Jaunumi Vidzemē

Aizvadītais mācību gads Valmieras pilsētas 3.pirmsskolas izglītības iestādē “Sprīdītis” noslēdzies ar jaunu pieredzi piecu līdz sešu gadu vecu bērnu izglītošanā par dabas un vides aizsardzības tēmām, sniedzot praktisku izpratni par videi draudzīga dzīvesveida nepieciešamību. Sadarbībā ar biedrību “Daibes ilgtspējas centrs” ir tapis mācību materiāls “Skudras Urdas uzdevumu un eksperimentu krājums”, kā arī animācijas filma “Skudra Urda domā, meklē, atklāj” par Skudru Urdu un tās ikdienas videi draudzīgajiem ieradumiem.

Mācību materiālu veido četras tēmas: dzīve bez atkritumiem; organiskie atkritumi; ūdens piesārņojums; preces un atkritumi. Katras tēmas rotaļnodarbībai ir izveidots plāns, norādītas apgūstamās caurviju prasmes, tikumi, kā arī plānotie rezultāti dabaszinātņu, valodas, matemātikas, kā arī sociālajā un pilsoniskajā mācību jomās. Mācību materiāla un animācijas filmas mērķis ir atraktīvā, bērniem saistošā un vecumam atbilstošā veidā, veidot pratību pamatus dabaszinātņu mācību jomā, attīstot kritisko domāšanu, sadarbības, prasmes, prasmi pieņemt lēmumus, sekmēt izpratni par dabas objektiem, parādībām, norisēm, kā arī vērtībās balstītu tikumu un ieradumu nostiprināšanu. Tēmas tiek izspēlētas, Skudrai Urdai tiekoties ar bērniem, un iepazīstinot ar savu dzīvi – svinot dzimšanas dienu, ejot uz veikalu iepirkties, pētot kartupeli un ūdeni.

Tā kā vides izglītība ir pamats ilgtspējīgu ieradumu un domāšanas veida maiņai, inovatīvais uz praktisku rīcību orientētais mācību materiāls ir veidots plašam pielietojumam un interpretējamībai dažādos apstākļos un vajadzībām pirmsskolas izglītības iestādēs, neformālās izglītības pulciņos, domubiedru un māmiņu grupās, kā arī bērniem un viņu vecākiem, kas pirmsskolas izglītību apgūst mājmācībā. Katra nodarbība saskaņā ar jauno kompetenču pieeju sadalīta trīs daļās: aktualizēšana, apjēgšana, refleksija. Tēmas noslēgumā piedāvāti ieteikumi izziņas turpināšanai – ievirzei katram pedagogam iespējamajiem papildinājumiem vēlamā rezultāta sasniegšanai.

Mācību materiālu saturu pamatā veidoja pirmsskolas izglītības skolotāja Sarmīte Markvarte, procesā iesaistot Dabas un tehnoloģiju parka “URDA” vides un ilgtspējas izglītības speciālisti Ievu Freimani – Mihailovu, kā arī pirmsskolas izglītības iestādes pedagogus un bērnus ilustrāciju, mīklu tapšanā.  Sarmīte Markvarte: “Vides zinībās ir lietas, kas jāmācās arī mums pieaugušajiem. Mans ieguvums, iesaistoties projektā, ka ne tikai darbā, bet arī privātajā dzīvē sāku vairāk piedomāt par savu rīcību un izvēlēm. Saudzēsim dabu un rūpēsimies par tīru apkārtējo vidi! Priecāšos, ja izveidotais mācību materiāls tiks praktiski un radoši izmantots izglītības iestādēs dabaszinību apguvei”. 

 

Skudras Urdas uzdevumu un eksperimentu krājumu var lejupielādēt ŠEIT.

Animācijas filma skatāma ŠEIT.


Mācību materiāls izstrādāts saskaņā ar 21.11.2019. MK noteikumiem Nr.716 “Noteikumi par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām un pirmsskolas izglītības programmu paraugiem”. Tas veidots Eiropas Komisijas, Globālās izglītības tīkla Eiropā – GENE un valsts budžeta līdzfinansēta projekta ietvaros.

 

Informāciju sagatavojusi:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

Tālr.: 64210682; 26495997

 

11.06.2019

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930