Jaunumi Vidzemē

Šobrīd brīvdienu izklaides labāk meklēt dabā un svaigā gaisā. #AtklājVidzemiDroši aicina doties uz Apes novadu, kur vērojamas lieliskas rudens ainavas un ir vietas, kas saglabājušas senatnes elpu.

Cik garās distances pārgājienu maršruta Mežtaka posmus šogad jau esat izstaigājuši Vidzemē? Varbūt pienācis laiks kājām aiziet līdz Gaujienas pusei. Pa ceļam no Zaķiem uz Gaujienu apskatiet Latvijas Mākslinieku savienībai piederošo skaisto Zvārtavas pili, kura ir viens no spilgtākajiem neogotikas stila arhitektūras pieminekļiem Latvijā, un tās parku. Pilī saglabājies arī vēsturiskais interjers, kā arī aplūkojama ekspozīcija, kuru veido latviešu mākslinieku darbi.

Zvārtavas pils. Foto: apesnovads.lv. 

Zvārtavas pils interjers. Foto: zvartavaspils.lv.

Vēl daži kilometri ceļā, un burvīgā Gaujiena ir klāt. Te, uzkāpjot Baznīckalnā, paveras viens no skaistākajiem skatiem uz Gauju. Tā, protams, ceļotājiem ir iecienīta apskates un fotografēšanās vieta.

Gauja no Baznīckalna. Foto: I. Liepa. 

Gaujienā iesakām apskatīt arī Gaujienas muižas ansambli ar iespaidīgām 18. gadsimta ēkām un parku, kā arī izcilā komponista Jāzepa Vītola memoriālo muzeju “Anniņas”. „Gaujiena – mana paradīze” – tā savulaik par savu vasaras mājvietu teicis komponists pats.   

Ja īsajām rudens dienām pārgājienu maršruta “Mežtaka” posmi šķiet par gariem, tad varbūt, braucot ar auto, piestāsiet pie kādas īsākas dabas takas Apes novadā, lai tālāk dotos pastaigā.

Netālu no A2 autoceļa, pie Virešu tilta, ir apskatāmas 2 dabas takas. Gaujas labajā krastā, apmēram 1 km augšpus Virešu tilta, atrodas Randatu taka, kas ved gar augstākajām dolomīta klintīm Latvijā. 

Randatu taka. Foto: apesnovads.lv.   

Savukārt Gaujas kreisajā krastā varēsiet izstaigāt 600 m garo Tilderu taku. Tā pa stāvu upes krastu aizved uz senām dolomīta lauztuvēm. 

Tilderu taka. Foto: apesnovads.lv.

Pavisam netālu, Vidagā, pie 1834. gadā būvētā arkveida akmens tilta, sākas 1,2 km gara taka gar straujo Vizlas upīti. Ejot pa šo taku, varēsiet nonākt līdz Vizlas ietekai Gaujā. Pa ceļam būs apskatāmi dolomīta atsegumi, nelieli krāčaini ūdenskritumi un arī varenais Žākļu dižakmens.

Vizlas tilts. Foto: apesnovads.lv.

     

Vizlas dabas taka. Foto: apesnovads.lv.

Ainavisks ceļš aizved (pa vienu no garākajām lapegļu alejām Latvijā) uz Trapeni, dzejnieka Ojāra Vācieša dzimto vietu. Novadpētniecības muzejā ierīkota dzejniekam veltīta ekspozīcija. Ja plānojat tur viesoties, apmeklējums iepriekš jāpiesaka (Apes novada muzeji).

Iesakām aizbraukt arī līdz Apei un Vaidavas upes krastā apskatīt krāšņās Raganu klintisSmilšakmens atsegumu nosaukums cēlies no teikām, kas vēsta par raganu mājokļiem un darbošanos šajā apkārtnē.

Raganu klintis. Foto: apesnovads.lv.

Lai krāšņas brīvdienas!

Informāciju sagatavojusi
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 

22.10.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930