Jaunumi Vidzemē

Otrdien, 12. septembrī, Valmiermuižā notika ēdienu meistarklase par godu “Michelin” restorānu pavāru vizītei. Pavāri tika iepazīstināti ar dažādām latviskām garšvielām, tika cienāti ar Valmiermuižas alu, kā arī devās ekskursijā pa Valmiermuižas alus darītavu, protams, arī baudīja šefpavāra Valtera Zirdziņa un viņa komandas radītos sešus ēdienus. Šī bija Nīderlandes viesu vizītes otrā diena Latvijā. Viņi jau paspējuši iepazīties ar uzņēmumiem “Very berry”, “Rāmkalni”, kaņepju sētu “Adzelvieši”. Pirms gada, arī septembrī, notika pirmā “Michelin” restorānu pavāru vizīte, toreiz viņi bija ieradušies no Beļģijas.

Anete Ezerkalne, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras eksporta veicināšanas nodaļas projektu vadītāja: “Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra jau otro gadu organizē “Michelin” restorānu pavāru vizītes Latvijā. Šogad tie ir “Michelin” zvaigžņoto restorānu pavāri, kuri ir ieradušies no Nīderlandes. Kopumā viesojas 13 pavāri, ar viņiem kopā ieradušies arī iepircēji un ārzemju žurnālisti. Šīs vizītes mērķis ir iepazīstināt pavārus ar Latvijas produkciju, ar visu bagātīgo, kas mums Latvijā ir pieejams, ar mērķi, ka vēlāk viņi to varētu izmantot arī savos restorānos. Uzņēmums, kura produktus izvēlās izmantot “Michelin” zvaigžņu restorānos, ar to var lepoties, jo tā jau ir kvalitātes zīme. Tādā veidā mēs cenšamies popularizēt Latvijas produktus pasaulē. Šodien meistarklasi vadīja Valters Zirdziņš ar mērķis parādīt, kāda ir Latvijas garša. Viesi ir sajūsmā par mūsu zemes dabu. Šī vizīte, manuprāt, ir liels pluss Latvijai un tās uzņēmumiem.”

Justīne Kalēja, Valmiermuižas viesmīlības zīmola vadītāja stāsta: “Notikums ir liels, var teikt, Latvijas mēroga. Tas ir svarīgi, ka arī citiem ārzemēs interesē, kas notiek Latvijas uzņēmumos un virtuvēs. Pavāri ir sajūsmā, ka Latvijā ir brīva vieta, kur var audzēt visu, kas tīk, un tas nav jādara siltumnīcā. Tas savā ziņā liek paskatīties pašiem uz sevi nedaudz citādi – ar daudz lielāku potenciālu un pārliecību. Kad uzzinājām, ka “Michelin” pavāri ciemosies tieši Valmiermuižā, tas mums bija liels pagodinājums. Ne tikai pulējām glāzes, bet arī paši šodien esam sapucējušies un jūtamies lepni. Sadarbībā ar šefpavāru Valteru Zirdziņu nolēmām, ka Latvijas produktus pasniegsim radoši un latviski. Kopā ar ēdieniem mēs šodien arī pasniedzam alu, jo mēs ticam – tāpat kā pasaulē šobrīd tiek pasniegts ēdiens un vīns, tā kādu dienu tas būs ēdiens un alus.”

Linda Tellgrena, Latvijā vislasītākā kulinārijas bloga “Lindas virtuve” īpašniece: “Šī bija mana otrā vizīte Valmiermuižas restorānā, kā arī pašā Valmiermuižā. Šodien ēdiens bija lielisks. Šī, manuprāt, ir viena no vietām Latvijā, uz kuru var atbraukt un zināt, ka ēdiens būs kvalitatīvs un garšīgs, protams, šodiena nebija izņēmums. Man pašai ir tuva gatavošana no vietējiem produktiem – sezonāli, svaigi. Galā iznāk nesamocīts ēdiens, mierīgas un foršas garšas. Man arī patīk, kā gatavo šefpavārs Valters, Rīgā viņa restorāns ir viens no diviem restorāniem, kur es izvēlos atzīmēt kādu īpašāku notikumu. ”

Valters Zirdziņš, “Valtera Restorāns” īpašnieks, meistarklases šefpavārs komentē vakardienas notikumus: “Es domāju, ka viesiem no Nīderlandes patika pasniegtie ēdieni. Šie pavāri jau nav atbraukuši kā kritiķi, bet gan vairāk baudīt un iepazīt jaunu zemi, tās ēdienus. Receptes un garšas, kas man ir mīļas, arī tika pasniegtas, un, ņemot vērā, ka ir septembris, drīz vairs nebūs baraviku svaigā veidā – tās arī bija iekļautas vienā no ēdieniem. Nevajag uztraukties, bet gan dot vislabāko, kas šajā sezonā ir pieejams.” Vaicāts, kas šovakar bija grūtākais, Valters atbild: “Šajā virtuvē esmu pirmo reizi un arī šādā komandas sastāvā nekad nebiju strādājis – tas laikam tas grūtākais. Visnotaļ, mums šovakar viss ir izdevies.”

 

Informācijas avots: www.valmieraszinas.lv

13.09.2017

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930