Jaunumi Vidzemē

Sestdien, 13. janvārī, koncertzālē “Cēsis” gaidāmi divi krāšņi notikumi – šī gada koncertzāles rezidences ansambļa Trio Palladio koncerts “Francijas impresijas” un spilgtā, neatkārtojamā gleznotāja Alekseja Naumova izstādes “Pasaules pilsētas” atklāšana. Mūzikā baudīsim franču komponistu-impresionistu skaņdarbus.

Koncertzālei “Cēsis” jaunais, 2018. gads iesācies īpaši – pirmo reizi tai būs pašai savs rezidences ansamblis. Uz gadu noslēgts līgums ar Trio Palladio, kurā muzicē trīs izcili latviešu mūziķi, Lielās mūzikas balvas laureāti – vijolniece Eva Bindere, čelliste Kristīne Blaumane un pianists Reinis Zariņš. Sadarbības ietvaros koncertzāle piedāvās saviem klausītājiem baudīt vairākas jaunas, īpaši koncertzālei veidotas programmas, kā arī pārstāvēs trio ārpus Latvijas robežām.

“Mēs esam patiesi gandarīti, ka pēc triju gadu darbības, koncertzāle ar savu vārdu var Latvijā un Eiropā prezentēt šo augsti profesionālo mūziķu ansambli, Trio Palladio, kuru raksturo spilgtus solistus, spēcīgas personības, un es gribētu teikt, ka šie mūziķi, atspoguļo šī laika Latvijas kultūras un mūzikas dzīves augstos standartus visplašākajā nozīmē. Mūsu koncertzāle būs trio koncertu platfoma, vieta, kurā klausītāji šogad varēs iepazīt jaunās, trio veidotās programmas. Vēl lielāks prieks, ka bez koncertiem Cēsu koncertzālē, Trio Palladio rudenī uzaicināti sniegt koncertu slavenajā Vigmora zālē Londonā,” prieku par rezidences ansambli pauž koncertzāles “Cēsis” mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska.

Gada pirmajā koncertā, 13. janvārī, Trio Palladio koncertprogrammā dzirdēsim franču komponistu Morisa Ravela un Ernesta Šošona klavieru trio, kā arī Kristapa Pētersona opusu “Nakts”.

"Es atminos, ka jau mūsu trio pašā pirmajā repertuāra prātošanas sesijā Kristīne minēja Ravēla Trio. Vēlāk arī Eva reiz sapņaini noteica, ka Ravēlu gan gribētu reiz spēlēt… Un es klusēju, jo manā prātā Ravēla trio asociējās ar kaut ko ļoti sarežģītu un grūtu. Bet tagad, dziļi iemīlējies šai darbā, es pat nespēju vārdus atrast, cik perfekts, cik smalks un noslēpumains tas ir. Savukārt, meklējot otru lielizmēra trio šai programmai, nolēmām uz savas ādas izjust dažādus piegājienus franciskajam pasaules skatījumam, un Šosona agrīnais, bet perfekti izsvērtais un krāšņais trio tur ir tieši vietā," par programmas izvēli stāsta pianists Reinis Zariņš.

Trio dalībnieki atklāj, ka katrā koncertā vēlas atskaņot arī kādu latviešu autora darbu, un pēdējā laikā no vēl nespēlētajiem viņus visvairāk ir uzrunājis Kristapa Pētersona noslēpumainais, rituālistiskais skaņdarbs “Nakts”.

Pirms koncerta, plkst. 17.00 koncerta noskaņu uzburs INSIGNA mākslas galerijas jaunās izstādes “Pasaules pilsētas” atklāšana. Gleznotāja Alekseja Naumova darbi koncertzālē būs apskatāmi līdz 4. martam.

“Naumova glezniecība ļoti pārliecinoši apliecina ainavas žanra aktualitāti arī 21. gadsimtā.

Mākslinieka vitalitāte dzīvē atspoguļojas arī viņa gleznieciskajā valodā - triepienā, kompozīcijā un krāsu kolorītā. Ar apbrīnojamu talantu, tonāli smalku krāsu izjūtu, gaismu, telpu un atmosfērisku vieglumu mākslinieks atklāj pilsētu burvību. Autoram ir svarīga katra konkrētā vieta, laiks un sajūtas, kas pārtop gleznā, tāpēc kā piezīmes mirklim gleznas apakšējā malā līdzās parakstam var lasīt arī vietas nosaukumu un laiku,” izstādi raksturo tās kuratore, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska.

Biļetes uz koncertu “Francijas impresijas” nopērkamas koncertzāles “Cēsis” kasē, “Biļešu paradīze” tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Egija Saļņikova

Koncertzāles “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151

08.01.2018

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031