Jaunumi Vidzemē

Šovasar, no 12. līdz 18. jūlijam, Cēsīs norisināsies Zero Waste (bezatkritumu dzīvesveida) vasaras skola, ko organizē Ruckas mākslas rezidenču centrs sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību, biedrību "Zaļā Brīvība" un iniciatīvu  "Tīri.Labi." un  SIA “ZAAO”.

Zero Waste vasaras skola ir nedēļu ilga programma jauniem cilvēkiem, kuri vēlas iegūt un papildināt bezatkritumu (Zero Waste) dzīves veidam nepieciešamās zināšanas un kļūt par šīs kustības vēstnešiem savās kopienās. Plānots, ka vasaras skolas dalībnieki 6 dienu laikā apgūs dažādas bezatkritumu dzīvesveida prasmes, kā arī iemaņas un zināšanas bezatkritumu dzīvesveida popularizēšanai.

“Cēsu motivācija, ieviešot bezatkritumu saimniekošanas principus, ir vienkārša un savā ziņā likumsakarīga. Mērķtiecīgi pozicionējam Cēsis kā modernu, aktīvu un atvērtu Eiropas mazpilsētu, kas iesaistās sociāli nozīmīgos un ilgtspējīgos projektos, un tāds ir arī šis. Esam daudz strādājuši, veidojot Cēsis par izcilu vietu dzīvei, un arvien pieaugošais atkritumu apsaimniekošanas jautājums, kaut arī ne vienmēr cilvēku prātos, tomēr ir un būs svarīgs nākotnes izaicinājums un dabai draudzīgas attīstības pamats, ko mūsu bērnu labad ir vērts sākt šķetināt, par to runāt un izglītoties jau šodien,” akcentē Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs.

Skolas gaitā dalībnieki piedalīsies lekcijās un iesaistīsies diskusijās  ar tādiem sabiedrībā plaši zināmiem zaļā dzīves veida un Zero Waste praktizētājiem kā TV personību, Pasaules Dabas Fonda vēstnesi Kristīni Garklāvu un Seek the Simple radītājiem Lauru un Andi Arnicāniem. Sadarbībā ar  biedrību “Zero Waste Latvia”, iniciatīvu “Tīri.Labi”,  kā arī Repair Café Riga plānotas dažādas radošās darbnīcas gan dažādu priekšmetu labošanā, gan zero waste kosmētikas un sadzīves piederumu pagatavošanā. Pieredzējusī Galerija Istaba restorāna pavāre Līva Apermane vadīs meistarklases bezatkritumu pavārmākslā, savukārt, sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību un Elīnu un Čārlzu Bušmaņiem (Design Elevator) vasaras skolas darbinieki mācīsies dizaina domāšanu un  radīs risinājumus bezatkritumu dzīvesveida ieviešanai izaicinājumiem. Ar pieredzes stāstiem par Zero Waste uzņēmējdarbību un tās iespējām dalīsies  gan Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas vadītāja Madara Ūlande, gan vairāki Cēsu apkaimes uzņēmēji. Tāpat vasaras skolas dalībniekiem būs iespēja saņemt atbalstu savas Zero Waste biznesa un  aktīvisma idejas attīstīšanai. 

2019. gada vasarā Sarunu festivāla LAMPA laikā Cēsu novada pašvaldība parakstīja apņemšanos ieviest bezatkritumu pamatprincipus. Pašvaldībai pievienojās vietējās organizācijas – Draugiem Group, Ruckas mākslas rezidenču centrs, kafejnīca “Solo”, Vides risinājumu institūts un pirmais bezatkritumu veikals Cēsīs “ieber.lv”. Cēsis šīs iniciatīvas ietvaros apņēmās izglītot sabiedrību, samazināt resursu patēriņu, atkārtoti izmantot produktus un izejvielas, kā arī šķirot pārstrādei noderīgos izejmateriālus vai tos citādi izmantot. 

Ruckas mākslas rezidenču centrs bezatkritumu pamatprincipus īsteno kopš savas darbības sākuma 2013. gadā, un 2020. gadā bezatkritumu tēma izvēlēta kā viena no rezidenču centra darbības tēmām, gan izvēloties rezidējošos māksliniekus un strādājot ar viņiem, gan organizējot ar bezatkritumu tēmu saistītus pasākumus. 

Plašāka informācija:

Līna Leitāne, Zero Waste vasaras skolas vadītāja,

lina.leitane PIE gmail PUNKTS com, 24242052, www.rucka.lv

03.06.2020

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031