Jaunumi Vidzemē

Šonedēļ laikraksts Alūksnes un Apes novadiem “Alūksnes un Malienas Ziņas” un portāls “Alūksniešiem.lv” sāk īstenot projektu “Unikālas kultūras tradīcijas Alūksnes un Apes novadu pierobežā”, un pirmais stāsts būs piektdienas, 22. maija, numurā par ilggadējo mazpulku tradīciju - latviskās dzīvesziņas iedzīvinātāju Ziemera pagastā un ne tikai.

Uzrunāsim ilggadējo 29. Ziemeru mazpulka vadītāju Alūksnes novadā Jāni Bērtiņu – vienu no tradīcijas atjaunotājiem ne tikai Alūksnes novadā, bet arī Latvijas mērogā, mazpulcēnu, kurš aktīvi darbojas šajā kustībā, kā arī video stāstā parādīsim mazpulcēnu prasmes un darbiņus.

Laikraksta “Alūksnes un Malienas Ziņas” žurnālistu ciemos uzņem ilggadējais 29. Ziemeru mazpulka vadītājs Jānis Bērtiņš. Foto: Loreta Jargane, “Alūksnes un Malienas Ziņas”. 

Šis ir tikai pirmais stāsts stāstu sērijā par mūspuses unikālajām tradīcijām. Arī turpmāk reizi mēnesī - no 2020. gada maija līdz decembrim - taps astoņas publikācijas laikrakstā un portālā,  gan  stāstu, gan multimediālā formā, saglabājot un popularizējot liecības par mūsu kopējo unikālo nemateriālās kultūras mantojumu.

Kādas ir kultūras un tradīciju saglabāšanas aktivitātes pagastos, kas ir cilvēki un organizācijas, kas tradīciju nes no paaudzes paaudzē, kā to mūsdienās  iedzīvina? Par to laikraksts “Alūksnes un Malienas Ziņas” un portāls “Alūksniešiem.lv” šogad vēstīs saviem lasītājiem. Stāstīsim par Veclaiceni kā latviešu un igauņu kultūras mijiedarbes vietu, Pededzes nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā iekļautajām kāzu tradīcijām, senajām amatu prasmēm Kalncempju pagastā, malēniešu tradīciju uzturēšanu Jaunlaicenē, kapusvētkiem Alūksnē un citus vērtīgus stāstus.

“Par tradīcijām abu novadu pierobežā laikraksts ir vēstījis arī līdz šim, un darīs to arī turpmāk, taču priecājamies, ka šis projekts būs iespēja mūsu tradīcijas pētīt un izgaismot padziļināti, iekļaujot arī multimediālus stāstus un viesoties pagastos biežāk,” saka laikraksta “Alūksnes un Malienas Ziņas” galvenā redaktore Līga Vīksna.

Projekts “Unikālas kultūras tradīcijas Alūksnes un Apes novadu pierobežā” tiek īstenots ar Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Informācijusi sagatavojusi: 
Sandra Apine, projekta vadītāja
Tālr. 29894829, sandra.apine PIE aluksniesiem PUNKTS lv

20.05.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930