Jaunumi Vidzemē

Šodien Cēsīs, Ruckas mākslas rezidenču centrā, svinīgi atklāta  Latvijā pirmā Zero Waste vasaras skola, piedaloties Ievai Gobai, Ruckas mākslas rezidenču centra vadītājai, Kristīnei Garklāvai, Pasaules Dabas Fonda vēstnesei, TV personībai un 27 vasaras skolas dalībniekiem. Uzrunājot vasaras skolas dalībniekus Kristīne Garklāva, tos iedrošinājā: “Būtiski apzināties, ka katram solim, ko mēs ikdienā daram ir nozīme. Svarīgākais ilgtspējas pamatā ir cilvēka un dabas harmonija. Rūpes par vidi, dabas saudzēšana un laba sadzīvošana ar to- ir labākas nākotnes stāsts.”

 

“Zero Waste vasaras skolas ideja radās pagājušā gada vasarā, kad Ruckas mākslas rezidenču centrs kopā ar Cēsu novadu pašvaldību un vairākiem Cēsu uzņēmumiem parakstīja apņemšanos ieviest bezatkritumu pamatprincipus  Cēsīs. Man ir prieks, ka šo ideju ir izdevies īstenot un es ceru, ka nākamgad to varēsim organizēt kā starptautisku pasākumu”, savā uzrunā dalībniekiem teica rezidenču centra vadītāja Ieva Goba.

Visu nedēļu, Cēsīs norisināsies Zero Waste (bezatkritumu dzīvesveida) vasaras skola, ko organizē Ruckas mākslas rezidenču centrs sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību, biedrību "Zaļā Brīvība", iniciatīvu "Tīri.Labi." un SIA “ZAAO”. Zero Waste vasaras skola ir nedēļu ilga programma jauniem cilvēkiem, kas vēlas iegūt un papildināt bezatkritumu (Zero Waste) dzīvesveidam nepieciešamās zināšanas un kļūt par šīs kustības vēstnešiem savās kopienās. Vasaras skolā piedalās 27 dalībnieki no 11 dažādām Latvijas vietām - Cēsīm, Limbažiem, Līvāniem, Ogres, Rēzeknes, Rīgas, Rojas, Salaspils, Siguldas, Strenčiem un Valmieras. Vasaras skolas dalībnieki 6 dienu laikā apgūs dažādas bezatkritumu dzīvesveida prasmes, kā arī iemaņas un zināšanas bezatkritumu dzīvesveida popularizēšanai.

Skolas gaitā dalībnieki piedalīsies lekcijās un iesaistīsies diskusijās ar tādiem sabiedrībā plaši zināmiem zaļā dzīves veida un Zero Waste praktizētājiem kā TV personību, Pasaules Dabas Fonda vēstnesi Kristīni Garklāvu, Seek the Simple radītājiem Lauru un Andi Arnicāniem un Igaunijas pirmo Zero Waste blogeri Kadri Kārmu (Kadri Kaarna). Sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību un Elīnu un Čārlzu Bušmaņiem (Design Elevator) vasaras skolas dalībnieki apgūs dizaina domāšanu un radīs risinājumus bezatkritumu dzīvesveida ieviešanas izaicinājumiem. Ar pieredzes stāstiem par Zero Waste uzņēmējdarbību un tās iespējām dalīsies Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas vadītāja Madara Ūlande un vairāki Cēsu apkaimes uzņēmēji. Nedēļas gaitā vasaras skolas dalībniekiem būs iespēja apgūt bezatkritumu kosmētikas, tīrīšanas līdzekļu un bišu vaska drāniņu pagatavošanas prasmes, kā arī piedalīties bezatkritumu pavārmākslas meistarklasē. Vasaras skolas dalībniekiem būs iespēja saņemt atbalstu arī savu Zero Waste biznesa un aktīvisma ideju attīstīšanai.

Zero Waste vasaras skolas ietvaros, trešdien, 15. jūlijā, Cēsīs, Mākslas telpā Mala notiks publisks pasākums Repair Cafe/Vakara sarunas par brīvprātīgo vienkāršību, kura laikā ikvienam dalībniekam būs iespēja piedalīties apģērba un velosipēdu labošanas darbnīcā un saņemt pieredzējušu meistaru padomu un palīdzību. Pasākuma laikā notiks arī vakara sarunas neformālā gaisotnē par brīvprātīgo vienkāršību un Zero Waste. Tajās piedalīsies Vides Risinājumu institūta projektu vadītāja Guna Dātava, Latvijas Hidroekoloģijas institūta bioloģe/pētniece Inta Dimante-Deimantovica, Zaļās Villas kvartāla dibinātājs, Bio GNP iniciatīvas aktīvists Andris Strapcāns, antropoloģe Marta Muižniece, ekokopienas aktīvists Emīls Hlevickis, kā arī kustības Repair Cafe, Tīri.Labi. un biedrības “Zaļā Brīvība” pārstāvji, Zero Waste vasaras skola dalībnieki un citi interesenti.

Zero Waste vasaras skolas norisi atbalsta Cēsu novada pašvaldība, biedrība "Zaļā Brīvība”, iniciatīva “Tīri.Labi.”, SIA “ZAAO”, RTU Dizaina fabrikas "EIT Climate-KIC HUB Latvia" un AS CATA.

Plašāka informācija: Līna Leitāne, Zero Waste vasaras skolas vadītāja, lina.leitane PIE gmail PUNKTS com, 24242052

13.07.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930