Jaunumi Vidzemē

2020. gada 1. jūlijā Āraišu ezerpils Arheoloģiskajā parkā vēsturisks brīdis – tiks atvērta pirmā patstāvīgā ekspozīcija jaunajā apmeklētāju centrā. Tā ir jauna, līdz šim neeksistējoša patstāvīgā ekspozīcija, kurā izzinošā veidā pirmo reizi kopš izrakumu veikšanas būs iepazīstamas tajos iegūtās oriģinālās liecības un zemūdens arheoloģijas uzsācēja Jāņa Apala stāsts. Ekspozīcija būs piedzīvojums apmeklētājam, kurā simboliski varēs ienirt ezera dzīlēs. Caur skaņām, projekcijām, stāstiem un unikāliem priekšmetiem  gan liels, gan mazs apmeklētājs varēs sevī rast atklājēja prieku un gūt iedvesmu savu sapņu īstenošanai.

Apmeklētāju centrs ar patstāvīgo ekspozīciju ir vairāk nekā četrdesmit gadus sens Āraišu ezerpils arheoloģiskā parka sapnis un arī praktiska nepieciešamība. Beidzot sapnis īstenots dzīvē. Ekspozīcijas dizaina koncepciju izstrādājis Dizaina birojs H2E.

Arheoloģiskā parka galvenais objekts ir Eiropā vienīgā šāda 8./9.-10. gs. seno latgaļu dzīvesvietas rekonstrukcija, kas veikta precīzi pēc izrakumos iegūtajiem zinātniskajiem datiem un pētījumiem.

Jaunais ĀEAP apmeklētāju centrs un ekspozīcija  ir vērtīgs laikmetīgs papildinājums  un pirmreizēja iespēja arheoloģiskās liecības aplūkot kopš izrakumiem 20. gs. 60. un 70. gadiem.  Tajā ir iespēja iepazīt gan īpašus atradumus, gan tādus, kas raksturo ezerpils iedzīvotāju nodarbes un  ikdienā lietotos priekšmetus.  Aizraujošs ir arheologa Jāņa Apala ceļš no hidroarheoloģiskajām ekspedīcijām un arheoloģiskajiem pētījumiem līdz pirmajai zinātniski pamatotajai  dzīves vietas rekonstrukcijai Baltijā. Ekspozīcija veidota kā izziņas un iedvesmas vieta, kas pašiem jāatklāj, atrodot, ieraugot un paturot atmiņā vērtīgāko. 

Āraišu ezerpils Arheoloģiskais parks izceļas ar unikāliem arheoloģiskajiem atradumiem, rekonstrukcijas atrašanos oriģinālajā vidē un Vidzemei raksturīgo, labi saglabājušos kultūrvēsturisko ainavu.  Šogad Latvijas arheologu biedrība nominējusi ezerpili kā gada arheoloģijas pieminekli. Jaunumi apskatāmi arī pašā ezerpilī – uzbūvēts ieejas aizsargbūves fragments ar vārtiem, kaujas eju, platformām un žogiem.

Āraišu ezerpils Arheoloģiskais parks vasaras sezonā ir atvērts katru dienu no plkst. 9.00 līdz 19.00

Biļetes ir iespēja iegādāties uz vietas apmeklētāju centrā gan ar karti,  gan skaidrā naudā, tomēr aicinām tās iegādāties elektroniski iepriekšpārdošanā: https://www.bezrindas.lv/lv/araisu-ezerpils-arheologiska-parka-apmeklejums/8001/.

 

Informāciju sagatavojusi:
Eva Koljera
Āraišu ezerpils Arheoloģiskā parka vadītāja
29391673

30.06.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930