Jaunumi Vidzemē

27.septembrī visā pasaulē tiek svinēta Starptautiskā tūrisma diena, atzīmējot aktīvās ceļošanas sezonas noslēgumu ziemeļu platuma grādos un tās sākumu dienvidu platuma grādos. Valmieras Tūrisma informācijas centrs šajā dienā aicina interesentus apmeklēt “Ceļotāju stāstu vakaru” un ieklausīties aizraujošos pasaules apceļošanas ar velosipēdu stāstos, kā arī nedēļas nogalē doties gida pavadībā izzinošā ekskursijā pa Trikātu. 

 

Trešdien, 27.septembrī, plkst.18:30 Valmieras Tūrisma informācijas centrā tiks atsākta “Ceļotāju stāstu vakaru” tradīcija. Šoreiz klausītājus ar neticamiem stāstiem priecēs ceļotājs un ainavu arhitekts Aigars Lauzis. Aigars pēdējos desmit gadus ir pavadījis ārpus Latvijas robežām, studējot Londonā, bet pēdējos četrus gadus veltot sevis meklējumiem velo braucienā “Londona – Tokija”. Kopumā četros gados ar velosipēdu mēroti vairāk nekā 31 000 km, ilgāk uzturoties un pelnot līdzekļus tālākajam braucienam tādās pilsētās kā Stambula, Dubaja, Singapūra un Šanhaja. 

Jautāts par spilgtākajiem notikumiem un iespaidiem brauciena laikā, Aigars viennozīmīgi atbildēt nevar, jo viss piedzīvojums bijis emocijām un atklājumiem bagāts – par dzīvi, par braukšanu ar velosipēdu un par sevis atklāšanas ceļu. Kā dažus no pieturas punktiem, kas brauciena laikā iepazīti, Aigars min 30 km garo ceļu pa tuksnesi Irānā, kā arī augstākās braucamās kalnu pārejas (5602m) Khardun La (Indijā) šķērsošanu. Neskaitāmie līkumotie ceļi Indijā uzmundrinājuši ar interesantām ceļa zīmēm drošai braukšanai, piemēram “Live for today, drive for your tommorow” (tulk. – Dzīvo šodienai, brauc drošai rītdienai). Ceļā Āzijā satikti velobraucēji no Eiropas, un tikšanās ar lietuviešiem bijusi īpaši sirsnīga, jo sajūtas līdzinājušās tām, kā satiekot “savējos”. Ko vēl ceļotājs pieredzēja, to dzirdēsiet stāstos! 

Savukārt, sestdien, 30.septembrī, plkst.11:30 Valmieras Tūrisma informācijas centrs aicina atklāt un iepazīt stāstiem un leģendām apvīto Trikātu Beverīnas novadā, ko vietējie iedzīvotāji mēdz dēvēt par Tālavas galvaspilsētu. Tikšanās vieta: pie Sv. Jāņa baznīcas Trikātā. Divu stundu garā ekskursijā “Trikāta – aicina, pārsteidz un stāsta” gide Ineta Amoliņa soli pa solim atklās Trikātas teiksmas. Ekskursijas dalībniekiem būs iespēja aplūkot Sv. Jāņa baznīcu, kas ir vienīgais dievnams Beverīnas novadā, un sākotnēji tas bijis darināts no koka. Baznīcu dibinājuši un no 1283. līdz 1287.gadam cēluši Livonijas ordeņa mestrs Villekens fon Endorps un Rīgas arhibīskaps Johans I fon Lūne. Trikātas baznīcā atrodas tāda vērtība kā Erfurtes (Vācija) ērģeļmeistara Augsta Martina būvētās ērģeles, kas ievētītas tikušas pirms 150 gadiem. Tāpat arī ekskursijas laikā aicinām ieklausīties stāstos par dižāko kļavu Baltijā – Rūtiņu kļavu. Pasākuma dalībniekiem būs iespēja atklāt leģendas par Trikātas pilskalnu. Teikas stāsta par atrastiem naudas gabaliem, miroņgalvām, paslēptām naudas lādēm, kā arī apakšzemes eju, kas savienojusi pili ar baznīcu. Ne mazums nostāstu saglabājušies par Indriķa hronikās pieminēto valdnieku Tālivaldi, kurš minēts arī kā Tālibalds no Beverīnas un vairākkārt saistīts tieši ar Trikātas pieminēšanu. Ja arī pieņem, ka senā 

Beverīnas pils neatradās Trikātas pilskalnā, tad Trikāta bijusi kā centrs Tālavas valstī, kurā atradās tās valdnieks un tika pulcēti karaspēki.  

Aicinām ekskursijā atklāt valdnieka Tālivalža sirds kapa vietu, Zviedru saliņu Abula upes krastā un citus apskates objektus! 

Jāpiebilst, ka dalība abos pasākumos ir bezmaksas. Tā kā vietu skaits ir ierobežots, aicinām interesentus pieteikties iepriekš, rakstot e-pastu uz tic PIE valmiera PUNKTS lv, ierodoties Valmieras Tūrisma informācijas centrā vai zvanot pa tālruni 26332213. 

Uz tikšanos pasākumos Valmierā! 

 

Informāciju sagatavoja: 
Anita Tīlena 
Valmieras Tūrisma informācijas centra 
Galvenā tūrisma projektu vadītāja

07.09.2017

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031