Jaunumi Vidzemē

Gulbenes novada pašvaldība ir kļuvusi par pirmo Latvijas pašvaldību ārpus Rīgas, kas uzsākusi līdzdalības budžeta projektu konkursa īstenošanu. Tā ietvaros iedzīvotājiem ir iespēja pieteikt savas idejas publiski pieejamas, radošas un atvērtas sabiedriskās vides radīšanai gan pilsētā, gan pagastos. Par pieteiktajām idejām, kas atbildīs konkursa nosacījumiem, tiks rīkots sabiedrības balsojums. Šādi pašvaldība aktivizēs jaunu un radošu kopsadarbības formu, vienlaikus veicinot Gulbenes novada iedzīvotāju iesaisti un līdzdalību novada attīstībā un finanšu līdzekļu izlietošanā, kā arī stimulēs sabiedrības savstarpējo sadarbību un sociāli ekonomisko potenciālu.

Konkursā savas idejas projektiem līdz 2020.gada 5.augustam var pieteikt tikai Gulbenes novadā deklarētie iedzīvotāji, kuri sasnieguši vismaz 16 gadu vecumu, veidojot 10 domubiedru grupu, kā arī Gulbenes novadā reģistrētas biedrības.

“Latvijas mērogā šī patiesi ir jauna pašvaldības-iedzīvotāju sadarbības forma, lai gan citur pasaulē, piemēram, Polijā, Skandināvijā vai tepat kaimiņos – Igaunijā, šādi konkursi tiek rīkoti jau  vairākus gadus. Uzklausot viedokļus un izzinot labāko pieredzi, esam apkopojuši informāciju un izstrādājuši savam novadam piemērotāko konkursa īstenošanas kārtību. Manuprāt, šādā veidā mēs uzzināsim, kas ir svarīgs mūsu iedzīvotājiem, lai viņi justos labi, dzīvojot Gulbenes novadā, kā arī kliedēsim mītus par to, ka iedzīvotājam nav teikšanas pašvaldības budžeta līdzekļu izlietošanā. Gluži pretēji! Tagad sabiedrība noteiks to, kuru ideju realizēšanai tiks piešķirti 110 000 eiro. Viss, kas iedzīvotājam nepieciešams ir ideja un vēl deviņi domubiedri vai biedrība. Arī projekta idejas pieteikuma veidlapa ir vienkārša, kuru nepieciešamības gadījumā palīdzēs aizpildīt Gulbenes novada pašvaldības Attīstības un projektu nodaļas speciālisti,” stāsta Gulbenes novada domes priekšsēdētājs Normunds Audzišs.

Šogad Gulbenes novada pašvaldība projektu konkursa īstenošanai ir atvēlējusi 110 000 eiro. Savukārt viena attīstības projekta realizācijai piešķiramo finanšu līdzekļu apjoms ir ne vairāk kā 20 000 eiro (ieskaitot PVN).

Finansējums tiks piešķirts projektiem, kas atbildīs sekojošiem kritērijiem:

  • projekta realizēšanas vieta ir sabiedrībai pieejama, publiskā lietošanā esoša Gulbenes novada pašvaldībai piederoša ārtelpa vai iekštelpa;
  • projekts saistīts ar infrastruktūras uzlabošanu, kam konstatējama paliekoša un sabiedriski nozīmīga vērtība;
  • projektu iespējams realizēt viena kalendārā gada laikā kopš tā apstiprināšanas brīža.

Projekti, kas atbildīs visām noteiktajām prasībām, tiks virzīti balsošanai, kas ilgs 3 nedēļas. Ikviens Gulbenes novadā deklarētais iedzīvotājs, kurš būs sasniedzis vismaz 16 gadu vecumu, varēs balsot par vienu sev tīkamāko projekta ideju tikai vienu reizi elektroniski speciālā balsošanas vietnē balso.gulbene.lv, klātienē pašvaldības iestādēs vai, izmantojot balsošanas talonu pašvaldības informatīvajā izdevumā  „Gulbenes Novada Ziņas”.

Projektus, kas būs saņēmuši vislielāko balsu skaitu, īstenos Gulbenes novada pašvaldība ciešā sadarbībā ar projekta idejas autoru, iekļaujoties iepriekš minētajā budžetā.  Visi konkursa rezultāti tiks paziņoti pašvaldības mājaslapā www.gulbene.lv. 

Konkursa nolikums ŠEIT.

Informāciju sagatavoja: Gunta Kalmane, Gulbenes novada pašvaldības vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste, t. 26191107, e-pasts: gunta.klamane PIE gulbene PUNKTS lv

 

09.07.2020

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031