Jaunumi Vidzemē

Šī gada 18. jūnijā notiks seminārs Gulbenes novada pašvaldību administrācijas darbiniekiem un pedagogiem par pašvaldības iesaisti remigrācijas jautājumu risināšanā.

 

“Ļoti svarīgi, lai pašvaldība apzinātos savu nozīmi remigrējušo cilvēku un ģimeņu atbalstā, jo atbraukuši saskaras ar dažādiem izaicinājumiem. Pirmkārt tie ir valodas jautājumi, jo daļa bērnu, kuri atgriežas uz dzīvi Latvijā, nerunā latviski, un kā mēs zinām, Latvijā pamatā pieejama izglītība tikai latviešu valodā. Tāpat arī sociālie jautājumi – darbs, skolas, bērnudārzi, dzīvošana, transports, - viss, ar ko mēs kā pašvaldība saskaramies arī tad, ja atgriežas tikai viena ģimene,” teic Gulbenes novada Izglītības pārvaldes projektu vadītājs, pasākuma organizators Lauris Šķenders. “Mums kā pašvaldībai ir viņiem jāsniedz atbalsts.”

Pasākums notiks divās daļās, kur pirmajā daļā Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta pētniece Daina Gross prezentēs savu pētījumu “Labklājība un integrācija migrācijas kontekstā" un tājā gūtās atziņas – kā  visefektīvāk iespējams atbalstīt remigrējušās ģimenes, reemigrantus un sekmēt lokālpatriotismu, lai ne tikai atbalstītu tos, kas atgriežas uz dzīvi Latvijā, bet arī lai cilvēki nebrauktu prom.  Savukārt otrajā daļā neformālās izglītības pārstāvis Vilis Brūveris vadīs diskusiju par tēmu “Kā mēs varam sekmēt remigrāciju, atbalstīt atbraukušos un sekmēt pašvaldības iedzīvotāju lojalitāti?”. “V. Brūveris ir pieredzējis neformālās izglītības treneris un dažādos veidos darbojas arī citos projektos, kas vērsti gan uz lokālpatriotismu”, stāta L. Šķenders. Diskusijas secinājumus plānots izmantot turpmākā pašvaldības darbā.

Pasākums tiek organizēts projekta “Remigrācijas sekmēšanas pakalpojumi pašvaldībās” ietvaros sadarbībā ar Vidzemes plānošanas reģionu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Vidzemes plānošanas reģions ir prioritārā pasākuma 2018.-2020. gadam "Pilotprojekts pašvaldībās remigrācijas veicināšanai "Reģionālās remigrācijas koordinators"" realizāciju. Vidzemes reģionā remigrācijas koordinatora pienākumus veic Ija Groza, kontaktinformācija: e:pasts: ija.groza PIE vidzeme PUNKTS lv, Mob.t.: 29287585

 

Informāciju sagatavoja:

 Kaiva Upleja,

Vidzemes plānošanas reģiona pārstāve,

E-pasts: kaiva.upleja PIE strategies PUNKTS lv

16.06.2020

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031