Jaunumi Vidzemē

Laikraksts Alūksnes un Apes novadiem “Alūksnes un Malienas Ziņas” un portāls “Alūksniešiem.lv” īsteno projektu “Unikālas kultūras tradīcijas Alūksnes un Apes novadu pierobežā”, un nākamais stāsts būs piektdienas, 31. jūlija, numurā par kapusvētku tradīciju Alūksnes Lielajos kapos, kas sasaucas ar salidojumu tradīciju, vietējās ģimnāzijas jubileju un visas pasaules alūksniešu tikšanos dzimtajā pilsētā.

Katrā augusta pirmajā svētdienā Alūksnē nemainīgi notiek kapusvētki. Publikācijā par kapusvētku tradīciju cauri laiku lokiem stāsta vēsturnieks Jānis Līcis, kurš pats piedalījies kapusvētku rīkošanas norisēs pagājušā gadsimta otrajā pusē, gan tur godā šo tradīciju šodien. Neiztrūkstoši uzrunājam arī novadnieku rakstnieku Andri Akmentņu, kurš pats sevi dēvē par kapusvētku ekspertu, un veltījis šai tradīcijai publikācijas.

Šis būs jau ceturtais stāsts stāstu sērijā par mūspuses unikālajām tradīcijām. Arī turpmāk reizi mēnesī - līdz decembrim – taps kopumā astoņas publikācijas laikrakstā un portālā,  gan  stāstu, gan multimediālā formā, saglabājot un popularizējot liecības par mūsu kopējo unikālo nemateriālās kultūras mantojumu.

Kādas ir kultūras un tradīciju saglabāšanas aktivitātes mūspusē, kas ir cilvēki un organizācijas, kas tradīciju nes no paaudzes paaudzē, kā to mūsdienās  iedzīvina? Par to laikraksts “Alūksnes un Malienas Ziņas” un portāls “Alūksniešiem.lv” šogad vēsta saviem lasītājiem. Vēl stāstīsim par Veclaiceni kā latviešu un igauņu kultūras mijiedarbes vietu, Pededzes nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā iekļautajām kāzu tradīcijām, senajām amatu prasmēm Kalncempju pagastā un citus vērtīgus stāstus.

Projekts “Unikālas kultūras tradīcijas Alūksnes un Apes novadu pierobežā” tiek īstenots ar Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Sandra Apine, projekta vadītāja

T. 29894829, sandra.apine PIE aluksniesiem PUNKTS lv

 

30.07.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930