Jaunumi Vidzemē

Vasara ir dzīvnieku mazuļu laiks. Arī Valmieras dzīvnieku patversmē vasara ir sezona, kad tajā nokļūst un uzturas salīdzinoši daudz dzīvnieku mazuļu. Pēdējā laikā Valmieras patversmē nokļūst salīdzinoši daudz pie cilvēka pieraduši dzīvnieku mazuļi un grūsnas māmiņas, kas rosina domāt par atbildības trūkumu dzīvnieku aprūpē.

Valmieras dzīvnieku patversme ir pagaidu mājvieta klaiņojošiem vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušiem mājas dzīvniekiem. Atbilstoši likumdošanai bez saimnieka palicis dzīvnieks ir tikai tas dzīvnieks, kura mirušajam saimniekam nav mantinieku. Visās citās situācijās pilna atbildība par dzīvnieku ir tā saimniekam vai cilvēkam, kurš uzsācis uz ielas dzīvojoša bezsaimnieka dzīvnieka barošanu, nenododot to dzīvnieku patversmei jaunu māju atrašanai.

Valmieras dzīvnieku patversmes vetārste Iveta Lūsiņa skaidro: “Situācijas, ka patversmē nokļūst pie cilvēka pieraduši dzīvnieku mazuļi, liecina, ka tā saimnieks nav gribējis uzņemties atbildību par savu dzīvnieku. Ir pieļauta dzīvnieku vairošanās, nepadomājot par iespējām uzturēt pēcnācējus vai atrast tiem jaunas mājas. Ja saimnieks vai bezsaimnieka ielas dzīvnieka barotājs nevar un nevēlas uzturēt dzīvnieka mazuļus, atbildīga rīcība ir dzīvnieka savlaicīga sterilizācija. Uzsākot kāda ielas dzīvnieka aprūpi vai pieņemot savā mājsaimniecībā jaunu mājdzīvnieku, svarīgi ir iepriekš apsvērt arī finansiālās dzīvnieka uzturēšanas iespējas. Ir jāspēj nodrošināt gan atbilstošus dzīvesvides apstākļus un uzturu, gan veselības aprūpi.”

Mēdz būt situācijas, kad bezpalīdzīgā stāvoklī esoši kaķu mazuļi tiek nogādāti dzīvnieku patversmes teritorijā ārpus patversmes darba laika, brīvdienās. Taču šajās dienās dzīvnieku aprūpe patversmē tiek nodrošināta pēc brīva grafika. Tādēļ var gadīties, ka, šādi rīkojoties, tiek apdraudēta mazuļu dzīvība un veselība. Atbilstoši “Dzīvnieku aizsardzības likumam” šāda rīcība ir dzīvnieku labturības un aizsardzības pārkāpums.

Valmieras dzīvnieku patversme aicina būt atbildīgiem par saviem mājdzīvniekiem. Valmieras dzīvnieku patversme atrodas Mālu ielā 5 Valmierā. Tās darba laiks ir darba dienās plkst.8.00-17.00 ar pusdienu pārtraukumu plkst.12.00-13.00. Vēlamais apmeklējumu laiks ir darba dienu pēcpusdienās plkst.13.00-16.00 ar iepriekšēju pieteikšanos, zvanot pa tālruni 29230307. Par Valmierā klaiņojošiem dzīvniekiem ārpus patversmes darba laika iespējams ziņot, zvanot pa bezmaksas operatīvās informācijas tālruni 8484. Informācija par Valmieras dzīvnieku patversmē nokļuvušajiem adopcijai pieejamajiem dzīvniekiem pieejama Valmieras mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā “Pakalpojumi” – “Dzīvnieku labturība” – “Dzīvnieku patversme un adopcija Valmierā”, kā arī Valmieras dzīvnieku patversmes Facebook kontā.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

Tālr.: 64210682; 26495997

31.07.2020

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031