Jaunumi Vidzemē

Šī gada 13. un 14. jūnijā Eiropas Savienības Struktūrfondu un Kohēzijas fonda (ES fondu) Uzraudzības komitejas, tai skaitā Eiropas Komisijas Reģionālās un Urbānās politikas ģenerāldirektorāta (DG REGIO) un Nodarbinātības, sociālo lietu un iekļautības ģenerāldirektorāta (DG EMPL), pārstāvji apmeklēs klātienē dažus no Latvijas spilgtajiem ES fondu projektiem. Vizītes mērķis ir praksē iepazīties ar projektu sasniegumiem un nepastarpināti uzklausīt to īstenotāju pieredzes stāstus un ieguvumus no Kohēzijas politikas investīcijām Latvijā.

“Latvijā ir ārkārtīgi daudz lielisku ES fondu projektu, kas ir veicinājuši valsts tautsaimniecības un sabiedrības attīstību, un nodrošinājuši gan ik dienu redzamus rezultātus infrastruktūrā, gan radījuši uzņēmumu produktus, kas iedvesmo ne vien Latvijas, bet arī citu valstu iedzīvotājus. Tāpat ES fondu atbalsts ļāvis ieviest tādus sociālos pakalpojumus, bez kuriem daudziem sabiedrības locekļiem dzīves kvalitāte būtu nesalīdzināmi sliktāka. Šīs projektu vizītes ir iespēja parādīt spilgtu projektu “augļus” darbībā. Latvijas ES fondu īstenotāju ieguldījums un sasniegumi vēlreiz apliecina Latvijas nopietno pieeju mērķtiecīgā ES fondu ieguldīšanā un nepieciešamību Kohēzijas politikas investīcijām arī nākotnē,” norāda Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks ES fondu jautājumos Armands Eberhar ds.

ES fondu Uzraudzības komiteja apmeklēs finanšu institūciju ALTUM, lai uzzinātu aktualitātes finanšu instrumentu atbalstā uzņēmējdarbībai, daudzīvokļu māju siltināšanai, kā arī ALTUM un Labklājības ministrijas jauno pieredzi Eiropas Sociālā fonda atbalsta sniegšanai sociālajai uzņēmējdarbībai. Tāpat būs iespēja iepazīties ar SIA “Sonarworks”, kas ar ES līdzfinansētu finanšu instrumentu atbalstu ir radījusi unikālu mūzikas skaņas uzlabošanas programmatūru, kura ieviesta tūkstošos ierakstu studiju visā pasaulē. Savus sasniegumus demonstrēs SIA “Vendon” – kafijas un tirdzniecības mašīnu attālinātas vadības un uzraudzības sistēmu, kas ļauj sekot iekārtu darbībai, vai tās spēj pārdot produktus, un diagnosticēt, kas ir salūzis un kad tās ir nepieciešams uzpildīt ar jauniem produktiem, izstrādāju.

Savukārt maizes ceptuve “Lāči” demonstrēs ar ES fondu atbalstu sasniegto ražošanas telpu paplašināšanā un citos projektos, veicinot uzņēmuma attīstību un konkurētspēju.  AS “Madara Cosmetics” kā vēl viens ievērojams piemērs dalīsies stāstā, kā ar gudri izmantotu ES fondu atbalstu ir izdevies ieviest tirgū jaunus, klientu pieprasītus produktus. Šie un vēl daudzi citi projekti ir izceļami kā Latvijai raksturīgi ES fondu investīciju veiksmes piemēri uzņēmējdarbības atbalsta un starptautiskās konkurētspējas, kā arī nodarbinātības veicināšanas jomās. Aiz katra konkrēta īstenota projekta stāv apņēmīgi cilvēki, jaunas darba vietas, personiskā, uzņēmumu un tautsaimniecības attīstība.

Tāpat Uzraudzības komitejas projektu vizītes ietvaros Izglītības un zinātnes ministrija informēs par viedās specializācijas stratēģijas ieviešanas progresu, un Rīgas dome prezentēs plānoto un sasniegto integrēto teritoriālo investīciju projektos. Pašvaldības dienas centrā apmeklētāji uzzinās vairāk par tā pakalpojumiem un ES fondu sniegtā atbalsta nozīmi nepieciešamo pakalpojumu labākai kvalitātei un pieejamībai cilvēkiem.

Eiropas Sociālā fonda investīcijām veltītā atsevišķā projektu vizītē 14. jūnijā Latvijas iestāžu un DG EMPL pārstāvji apmeklēs vēl vairākus tieši Eiropas Sociālā fonda projektus, lai iepazītos ar Latvijas ieguldījumiem sociālajā jomā. Tiks apskatīts darba vidē balstītu mācību pilotprojekts Latvijā, ko īsteno Latvijas Darba devēju konfederācija sadarbībā ar partneriem. Kā labs piemērs tiks apmeklēta viesnīca Radisson Blu Elizabete, kas ir iesaistījusi Rīgas tūrisma un radošās industrijas tehnikuma audzēkņus darba vidē balstītās mācībās – viesnīcas pārstāvis stāstīs par motivāciju piedalīties šajā projektā, savukārt audzēkņi un prakšu vadītāji – par sadarbības norisi, mācībās apgūto un to sniegtajām iespējām.

Tāpat, lai iepazītos ar Latvijas pieredzi sabiedrības integrācijas jautājumos, Brasas cietuma apmeklējumā  Ieslodzījuma vietu pārvalde kā projekta īstenotājs iepazīstinās ar bijušo ieslodzīto integrācijas sabiedrībā un darba tirgū projekta ietvaros organizēto kokgriešanas apmācību norisi un rezultātiem, kas pozitīvi mainījuši cilvēku dzīves un dod iespēju, stimulu ātrāk un sekmīgāk integrēties sabiedrībā.

Vēl būs iespēja iepazīties arī ar Latvijas sociālo uzņēmumu “BlindArt” Strazdumuižā, kur tiek dota iespēja neredzīgiem cilvēkiem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām pielietot savas spējas un prasmes, būt noderīgiem un celt savu pašapziņu. Uzņēmumā cilvēki rada vērtīgus mākslas darbus plašākai sabiedrībai. Katra šāda projektu vizīte ir pieredzes apmaiņa – iespēja pārņemt labāko ES fondu projektu īstenošanas praksi starp dalībvalstī un ES līmenī.

Latvijas ES fondu projektus šī gada 13. un 14. jūnijā apmeklēs DG REGIO Baltijas valstu un Somijas nodaļas vadītāja Angela Martinesa Sarasola (Angela Martinez Sarasola) un DG EMPL Baltijas valstu un Somijas nodaļas vadītāja Muriela Gina (Muriel Guin), kā arī DG EMPL Eiropas Sociālā fonda nodaļas programmas menedžere Jeļena Stupaka, un DG REGIO programmas menedžeri Arturo Polese un Mirja Ahokas.

Ar projektu apmeklējumu ietvaros sniegto informāciju var iepazīties ES fondu Uzraudzības komitejas e-portfelī.

Informācijas sagatavotājs:
Lauma Silakaktiņa
Komunikācijas departamenta vecākā eksperte
Tālr.: 67095656,
lauma.silakaktina PIE fm.gov PUNKTS lv">lauma.silakaktina PIE fm.gov PUNKTS lv

 

 

 

12.06.2018

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930