Jaunumi Vidzemē

Atbalsta programmas “Zīle” ietvaros veiksmīgi ieviesti visi seši apstiprinātie biznesa inovāciju projekti. Piedāvājam ar tiem iepazīties!

Tehnoloģijas sportā

Viens no finansējuma saņēmējiem šogad ir Valmieras uzņēmums SIA “EchoTech”. Atbalsts ļāvis izstrādāt dizainu uzņēmuma veidotai sportistu monitoringa sistēmai “EchoSports”. Risinājumu, kas ļauj detalizēti analizēt sportistu veiktspēju iekštelpās, uzņēmums attīstījis četru gadu laikā. 

Par projekta īstenošanu programmā “Zīle” stāsta SIA “EcoTech” pārstāvji Kaspars Urbāns un Māris Dreija: “Mūsu izstrādātā sistēma šobrīd jau pāraug sporta pārvaldības rīkā, nodrošinot iespēju organizācijai vienkopus redzēt visu sportistu treniņdatus (cik daudz tie trenējas un skrien, kāds ir pulss, ātrums u.c.), kā arī iegūt video analīzi no treniņiem vai spēlēm. Šāda sistēma būtiski atvieglo trenera darbu un uzlabo sportistu veiktspēju. Tiek domāts par vieglu un ērtu tās lietošanu; lai uzsāktu video ierakstīšanu sporta hallē, nepieciešams tikai interneta pieslēgums un telefons.”

Kaspars Urbāns atzīst, ka “Zīles” atbalsts ļāvis attīstīt produkta vizuālo risinājumu daudz ātrāk, nekā to būtu paveikuši paši. “Projektā esam sadarbojušies ar lieliskiem dizaineriem, kas izveidojuši lietotājam pievilcīgu un ērtu dizainu mūsu portālam. Šobrīd noris arī darbs pie mobilās aplikācijas un mājaslapas dizaina izstrādes,” norāda Kaspars Urbāns.

Ar uzņēmuma risinājumu “EchoSports” Latvijā šobrīd pilnībā aprīkotas divas zāles, proti, Kocēnu sporta nams un sporta manēža Liepājā. Šī sadarbība ļauj pastāvīgi testēt risinājuma efektivitāti, tāpat notiek regulāra sadarbība ar citiem partneriem. “Tuvākajā laikā plānojam uzsākt sava produkta pārdošanu, domājot galvenokārt par ārvalstu tirgiem. Septembrī ieguvām uzvaru Lietuvas Kauņas basketbola kluba “Žalgiris” organizētajā hakatonā. Vēlamies īstenot sadarbību ar šo klubu, kas ļautu mūsu risinājumu padarīt atpazīstamāku gan Baltijas, gan Eiropas tirgos”, piebilst Māris Dreija.

Sniega tehnika kūdras vākšanai

Programmas “Zīle” atbalsts piešķirts arī SIA “Sniega Tehnika” projektam “Inovācijas papildinājuma izstrāde II paaudzes kūdras harvesteram”. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Vilnis Laizāns norāda, ka par atbalsta programmu “Zīle” uzzinājis pasākumā “Pēcpusdiena ar mēru” un nolēmis pieteikties. 

“Zīles” finansējums ļāvis uzņēmumam veiksmīgāk īstenot jau uzsāktas iestrādes. “Pēc klienta pasūtījuma esam sākuši darbu pie kūdras vācēja izstrādes, par bāzi izmantojot sniega traktoru. Sākotnēji plānojām kūdras vācēju veidot pēc paraugiem, kas jau ir pieejami tirgū, taču procesā sapratām, ka ir nepieciešami inovatīvi papildinājumi. “Zīles” projekta apstiprināšana deva iespēju ieviest nepieciešamos jauninājumus,” stāsta Vilnis Laizāns. Ar “Zīles” atbalstu projektēta un tiek izstrādāta transportera lenta, kas ērti ļauj izkraut kūdru no kūdras savācēja. “Atbalsta programma veicinājusi arī ciešāku sadarbību ar Kocēnu novadā esošo metālapstrādes uzņēmumu SIA “LatMet”, kas ārpakalpojumā izstrādā mūsu ieceri,” akcentē Vilnis Laizāns.

Uzņēmuma “Sniega Tehnika” darbība sākotnēji bijusi sezonāla, nodrošinot slēpošanas kalnu, biatlona trašu speciālās tehnikas tirdzniecību, servisu un nomu, taču, meklējot papildu iespējas, atklāts, ka sniega traktorus, aprīkojot ar savām iekārtām, izmanto arī kūdras ieguves vietas, kā arī ogļu termināļi putekļu reducēšanai. Desmit gadu laikā uzņēmums attīstījies un strādā visu gadu, sniedzot pakalpojumus Skandināvijā, Baltijas valstīs un Krievijā.

CO2 mērīšanas iekārta “Maple” iekaros jaunus tirgus

“Zīles” atbalstu šogad saņēmis arī SIA “GDOG” projekts “Maple CO2 monitora pārdošanas veicināšanas pasākumi”. Kopš 2016. gada uzņēmums trīs cilvēku komandā izveidojis CO2 mērīšanas iekārtu “Maple” un strādā, lai to virzītu pasaules tirgos. 

“Projektā īstenojām daudz aktivitāšu. Piedalījāmies izstādēs “iNovouss” un “Comfort Home”. Izvietojot produkciju vairākos e-veikalos, uzņēmuma portālā co2maple.com un trīspadsmit “Baltic Data” veikalos, palielinājām pārdošanas apjomus.  Izglītojāmies par sociālo tīklu lietošanu un mārketinga kampaņu veidošanu tajos. Projekts deva iespēju arī izstrādāt reklāmas materiālus un organizēt reklāmas kampaņas. Šobrīd plānojam dalību “BNI Latvia”, kas ir pasaules vadošā biznesa tīklošanās un ieteikumu organizācija. Īstenojot projektu, esam identificējuši jaunas mērķa grupas, kā arī radījuši jaunus produktu un pakalpojumu veidus”, norāda uzņēmuma vadītājs Uldis Reņģe.

Darba procesu optimizācija

Šogad viens no atbalsta saņēmējiem ir metālapstrādes uzņēmums SIA “Daupro”, īstenojot projektu “Vadības un pārdošanas procesu datorizētas sistēmas izstrāde iekšējo un pārdošanas procesu optimizācijai”. Par projekta īstenošanu programmā “Zīle” stāsta SIA “Daupro” valdes priekšsēdētājs Igors Zinkevičs.

““Zīles” finansējums ļāvis mums ieviest digitālu darba laika uzskaites un tāmēšanas sistēmu, lai optimizētu un padarītu daudz efektīvāku darba procesu. Par šādu risinājumu tika domāts jau ilgāku laiku, un, kā tika izsludināta “Zīles” otrā kārta, pieteicāmies, lai to īstenotu. Nebijām gaidījuši, ka ieviest šādas inovācijas uzņēmumā varētu būt tik viegli. Projekta īstenošanā sadarbojāmies ar Valmieras uzņēmumu SIA “Muuv”, kas pēc mūsu vēlmēm izstrādāja projektu”, norāda I. Zinkevičs

Uzņēmums dažu gadu laikā izaudzis līdz 14 cilvēku lielam kolektīvam un jau no pašiem pirmsākumiem tā darbība tiek īstenota Kocēnu novadā. “Šobrīd mūsu lielākie klienti ir būvuzņēmumi, kam izstrādājam dažādus pasūtījumus, sākot no margām, kāpnēm, platformām līdz nelielām metāla konstrukcijām, nodrošinot pilnīgu objektu būvniecību. Aktīvi strādājam arī pie ārvalstu tirgu apguves; iepriekšējā gadā iesaistījāmies programmā “Export Express”, kā rezultātā esam uzsākuši veiksmīgu sadarbību ar kompāniju Zviedrijā”, piebilst I. Zinkevičs.

Jauns risinājums ražošanas uzņēmumiem

Programmas “Zīle” finansējums piešķirts arī SIA “Baltijas Industriālais serviss” projektam “Digitalizācijas risinājums ražošanas uzņēmumiem”. Uzņēmuma pārstāvis Alvis Sokolovs stāsta, ka projekta ideja radusies sadarbībā ar Zviedrijas partneriem, kas šobrīd ir arī uzņēmuma klienti. “’Pateicoties “Zīles” atbalstam, varējām daudz straujāk virzīt ideju par digitāla risinājuma ražošanas uzņēmumiem izstrādi, kā ietvaros izveidojām ne tikai prototipu, bet arī notestējām un pilnībā aprīkojām testa-vides uzņēmumu SIA “Baltma””, akcentē A. Sokolovs.

Risinājums dod iespēju digitālā veidā uzkrāt, vizualizēt un ātri iegūt dažādus ar ražošanas procesiem saistītus datus, kā, piemēram, iekārtu vai darbināmo mašīnu statusu – ieslēgta, izslēgta, stāvokli – avārijas vai darbojas, patērēto laiku, ražojot kādu produktu u.c. Iegūtā statistika ļauj analizēt, cik optimāli veikta preces vai produkta ražošana, tādējādi veiksmīgāk plānojot uzņēmuma turpmāko izaugsmi.

“Risinājumu cenšamies padarīt vairāk pieejamu maziem un vidējiem ražošanas uzņēmumiem. Esam ceļā uz to, lai piedāvātu efektīvu, vienkāršu un viegli pielietojamu rīku pretēji tirgū esošajiem, kas galvenokārt ir smagnēji un dārgi. Jau šobrīd vairākiem uzņēmumiem ir interese to iegādāties. Mūsu risinājumu esam nosaukuši par “Zīli”, integrējot tā nosaukumu un logo arī ārvalstu tirgos plānotajā piedāvājumā.”, min A. Sokolovs.

“Vēlos norādīt, ka “Zīles” programma ir ļoti labs projekts, ko iesaku izmantot ikvienam uzņēmējam, kuram jau ir kāda vīzija, stratēģija vai doma, kā un ko darīt. Tā ir lieliska iespēja, lai notestētu savu ideju un pavirzītos straujāk uz priekšu”, uzsver A. Sokolovs.

TV studijas pilnveide

“Zīles” atbalstu šogad saņēmis arī SIA “Valmieras TV” projekts “VTV studijas modernizācija”, kā ietvaros iegādāts “zaļais” ekrāns un ieviesta tehnoloģija televīzijas darbībā. Ar projekta īstenošanu iepazīstina uzņēmuma pārstāvji Ingemārs Vekteris un Elīna Leimane.

“Līdz projekta idejai nonācām apmācību ietvaros, viesojoties Lielbritānijas “BBC” un Vācijas “Deutsche Welle” studijās. Pasaules pieredze rāda, ka šobrīd televīzijas izvēlas jaunus fonu veidus, kas pazīstami kā “zaļās kastes” jeb “zaļās studijas”. Šādā studijā ar noteiktas tehnoloģijas palīdzību var imitēt vizuālo efektu, kas nepieciešams konkrētajā brīdī, un mēs vairs neesam ierobežoti ar papildu uzstādījumiem vai dekorācijām. Ar aprīkojumu varam projicēt jebkādu attēlu, imitējot jebkādu vidi. Iegādātais zaļais fons ļauj veidot fona imitāciju arī tiešsaistē. Domājot ilgtermiņā, šādas tehnoloģijas iegāde un ieviešana noteikti atmaksājas”, atzīst I.Vekteris.

“Esošā studija, kas mums jau ir divus gadus, neļauj tik brīvi variēt, toties ar jauno risinājumu tajās pašās telpās varēsim veidot ļoti plašu raidījumu klāstu. Pašlaik rūpīgi strādājam pie iekārtas tehnoloģiskās apguves, lai maksimāli efektīvi izmantotu to nākotnē”, papildina E. Leimane.

Šobrīd uzņēmums savu darbību īsteno divos virzienos – ReTV kā nacionālais TV kanāls, un Vidzemes TV kā reģionālā televīzija. Tāpat tiek īstenota sadarbība gan ar Latvijas Televīziju, nodrošinot reģionālo ziņu saturu, gan ar Vidzemes Augstskolas multimediju studijas programmu un Tartu pašvaldību Igaunijā.

“Ja nebūtu “Zīles” finansējuma, tad visticamāk mēs šo projektu neīstenotu tuvāko divu, trīs gadu laikā, jo paralēli vēlamies īstenot arī citas idejas. Tuvākajā laikā pāriesim uz HD apraidi, kas nozīmē diezgan lielas investīcijas jaunās iekārtās. Zaļās studijas iegāde jau ir solis tuvāk mūsu plānotajam”, uzsver I.Vekteris.

Atbalsta programmu “ZĪLE” realizē četras pašvaldības – Valmieras pilsēta, kā arī Beverīnas, Burtnieku un Kocēnu novadi. Programmas ieviešanu sadarbībā ar četrām pašvaldībām koordinē Valmieras Attīstības aģentūra. 

“ZĪLES” mērķis ir veicināt jaunu produktu un inovāciju realizēšanu, stiprināt esošos uzņēmumus un veicināt jaunu tehnoloģisku uzņēmumu veidošanos četrās pašvaldībās. Turklāt programma paredz visām iesaistītajām pašvaldībām kļūt par inovāciju un jaunu produktu testgultni jeb testēšanas vidi (angliski “test-bed”), proti, labvēlīgu vietu, kur uzņēmumiem veidoties, attīstīties un nobriest.

Projektu līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds iniciatīvas "Pilsētu inovatīvās darbības" ietvaros. Šī informācija atspoguļo vienīgi autora viedokli, un iniciatīvas "Pilsētu inovatīvās darbības" iestādes neatbild par šīs informācijas potenciālajiem izmantošanas veidiem. 

 

Vairāk informācijas:
Baiba Zvejniece
27759268                   
baiba.zvejniece PIE valmiera PUNKTS lv
www.developvalmiera.lv 

20.12.2019

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930