Jaunumi Vidzemē

Valmieras muzejs aicina paceļot laikā, atklājot, kā mainījusies Valmiera dažādos gadsimtos. No 16.maija līdz 16.oktobrim (pirmdiena–sestdiena plkst.10.00–17.00), ievērojot distancēšanās noteikumus, ikviens gaidīts Hanzas namiņos pie Valmieras muzeja uzzināt par Tālavas, Livonijas, poļu, zviedru, Krievijas impērijas, Latvijas brīvvalsts, padomju okupācijas un Latvijas neatkarības atgūšanas laikiem Valmierā. Savukārt no 16.maija līdz 5.jūlijam astoņās vietās Valmieras muzeja teritorijā būs izvietota informācija, atklājot Valmieras pils, Vecās aptiekas, guļbaļķu klēts un maizes ceptuves, Izstāžu nama un Valtera namiņa, Maršnera ēkas, krājuma ēkas, Veļas žāvētavas un Garšaugu dārza stāstus.

“Valmiera kā apdzīvota vieta pēc zviedru profesora Egbloma pieņēmuma pastāvējusi jau 11.gadsimtā. Tā ietilpa seno latgaļu apdzīvotā Tālavas valstī. 13.gadsimta sākumā Valmiera nonāca Zobenbrāļu ordeņa pakļautībā. Ekonomisko uzplaukumu pilsēta sasniedza 14. un 15.gadsimtā Hanzas savienības laikā. 1323.gadā Valmiera pirmo reizi minēta kā pilsēta ar savu maģistrātu un Rīgas tiesībām. Tas apliecina, ka Valmiera ir viena no senākajām Latvijas pilsētām,” par izstādi “RE: FORMA” stāsta Valmieras muzeja vēstures nodaļas vadītāja Ingrīda Zīriņa. Kādi notikumi piedzīvoti dažādos laikos, cik būtisks bijis Valmieras ģeogrāfiskais novietojums, kāda ietekme bijusi pilsētas valdniekiem, kā radās Kārliena un veidojās Pārgaujas teritorija – par šo un vēl daudz ko citu aicinām uzzināt, apmeklējot izstādi.

Savukārt izstādē “Vecpilsētas ainava”, uz ko ikviens interesents aicināts sev ērtā laikā, no 16.maija izstaigājot Valmieras muzeja teritoriju, apkopota informācija par muzeja teritorijā esošajām ēkām no to celtniecības laika līdz mūsdienām. Viens stāsts aizvedīs pat uz pils celtniecības pirmsākumu. Tā kļuva par pirmo Livonijas ordeņa nocietinājumu Gaujas labajā krastā, liecības atklāj līdzību ar bruņinieku ordeņa pilīm. Valmieras pils ģeogrāfiski atradās Livonijas centrā, tirdzniecības ceļu krustpunktā un kā atbalsta punkts veica saimnieciskas, pārvaldes un politiskas funkcijas gan ordenim, gan Hanzas tirgotājiem 14. un 15.gadsimtā. Par stratēģisko nozīmi liecina fakts, ka kara gadījumā pils vienmēr cietusi, tikušas iznīcinātas gan rakstiskās liecības par pils vēsturi, gan apbūve.

16.maijā Valmieras muzeja Izstāžu namā no plkst.10.00 līdz 17.00 būs apskatāma mākslinieka Pētera Postaža darbu izstāde “Gleznošana ir mans mūžs”. Turklāt mākslinieks būs gids, ar video starpniecību aicinot ikvienu aplūkot muzejā izvietotos darbus un pastāstot, kā iedvesmu viņš rod kūpošas tējas garaiņos, koka zarā, bērna smieklos, sievietes kailajā mugurā, tautasdziesmā, plandošos brunčos, liesmā un upes olī.

Izstādes veltītas Starptautiskajai muzeju dienai, ko 18.maijā visā pasaulē atzīmē kopš 1977.gada, savukārt Latvijā un arī Valmierā – kopš 1978.gada. Jāpiemin, ka Muzeju dienā Valmieras muzeja kolektīvs jau tradicionāli godina pensionētos kolēģus, kā arī apmeklē aizsaulē aizgājušo kolēģu atdusas vietas.

Atgādinām, ka Valmieras muzejs aicina piedalīties fotoekskursijā "Pastaiga ar suni", muzeja Facebook lapā apskatot senās Valmieras fotogrāfijas, mēģinot uzminēt, kur tās uzņemtas, un tur nofotografējoties no tā paša rakursa. Savukārt katru piektdienu Valmieras muzeja mājaslapā valmierasmuzejs.lv publicēts jauns stāsts par kādu ēku Valmierā, arhitektūras stilu un būvelementiem dažādos laikos.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

                                                     Mob. tālr.:26443410

13.05.2020

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031