Jaunumi Vidzemē

Valmieru kā dzīvesvietu norādījuši 25 010 cilvēku, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes dati par iedzīvotāju skaitu Valmierā 2018.gada 1.decembrī. Latvijā ir vērojama negatīva iedzīvotāju skaita dinamika, taču Valmieras pozitīvie rādītāji skaidrojami ar iekšējo iedzīvotāju migrāciju.

“Lai gan Latvijas iedzīvotāji dažādu apsvērumu, piemēram, profesionālās darbības, izglītības iegūšanas vietas un citu iemeslu dēļ maina dzīvesvietu, svarīgi, ka viņi paliek Latvijā, mācās, strādā un maksā nodokļus šeit – sev un savai valstij,” rādītājus komentē Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks. Pilsētas attīstības perspektīvā lielāks deklarēto iedzīvotāju skaits nodrošina arī lielākus pašvaldības budžeta ieņēmumus, līdz ar to ekonomiskāku infrastruktūras uzturēšanu un pašvaldības pakalpojumu nodrošināšanu, veicina dinamiskāku attīstību. “Iedzīvotāju skaita pieaugums, pārsniedzot  25 tūkstošus,  ir indikators, ka pilsēta attīstās pareizā – gan Latvijas, gan Valmieras iedzīvotājiem vajadzīgā un nozīmīgā virzienā. Tas apliecina, ka Valmieras un valmieriešu kopīgi veidotais pilsētas piedāvājums ir pievilcīgs gan vecākiem, izvēloties savām atvasēm mācību iestādes vai interešu izglītību mākslā, mūzikā vai sportā, gan darba ņēmējiem, savas jomas profesionāļiem, izvēloties darba vietu, gan uzņēmējiem, izveidojot un attīstot uzņēmējdarbību,” iedzīvotāju skaita pieauguma veicinošos faktorus min J.Baiks.

Iedzīvotāju deklarēšanās jautājums Valmierā joprojām ir aktuāls. Tiek lēsts, ka ceturtā daļa pilsētā dzīvojošo iedzīvotāju nav deklarējušies savās dzīvesvietās. “Tas nozīmē, ka trīs valmierieši maksā par pilsētas infrastruktūras izveidošanu un uzturēšanu, ko patiesībā lieto četri, jo par infrastruktūru ir jāmaksā neatkarīgi no lietotāju skaita,” situāciju skaidro J.Baiks. Deklarēšanos savā dzīvesvietā katram vajadzētu uztvert kā atbildību un lojalitāti vietai, kura izvēlēta par dzīvesvietu, lai pašvaldība varētu efektīvāk attīstīt tādas funkcijas kā infrastruktūras sakārtošana un pilnveidošana, pilsētvides labiekārtošana, izglītības sistēmas pilnveidošana, uzņēmējdarbības sekmēšana, plašāku sociālā atbalsta iespēju nodrošināšana, dabas un kultūrvēsturisko vērtību saglabāšana, sabiedriskās kārtības un drošības uzturēšana, kā arī dzīvojamā fonda pieejamības veicināšana. “Valmierā deklarēto iedzīvotāju skaitam palielinoties, mēs varam paplašināt valmieriešiem pieejamo priekšrocību klāstu,” uzsver J. Baiks.

 

Informāciju sagatavoja:
Kristīne Melece
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītāja
Mob. tālr.: 26553317

27.12.2018

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930