Jaunumi Vidzemē

Šoreiz tūrisma kampaņas #AtklājVidzemiDroši maršruts piedāvā idejas nedēļas nogales atpūtai Vecpiebalgas pusē. Vecpiebalgā krāšņi ziedot ūdensrozes, laiks doties tās apraudzīt!

Pa ceļam piestājiet pie Bānūžu svētavota un paņemiet gardo ūdeni dienas veldzējumam un aizvešanai uz mājām.

 

Bānūžu svētavots. Foto: I. Kucina.

Lai sajustu, kā kādreiz dzīvoja piebaldzēni, iesakām doties uz Vēveru ciemu. Tam ir vairāk nekā četru gadu simtu sena vēsture. Šeit Piebalgas lauku ainavā aplūkojamas zemnieku un amatnieku sētas, vējdzirnavas un, ieskatoties iekštelpās, apskatāms senatnīgais mājas iekārtojums un darbarīki. Iespējams, maizes krāsnī cepsies kāds kukulītis.

  

Kalnvēveru vējdzirnavas. Foto: industrialheritage.travel.

Tālāk iesakām doties uz Kino fermu, kur aizraujošā ekskursijā izzināma filmu tapšanas vēsture, aplūkojama filmēšanas tehnika un bagātīga kino lietu kolekcija.

     

Privātmuzejs "Kino ferma". Foto: visitvecpiebalga.lv.

Gardi paēst pusdienas un nobaudīt, iespējams, vismazākā izmēra kūciņas Eklērs un Vecrīga varēsiet bistro Ķīzerkalns, kas atrodas pašā Vecpiebalgas centrā. Turpat blakus apskatāmas arī krāšņi saplaukušās un daudzkrāsainās Vecpiebalgas ūdensrozes.

  

No kreisās: Ķīzerkalns (foto: FB: Kizerkalns), Vecpiebalgas ūdensrozes (foto: I.Liepa).

Tālāk iesakām doties uz Piebalgas porcelāna fabriku, kur iespējams izzināt smalko porcelāna izstrādājumu tapšanas procesu un pašam ar profesionālām krāsām apgleznot kādu trauku, kuru savā īpašumā iegūsiet pēc apdedzināšanas. Viesošanās laiks saimniekiem iepriekš jāpiesaka.

   

Piebalgas porcelāna fabrika. Foto: industialheritage.travel.

Laiks ūdens priekiem un atpūtai pie kāda no Piebalgas ezeriem! Varbūt tas būs kempingā Niedrītes vai Chill Up Alauksta ezera krastā, vai kāda citā Jums tīkamā nakšņošanas vietā.

  

No kreisās: kempings “Chill Up” (foto: visitvecpiebalga.lv), kempings “Niedrītes” (foto: FB: niedrites).

Pēc kārtīgas atpūtas ir laiks padomāt par krājumiem veselības uzturēšanai ziemā. Ir vasaras vidus un labākais laiks zāļu tēju ievākšanai. 3x9 Zālīšu Dabas takā gida pavadībā varēsiet iepazīt trejdeviņas zālītes, nobaudīt tēju, paši salasīt pļavu veltes vai iegādāties jau sagatavotas tējas. Apmeklējums iepriekš jāpiesaka.

Bet īsi pirms došanās mājup vēlreiz paverieties uz gleznainajiem Piebalgas pakalniem un ezeriem, uzkāpjot Brežģa kalna skatu tornī! Tā būs arī lieliska fotografēšanās vieta.

Brežģa kalns. Foto: visitvecpiebalga.lv. 

Lai skaists ceļojums!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 



09.07.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930