Jaunumi Vidzemē

Kokmuižas svētkos, kas norisināsies Kocēnos jau šīs nedēļas nogalē, ikvienam interesentam būs iespēja apmeklēt unikālu foto izstādi “Pilis Eiropā”, kuras autors ir mākslas zinātnieks, gleznotājs un Rundāles pils direktors Imants Lancmanis. Pateicoties tam, ka Imants Lancmanis ir atsaucies Kocēnu novada domes iniciatīvai un aicinājumam, šī ir pirmā reize, kad sadarbībā ar autoru tiek veidota foto izstāde par Eiropas pilīm.

 

Vērtīgā izstāde, kurā foto attēli tiks papildināti ar teksta materiāliem, ļaujot tuvāk iepazīt piļu un muižu pasauli dažādos gadsimtos, būs aplūkojama 9. septembrī laikā no plkst. 13.00 līdz plkst. 16.00 Kokmuižas pils zālē.

Imants Lancmanis fotografē visas pilis un muižas, kurās viņš nonāk. Lielāko foto arhīva daļu veido Latvijas pilis un muižas, kas fotografētas vairāk nekā 50 gadu ilgā periodā, un tās izmantotas gan Imanta Lancmaņa sarakstītajās grāmatās, gan daudzskaitlīgajās publikācijās Latvijas un ārvalstu mākslas un arhitektūras žurnālos. Savukārt Eiropas pilis fotografētas ekskursiju laikā ārzemēs un fotogrāfijas pārsvarā tiek izmantotas profesionālajām interesēm.

Laikmetu, politisko un ekonomisko sistēmu maiņa ir noteikusi citas sabiedrības vajadzības, kas veicinājušas aristokrātiskā dzīvesveida izzušanu Eiropā. Pilis, palikušas bez iemītniekiem, sākušas it kā patstāvīgu dzīvi, kur cilvēks ienāk tikai kā viesis. Tomēr Versaļas pilī Francijā ļaudis plūst kā liela upe cauri pils zālēm, un pēdējos gados piļu apmeklētāju skaits Eiropā aizvien pieaug.

Vai tā ir skaistuma brīnumainā vara, kas mūsu racionālajā laikmetā liek meklēt un apbrīnot tik neracionālu lietu kā mākslas un dzīvesveida izsmalcinātību un greznumu?

Izstāde “Pilis Eiropā” saistīta arī ar Latvijas piļu un  muižu asociācijas organizēto akciju “Apceļo Latvijas pilis un muižas”, kas izsludināta par godu Latvijas valsts simtgadei, sniedzot iespēju ceļotājiem papildus dažādu vēsturisko ēku iepazīšanai Latvijā gūt iedvesmu arī no tās kultūras un estētikas, kas atrodama pilīs Eiropā.

Mākslas cienītājiem Kokmuižas svētku laikā būs iespēja aplūkot vēl kādu īpašu izstādi, kas apmeklētājus gaidīs Kokmuižas pils ātrijā. Šīs izstādes mākslas darbus radījušas četras mākslinieces, kuru dzīves vieta vai darbs ir saistīts ar Kocēnu novadu - Dace Brizauska, Sanita Celma-Ķikute, Gunta Eltamma, Iveta Kreišmane. Izstāde būs aplūkojama 9. septembrī no plkst. 10.00 līdz plkst. 20.00.

 

 

Informāciju sagatavoja:
Krista Gromova
Kocēnu novada domes
Attīstības nodaļas
Sabiedrisko attiecību speciāliste

06.09.2017

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031