Jaunumi Vidzemē

Kocēnu novada pašvaldībā sākta projekta “Brīvprātīgo ugunsdzēsēju kustības atjaunošana – mūsu lepnums, drošība un pašaizliedzība” īstenošana. Projekts tiek īstenots Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.–2020. gadam apakšpasākuma “Darbību īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju” ietvaros.

Projekta mērķis ir, ierīkojot ugunsdzēsēju mācību laukumu ar skrejceļu un torni un uzbūvējot ugunsdzēsēju automašīnas garāžu Dikļos, radīt jaunu sabiedrisko aktivitāšu īstenošanas vietu, kas būs nozīmīgs ieguldījums Dikļu brīvprātīgo ugunsdzēsēju komandas darbības atjaunošanai un iedzīvotāju apmācībai

Projekta izstrādes pamatā ir situācijas izpēte, ko veikusi Kocēnu novada dome sadarbībā ar Valmieras rajona brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrību, ar mērķi iesaistīt iedzīvotājus vietējos plānošanas procesos, kā arī apzināt iedzīvotāju vēlmes un vajadzības par brīvprātīgo ugunsdzēsēju darbības atjaunošanu Dikļu pagastā, ar iespēju šajās aktivitātēs iesaistīties arī apkārtējo pagastu iedzīvotājiem. Projekta pamatideja ir radusies, balstoties uz iedzīvotāju sapulcēs ierosinātu iniciatīvu un veicot iedzīvotāju aptauju. 

Dikļu pagasts var lepoties ar senām brīvprātīgo ugunsdzēsēju tradīcijām, kuru atjaunošanai pamudinājums bija saņemtais dāvinājums no sadarbības partneriem Giterslo apriņķī (Vācijā) – ugunsdzēsēju automašīna. Pašlaik Dikļos aktīvi darbojas brīvprātīgo ugunsdzēsēju vienība, kas 2019. gada vasarā kopā ar kolēģiem no Bērzaines un Vaidavas devās pieredzes apmaiņā uz Giterslo, kur pilnveidoja zināšanas saskaņā ar vācu brīvprātīgo ugunsdzēsēju apmācības programmu. Savukārt aizvadītā gada oktobrī guva panākumus Valmieras apriņķa Brīvprātīgo ugunsdzēsēju komandu sacensībās, kurās Dikļus pārstāvēja gan sieviešu, gan vīriešu komandas. 

Lai Dikļu brīvprātīgo ugunsdzēsēju automašīna pienācīgi spētu veikt savas funkcijas un ilgāk kalpotu, tai ir nepieciešama atbilstoša, apsildāma novietne, kur atrasties ārpus izsaukuma. Ziemā zemās temperatūras ietekmē automašīnas iekārtas mēdz nedarboties pilnvērtīgi (aizsalis ūdens sūknis, sasalusi ūdens cisterna). Projekta ietvaros plānots izveidot arī ugunsdzēsēju mācību laukumu ar torni un skrejceļu. 

Projekta pieteikumā apstiprinātās izmaksas ir 67 948,51 eiro, no kuriem 20 000 eiro ir ELFLA finansējums. 

Projekta pieteikums tika iesniegts vietējās rīcības grupas biedrības “No Salacas līdz Rūjai” izsludinātajā LEADER pieejas projektu konkursā Eiropas lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansējuma piešķiršanai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014. – 2020. gadam apakšpasākuma “Darbību īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju” ietvaros.

 

Informāciju sagatavojis: 

Kristers Blūms

Kocēnu novada domes

Attīstības nodaļas

Sabiedrisko attiecību speciālists

Mob.tel.: 27333921

E-pasts: medijiem PIE kocenunovads PUNKTS lv

www.kocenunovads.lv

07.01.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930