Jaunumi Vidzemē

Svinot Latvijas simtgades VARONĪBAS gadu, 11.novembrī, Valka aicina uz “Vislatvijas Lāčplēša ordeņa kavalieru mazbērnu saietu “Varonība aiz ūsām””.

Neatkarības kara laikā izcīnītā Latvijas valsts bija drosmīgu cilvēku varonība. Bija nepieciešama ne vien liela drosme, bet arī stipra ticība, ka kopīgiem spēkiem iespējams ir viss. Jauniem cilvēkiem tā bija cīņa par nākotni, par iespēju dzīvot brīvā valstī. Tas izdevās līdz okupācijai. Brīvības atmiņas, stingrā režīma nospiestā tauta, noglabāja savās sirdīs. Valsts gaidīja jaunus varoņus.

Pirms nepilniem 30 gadiem atjaunotā Latvijas neatkarība nākotnē būs jaunās paaudzes sargāta un attīstīta. Kā viņi saprot varonību? Ar šādu jautājumu sākās Valkas Lāčplēša dienai veltītā pasākuma ideja.

Valkas 11.novembra Lāčplēša dienas pasākums veidots ar mūsdienu jauniešu netieši veidotu programmu – kā viņi redz, kas ir varonība. Programma izskanēs plaši, uzsverot jauno cilvēku varonības izpratni, līdzatbildību un līdzdalību. Svētku programma būs daudzveidīga, notiks vairākās pilsētas vietās un piepildīs dienu no rīta līdz vakaram.

Latvijas Kultūras akadēmijas studenti uz Valku vedīs režisores Māras Ķimeles divas izrādes. Jaunāko klašu skolēniem tā būs izrāde “Pasakas”, kurās caur pasaku motīviem runās par labām, patiesām, skaidrām vērtībām. Vecāko klašu  audzēkņiem “Rūdolfa Blaumaņa viencēlieni” stāstīs par mīlestības jūtu atzīšanu kā varonību, par drosmi būt pašam.

Lāčplēša dienai veltītā Jauniešu kluba diskusijā interesenti aicināti uz vērtīgu sarunu par varonību šodienā. Diskusiju vadīs jauniešu vidū atzīta autoritāte - vēsturnieks, jauno skolotāju atbalsta persona - kurators programmā "Iespējamā Misija", Raunas vidusskolas direktors, vēstures skolotājs un “Skola 2030” treneris - Edgars Plētiens.

Režisora Aivara Ikseļa vadībā top OVERLY tehnoloģijas aplikācija par Lāčplēša kara ordeņa kavaliera Jāņa Eduarda Ķikāna varonīgu rīcību. Lāčplēša Kara ordeni un fotogrāfijas, kur apbalvojums redzams, Padomju režīmā glabāt bija bīstami, tāpēc, lai izvairītos no nepatikšanām, fotogrāfiju saskrāpēja.

Pie bijušās Tērauda skolas, kura arī cieta no Padomju režīma, tiks izveidota Lāčplēša ordeņa kavalieru lielformāta foto galerija. Visus šos drosmīgos cilvēkus vieno viena ne vien Brīvības cīņas, bet arī ūsas. Vai varonība slēpjas aiz ūsām? Uz šo jautājumu katram pašam būs iespēja rast atbildi.

Unikāls notikums Valkas Lāčplēša dienas programmā būs iespēja pirmo reizi ielūkoties plašākai sabiedrībai līdz šim slēgtos pazemes bunkuros pašā pilsētas centrā. Ar Jauniešu centra brīvprātīgajiem puišiem varēs doties bunkuru telpā, kur  būs skatāma mākslinieces, Kristīnes Ganiņas “Vēstures notikumu performance”.

Vakara daļas iesākumā Valkas Lugažu ev. lut. baznīcā notiks svētbrīdis, veltīts visu Latvijas brīvības cīņās kritušo varoņu piemiņai. Tajā piedalīsies arī J.Cimzes mūzikas skolas audzēkņi. Pēc svētbrīža notiks tradicionālais lāpu gājiens, kuru šajā reizē uzsāks "Andžeja Grauda bungu skolas" audzēkņi, vedot aiz sevis pilsētas iedzīvotājus un viesus.

Vakara izskaņā Valkas pilsētas kultūras namā būs iespēja skatīties Latvijas simtgades filmas “Dvēseļu putenī” Latvijas pirmizrādi.  Maksas seanss – 3,00 eiro.

Plašāka informācija par pasākuma programmu: ŠEIT.

Pasākumu “Vislatvijas Lāčplēša ordeņa kavalieru mazbērnu saiets “Varonība aiz ūsām”” rīko Valkas novada pašvaldība sadarbībā ar LR Kultūras ministriju.

“Varonība ir uzdrošināties aizstāvēt un pastāvēt par savu valsti. Varonība ir spēja uzņemties atbildību par saviem darbiem un teikto. Varonība ir mīlestība pret citiem.” – citāti no Valkas jauniešu aptaujām.

Papildu informācija: Aivars Ikšelis
Izglītības un kultūras daļas vadītājs
Valkas novada dome
Tālr. 64722360
Mob. tālr. 29423675

Informāciju sagatavoja: Ivo Leitis
Sabiedrisko attiecību speciālists
Valkas novada dome
Tālr.:64707486
Mob.tālr. 26444002
www.valka.lv
www.facebook.com/Valkasnovads

30.10.2019

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031