Jaunumi Vidzemē

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Iekšzemes ūdeņu nodaļas eksperti ir sagatavojuši Sākotnējā plūdu riska novērtējuma ziņojuma projektu, kas ievietots LVĢMC mājaslapā. Kopš šodienas uzsākta tā sabiedriskā apspriešana un līdz 2018. gada 30. jūnijam ikviens Latvijas iedzīvotājs var izteikt savus priekšlikumus un ierosinājumus, nosūtot tos uz e-pastu: sabiedriba PIE lvgmc PUNKTS lv

Starp visām pasaulē sastopamajām dabas katastrofām tieši plūdi rada lielākos zaudējumus un ietekmē lielāko iedzīvotāju skaitu. Latvijā plūdu apdraudētās teritorijas pēc to izcelsmes iedalāmas četrās pamata grupās, kuras ietekmē: jūras uzplūdi, lietus plūdi, pavasara plūdi un mākslīgi - cilvēku radīti - plūdi.

Tā kā Latvijā lielas teritorijas pakļautas plūdu riskiem, nepieciešams ārkārtīgi liels finanšu ieguldījums, lai pārvaldītu un novērstu visus plūdu riskus. Tāpēc nepieciešams identificēt tās plūdu skartās teritorijas, kas var radīt nozīmīgākos zaudējumus cilvēku veselībai, ekonomikai, videi un kultūras mantojumam.

Plūdu risku novērtējuma rezultāti ir nepieciešami pretplūdu pasākumu plānošanai un šo pasākumu izmaksu-ieguvumu analīzes veikšanai Daugavas, Gaujas, Lielupes un Ventas upju baseinu apgabalu plūdu pārvaldības plānos, kuri tiek sagatavoti reizi 6 gados. Esošais sākotnējā plūdu riska novērtējums ir paredzēts 22.12.2021.-2027. gada plūdu pārvaldības plānu sagatavošanai.

Ņemot vērā klimata pārmaiņas, Sākotnējā plūdu riska novērtējuma ziņojumā ir piedāvāta detalizēto lietus plūdu riska novērtējumu veikšana un lietus plūdu kartēšana.

Sākotnējā plūdu riska novērtējuma ziņojuma projekta sabiedriskās apspriešanas periodā ir sagaidāmi ieinteresējošo pušu un iedzīvotāju komentāri par sekojošiem jautājumiem:

•   Plūdu riska novērtēšanas metode: plusi un mīnusi.

•   Kas jāņem vērā, identificējot valsts nozīmes plūdu riska teritorijas pēc vēsturisko plūdu postījumiem?

•   Vai jūs piekrītat plūdu draudu un plūdu riska karšu analīzei un tā secinājumiem?

•   Vai jūs piekrītat plūdu postījumu ekonomiskā novērtējuma metodēm un ekonomiskās analīzes rezultātiem?

•   Vai jūs piekrītat sākotnējā plūdu riska novērtējuma pamatprincipiem?

•   Vai jūs piekrītat Sākotnējā plūdu riska novērtējuma ziņojuma gala rezultātiem?

Visi komentāri tiks apkopoti un iespēju robežās ņemti vērā.

Informāciju sagatavoja:
Oskars Vizbulis
Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sabiedrisko attiecību speciālists
Tālr.: +371 27337797

18.04.2018

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930