaulē Ekoskolu programmai ir vismaz 49 000 dalībskolu 64 valstīs, kuras visas tiecas īstenot ambiciozu mērķi – iesaistīt skolēnus aizraujošā, uz rīcību orientētā un sociāli atbildīgā vides izglītības procesā, kas veicina ilgtspējīgu attīstību. Starptautisko Zaļā karoga balvu saņem tikai tās skolas, kas ilgstošā laika posmā spēj demonstrēt izcilas aktivitātes vides jomā, savukārt Latvijas Ekoskolas nosaukums un diploms ir nacionāla līmeņa balva skolām, kuras ir ceļā uz Zaļo karogu.

Programmā var piedalīties ikviena izglītības iestāde, kas gatava savā darbā pievērsties vides aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības jautājumiem. Vides izglītības fonds skolām nodrošina metodiskos materiālus, sniedz atbalstu un iespēju piedalīties dažādās apmācībās, pieredzes apmaiņas forumos un nacionāla un starptautiska līmeņa projektos. Dalība Ekoskolu programmā ir vērtīgs ieguvums ne tikai skolas kolektīvam, bet arī pašvaldībām, jo līdztekus citiem mērķiem programmā aktīvi tiek veicināta arī sabiedrības līdzdalība apkārtējās vides pārvaldībā.

Ikgadējais Ekoskolu apbalvošanas pasākums notiks pēc nedēļas 12. septembrī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Ar apbalvoto izglītības iestāžu sarakstu var iepazīties šeit.

Vides izglītības fonds (VIF) ir pasaules vadošās vides izglītības un neatkarīgās tūrisma ekosertifikācijas organizācijas Foundation for Environmental Education (FEE International) pārstāvis. Latvijā VIF nodrošina visu starptautisko FEE programmu - Zilais karogs, Zaļā atslēga, Ekoskolas, Jaunie vides reportieri, Izzini mežu - īstenošanu vai pārraudzību. Jau sesto gadu VIF īsteno arī nacionāla līmeņa vides kampaņu “Mana jūra”, kuras ietvaros katru vasaru notiek zaļā ekspedīcija.
 
Ekoskolas
http://www.videsfonds.lv/lv/ekoskolas
http://www.draugiem.lv/ekoskolas/ 

Vides izglītības fonda darbību Latvijā atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds projekta “FEE International programmu īstenošana Latvijā 2017. gadā" ietvaros. 

Informāciju sagatavoja
Ilze Rušmane, ilze.rusmane PIE videsfonds PUNKTS lv">ilze.rusmane PIE videsfonds PUNKTS lv 
Ekoskolu koordinators Latvijā
Daniels Trukšāns, daniels.truksans PIE videsfonds PUNKTS lv">daniels.truksans PIE videsfonds PUNKTS lv

05.09.2017

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031